14 Ιαν 2009

Ο ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

‘Ο αμοιβαίος φόβος, είναι η μόνη ασφαλής βάση μιας συμμαχίας, γιατί αν θέλει κανείς να την παραβιάσει, τον συγκρατεί η σκέψη ότι δεν είναι αρκετά ισχυρός για να επιβληθεί.’
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ

Ξεκίνησα με τον πατέρα του Πολιτικού Ρεαλισμού τον Θουκυδίδη, γιατί απλά όλοι σχεδόν οι διπλωμάτες –κατά 90% σίγουρα- είναι οπαδοί της λεγόμενης real politic.

Επειδή επίσης έχει γραφτεί κατά κόρον, ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι γνώστης και θαυμαστής κι αυτός του Θουκυδίδη, η παραπάνω πρόταση έχει τη σημασία της!

Ένας ανεξάρτητος παρατηρητής, μελετώντας την πολιτική της Ελλάδας προς την Τουρκία μετά το 1987 – που τότε υπήρξε και η τελευταία ελληνική αντίδραση στις προκλήσεις των Τούρκων στρατοκρατών από τον Ανδρέα Παπανδρέου- διαπιστώνει εύκολα ότι η χώρα μας έχει διολισθήσει σε
μια τακτική, η οποία με το πέρασμα των χρόνων, έχει αφαιρέσει από την παραπάνω πρόταση του Θουκυδίδη, τη λέξη …’αμοιβαίος’.

Ο μόνος φόβος που υπάρχει σήμερα, είναι εκείνος της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Το πόσο μας φοβούνται οι Τούρκοι, το ζήσαμε στο παρελθόν με τα Ίμια, τους S300, τον Οτσαλάν, όπως επίσης και στο 2009 το ζούμε καθημερινά στο Αιγαίο…

Αυτό που χρειάζεται άμεσα σήμερα η πολιτική της χώρας μας με την Τουρκία, είναι η αποκατάσταση της τάξης στο σημαντικότατο ρόλο του φόβου.

Χρειάζεται μια δυναμική απάντηση σε μια καθοριστική πρόκληση των γειτόνων μας, για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία του φόβου στο Αιγαίο και με αυτό τον τρόπο να συνεισφέρουμε στην διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Διότι η διατάραξη της λεπτής ισορροπίας τους φόβου στο άναρχο διεθνές σύστημα, τις περισσότερες φορές οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον πόλεμο.

Όπως για παράδειγμα μας διηγείται πάλι ο Θουκυδίδης, αυτό έγινε στην περίπτωση της Σπάρτης.

Ο φόβος διαμόρφωσε τη στρατηγική συμπεριφορά της έναντι της Αθήνας.

Η Σπάρτη ένιωσε να απειλείται από την αύξηση της δύναμης της Αθήνας κι έτσι την είδαμε να καταφεύγει στον λεγόμενο ‘παρεμποδιστικό πόλεμο’ (preventive war).

‘Οι Λακεδαιμόνιοι ψήφισαν …ότι έπρεπε να γίνει πόλεμος…επειδή φοβόνταν ότι οι Αθηναίοι θ αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη δύναμή τους’.

Η πολιτική λοιπόν της πατρίδας μας, του σφυοκαμπτικού κατευνασμού της επιθετικότητας του στρατοκρατικού καθεστώτος της Άγκυρας, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή στον πόλεμο!

Αυτή τη διαπίστωση δεν την κάνω εγώ αυθαίρετα, αλλά ο Θουκυδίδης…

Γι αυτό λοιπόν, όχι μόνο πρέπει ως χώρα στο όνομα της ειρήνης να απαντήσουμε δυναμικά στην επόμενη πρόκληση της Τουρκίας, αλλά αν δεν υπάρξει σύντομα τέτοια πρόκληση, να την δημιουργήσουμε!

Αναστάσιος Καζαντζίδης

Εκπαιδευτικός-αρθρογράφο

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη