14 Ιουλ 2008

Ολόκληρη η επιστολή Γκρούεσκι στον Καραμανλή


η μετάφραση από το http://www.zougla.gr/ που αποδεικνύεται τελικά εξαιρετικό. Η αλήθεια να λέγεται. Μπήκα στο in.gr και δεν βρήκα ούτε αναφορά στο θέμα!!!


Αγαπητέ Κύριε Καραμανλή,
Σας γράφω για δύο εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Εάν επιλυθούν, είμαι πεπεισμένος πως θα επουλώσουν πολλές ιστορικές αδικίες οι αδικίες που γίνονται αισθητές ακόμα και σήμερα, ενώ θα βελτιώσουν τις ζωές πολλών ατόμων.
Σίγουρα, θα επηρεάσει θετικά προς την κατεύθυνση βελτίωσης των δεσμών μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, διάφορες εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν, για να γίνουν πρόσφυγες.

Μια τεράστια μερίδα αυτών των ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους εθνικούς Μακεδόνες γεννημένους στην Ελλάδα, ήρθε να ζήσει στην ΣΟΔΓ (Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας) και συγκεκριμένα στη σημερινή Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μένοντας εδώ για πάντα, εξαιτίας του γεγονότος πως μιλούσαν την ίδια γλώσσα και αισθάνθηκαν πως ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τους Μακεδόνες.

Μερικοί απ' αυτούς εγκαταστάθηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Ρωσία, αλλά και αυτοί είναι εθνικοί Μακεδόνες, μιλούν την ίδια γλώσσα όπως εμείς, αισθάνονται πως ανήκουν στο ίδιο μακεδονικό έθνος, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα της Μακεδονίας και της χώρας όπου κατοικούν.

Δυστυχώς, πολλές δεκαετίες αργότερα, αφότου εγκατέλειψαν τους τόπους που γεννήθηκαν και τις κατοικίες τους, ακόμα και αφού τελείωσε ο πόλεμος, δεν τους επιτράπηκε, τους απαγορεύεται ουσιαστικά να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Ούτε αυτοί, ούτε οι απόγονοί τους δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν. Όπως είμαι ενημερωμένος στις αρχές της δεκαετίας του 1980, διάφοροι νόμοι στην Ελλάδα στέρησαν την υπηκοότητα από τους ανθρώπους αυτούς.

Νόμοι που δεν αρμόζουν με τα πρότυπα της ΕΕ, ΝΑΤΟ και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα οι πολίτες αυτοί, υπήκοοι της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ακόμη κι αν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, υφίστανται διακρίσεις. Δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν πίσω τις περιουσίες τους. Αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια για την είσοδό τους στην Ελλάδα και δεν μπορούν, όπως οποιοσδήποτε πολίτης γεννημένος στην Ελλάδα, να λάβει το δικαίωμα της κατοχής διπλής υπηκοότητας στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας. Να κατέχει δηλαδή τη μακεδονική και ελληνική υπηκοότητα.

Ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεσμοί που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη προστασία της ιδιοκτησίας, αναμένω πως η Ελλάδα και εσείς ως πρωθυπουργός θα λάβετε τα μέτρα για να διορθώσετε αυτές τις αδικίες που προκλήθηκαν στους ανθρώπους αυτούς, ένα πεπρωμένο που ήταν γεμάτο πόνο.

Στη Δημοκρατία της Μακεδονίας αυτοί οι άνθρωποι οργανώνονται σήμερα σε διάφορους συλλόγους. Κατά τη διάρκεια διάφορων κοινών συνεδριάσεων, μου ζήτησαν να απευθυνθώ σε εσάς, ως πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, αφού αισθάνονται πως υφίστανται διακρίσεις από την Ελλάδα.

Το δεύτερο θέμα το οποίο θα επιθυμούσα να σας θέσω, είναι η δέσμευσή σας προς την κατεύθυνση αναγνώρισης της μακεδονικής μειονότητας στη Δημοκρατία της Ελλάδας και η εξασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στην εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα (στη μακεδονική). Το σεβασμό στον πολιτισμό, της παράδοσης και της δυνατότητας να υπάρξει προστασία μέσα από διάφορες οργανώσεις και συλλόγους.
Επίσης να εφαρμοστεί η χρήση της μακεδονικής γλώσσας στα τοπικά όργανα στους δήμους και όπου υπάρχει σημαντικό ποσοστό των εθνικών Μακεδόνων, συμπεριλαμβανομένων όλων των δυνατοτήτων, όπως ισχύει σε κάθε δημοκρατικό κράτος που εξασφαλίζει δικαιώματα στους πολίτες τους, οι οποίοι είναι εθνικής προέλευσης διαφορετικής από την κυρίαρχη.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Πεποίθησή μου είναι πως θα αναθεωρήσετε τα ζητήματα που δημιουργούν τριβές μεταξύ μας, με καλή θέληση και ελπίζω πως θα προχωρήσετε σε μια λύση σε αυτά τα πικρά ζητήματα που χρονίζουν, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα όργανα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι στη διάθεσή σας σχετικά με οποιοδήποτε επιπρόσθετη πληροφόρηση σχετικά με τα ζητήματα αυτά, ενώ μία σύσταση κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες θα βοηθούσε να καθορίσει τις όποιες λεπτομέρειες, συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων και θα βοηθούσε στην εδραίωση των καλών
σχέσεων.

Όλοι ξέρουμε πως προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, απαιτείται πρώτα απ' όλα πολιτική θέληση. Πιστεύω πως έχετε, δεδομένου πως είστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που εγγυώνται τα ανθρώπινα πρότυπα για την ιδιωτική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δεν είναι ένα θέμα εάν είμαστε ή δεν είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Αντ' αυτού, υποχρεωνόμαστε να τηρήσουμε αυστηρά τα διεθνή πρότυπα.

Εγώ και εσείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία και το παρελθόν. Αλλά με καλή θέληση, μπορούμε να διορθώσουμε πολλές αδικίες από το παρελθόν και βεβαίως εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη