7 Οκτ 2008

Τεράστια ρευστότητα, ράλι στα χρηματιστήρια


Προφανώς, ο τίτλος, σας είναι πολύ οικείος.
Βαρεθήκατε τα προηγούμενα χρόνια, να ακούτε και να διαβάζετε "αναλυτές", να σας φλομώνουν με την τεράστια ρευστότητα, τα ανοδικά ράλι, τις bear markets, και τα λοιπά φούμαρα, οι οποίοι σας παρέσυραν, να τοποθετήσετε τις αποταμιεύσεις σας, σε μετοχές κι έτσι σήμερα ..κλαίτε ομαδικώς.
Ας πούμε μερικά "εκλαϊκευμένα" λόγια λοιπόν:
Τις τελευταίες ημέρες σας έχουν ζαλίσει με τις "εγγυημένες καταθέσεις".
Όλοι αναρωτιέσται και ρωτάτε τον "φίλο στην τράπεζα", αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις. Ο Πρωθυπουργός εγγυήθηκε τις καταθέσεις σας. Δηλαδή τι εγγυήθηκε; Αν βαρέσουν κανόνι όλες οι τράπεζες ή αν ανησυχούντες σπεύσετε να αποσύρετε τις καταθέσεις σας (αδιέξοδη κίνηση), το χρήμα θα γίνει "κατοχικό". Ναι μεν θα έχετε τα 30 χιλιάρικα στο σπίτι κι όχι στην τράπεζα, ή θα σας τα δώσει ο Καραμανλής, σε περίπτωση που δεν μπορεί η τράπεζα, αλλά αυτά τα 30.000 θα γίνουν χαρτοπετσέτες!
..
Θα σας τα πούμε πολύ απλά, για να μη σας παραμυθιάζουν οι "ειδικοί", που είναι σαν τους σεισμολόγους και τους συγκοινωνιολόγους. Αυτές οι τρείς κατηγορίες ανθρώπων, στους οποίους προσφεύγουμε για να προβλέψουν μελλοντικές κινήσεις και να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε ένα πρόβλημα, αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο: να πουν "δεν ξέρω".
..
Τα χρηματιστήρια δεν λειτουργούν με βάση τη λογική, ούτε μπορεί κάποιος να προβλέψει την πορεία τους. Είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΖΟΓΟΣ. Τόσο απλά! Είναι τζόγος και μόνο αυτό. Δεν ανεβαίνει η τιμή μιας μετοχής, επειδή πάει καλά η εταιρεία, ούτε πέφτει επειδή κινδυνεύει, ούτε συμπεριφέρεται ανάλογα με τις μερισματαποδόσεις. Δεν είναι οχήματα του "λαϊκού καπιταλισμού" και ΔΕΝ είναι μέσο άντλησης κεφαλαίων! Αυτά είναι παραμύθια για παιδάκια.
..
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μια γενικευμένη κρίση, γιατί απλά μετά από μια γενικευμένη κρίση, το χρήμα γίνεται τόσο πληθωριστικό, έτσι ώστε, όπου κι αν το έχουμε καταχωνιασμένο, την ίδια αξία χαρτοπετσέτας έχει! Ακόμη και σε χρυσό, να τοποθετήσετε τα χρήματά σας, πάλι δεν θα "γλιτώσετε". Ποιός θα έχει χρήματα να τον αγοράσει; Το ίδιο και στα ακίνητα. Οι τιμές τους θα πέσουν, αφού όλοι θα είναι "φτωχοί" !
..
Οι τράπεζες είναι παντοδύναμες. Μπορούν να χρεωκοπήσουν και οι καταθέτες να χάσουν τα χρήματά τους, αλλά δεν ξεχνούν να εισπράξουν τα δάνεια! Έχετε ακούσει ποτέ να έκλεισε τράπεζα και να γλίτωσαν τις υπόλοιπες δόσεις οι οφειλέτες ; Αν έχετε κάποιο παράδειγμα (οριστικής απαλλαγής) να μας το πείτε κι εμάς!
..
Τι θα γίνει τελικά; "Δεν ξέρω". Δεν είναι ντροπή να λέει κανείς "δεν ξέρω". Και οι "ειδικοί" απλά δεν ξέρουν. Ακριβώς όπως οι σεισμολόγοι ! ΔΕΝ ΞΕΡΩ, μη ντρέπεστε να το πείτε, ειδήμονες. ΔΕΝ ΞΕΡΩ!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη