20 Νοε 2008

phishing μήνυμα από τη EUROBANK

Πήραμε προ ολίγου, παρά τα φίλτρα της google, αυτό το μήνυμα απάτη, το οποίο το 99% των χρηστών γνωρίζετε. Για το 1% να ξαναπούμε, ότι φυσικά και δεν προέρχεται από την τράπεζά σας, είναι εμφανώς απάτη, αφού το κείμενο είναι από αυτόματη μετάφραση, και αν ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΑΝΩ από εκεί που λέει "κάντε κλικ εδώ....", θα δείτε απλά και εύκολα, ότι το λινκ, δεν σας οδηγει στη eurobank, αλλά σε ένα πολωνέζικο site το οποίο θέλει να κλέψει τα στοιχεία σας. Είναι προφανές, ότι σχεδόν κανείς δεν την πατάει πλέον, αλλά εμείς να υπενθυμίζουμε μερικά χρήσιμα πράγματα, για το 1% των πιθανώς απληροφόρητων ή απρόσεκτων.
1. Μην ακολουθείτε υπερσυνδέσμους (hyperlinks) από e-mail ή ιστοσελίδες, αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητούν να επισκεφθείτε. Επίσης προσθέστε τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε συχνά στα bookmarks / Favorites του προγράμματος πλοήγησης που χρησιμοποιείτε.
2. Διατηρείτε το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla, Opera, MAC Safari κ.α.) που χρησιμοποιείτε ενημερωμένο (καλό είναι να έχετε πάντα την τελευταία σταθερή έκδοση) γιατί ενδεχομένως παλαιότερες εκδόσεις να είναι ευάλωτες σε προσπάθειες παραπλάνησης, πχ με ψεύτικες διευθύνσεις ιστοσελίδων (spoofed URL’s).
3. Ελέγχετε την γραμμή κατάστασης (status bar) του προγράμματος πλοήγησης για να βλέπετε την διεύθυνση που θα επισκεφθείτε αν ακολουθήσετε τον σύνδεσμο.
4. Ελέγχετε αν στο κείμενο που διαβάζετε στην ιστοσελίδα ή στο μήνυμα αλληλογραφίας υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα.
5. Τέλος, να ξέρετε ότι καμία τράπεζα δεν θα στείλει ποτέ μήνυμα αλληλογραφίας προτρέποντας τους χρήστες να εισάγουν κωδικούς πρόσβασης.
6. Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα που σας ενημερώνει για ιστοσελίδες που περιέχουν περιεχόμενο που έχει ήδη αναφερθεί ως απειλή phishing, όπως της netcraft ( http://toolbar.netcraft.com ), ή χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer 7 που έχει φίλτρα anti-phishing.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη