31 Ιαν 2009

Tι επιδιώκουν οι Μιντιάρχες;

Τα πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια των μιντιαρχών και η ουδετερότητα που πήγε… περίπατο – Οι σφαίρες επιρροής, τα στρατόπεδα και η πίτα του Δ’ ΚΠΣ

Κοινός παρονομαστής η επιδίωξη αυξημένης επιρροής εκδοτών και καναλαρχών στις πολιτικές εξελίξεις

Όλοι εναντίον όλων. Ή περίπου έτσι. Εκδότες και καναλάρχες σφάζονται πλέον ανοικτά σχεδόν όλοι μεταξύ τους, στο βωμό των επιχειρηματικών τους συμφερόντων. Τα οποία εκτείνονται από τα μεγάλα δημόσια έργα, μέχρι τα προγράμματα του Δ΄ ΚΠΣ. Αλλά και από τις άδειες των καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών, η προκήρυξη για τη χορήγηση των οποίων μετατέθηκε για τις 30 Ιουνίου του 2009 μέχρι την εξαγγελθείσα αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Όπως και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μέχρι την… Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο εκδοτικός εμφύλιος όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά έχει πλέον περάσει στην πιο σκληρή του φάση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να λήξει γρήγορα και κυρίως αναίμακτα.
Στα ήδη ανοικτά μέτωπα μπήκαν και νέοι παίκτες, δημιουργώντας νέους συσχετισμούς, αλλά και νέα πεδία μάχης. Άλλοι μπήκαν μόνοι τους εναντίον ενός ή πολλών, άλλοι έσπευσαν στο πλευρό κάποιου άλλου ή άλλων. Κανείς όμως πλέον δεν βρίσκεται εκτός του πολεμικού σκηνικού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Η «ουδέτερη ζώνη» είναι εντελώς άδεια.
Κοινός παρονομαστής επίσης όλων των μαχών, πέραν του επιχειρηματικού συμφέροντος, η επιδίωξη αυξημένης επιρροής όλων των εμπλεκομένων εκδοτών και των καναλαρχών στις πολιτικές εξελίξεις, ώστε να διασφαλίσουν τις στρατηγικές επιχειρηματικές στοχεύσεις τους.

Στο «χορό» Αλαφούζος και Ελευθεροτυπία
Εδώ και μια εβδομάδα μπήκαν στο «θέατρο των επιχειρήσεων»και οι τελευταίοι ουδέτεροι εκδότες. Τα συγκροτήματα Τεγόπουλου και Αλαφούζου τηρούσαν διακριτική απόσταση από την πολιτικοεκδοτική διαμάχη των τελευταίο διμήνου, όμως έσπασαν τελικά την ουδετερότητά τους και μάλιστα με πολύ ηχηρό τρόπο.
Πρώτος ο Γιάννης Αλαφούζος προέβη σε ολοκληρωτική επίθεση, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, εναντίον δυο ανταγωνιστών του καναλαρχών και ενός ακόμη καναλάρχη – εκδότη. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κοντομηνά, με τον οποίο μάλιστα είναι… συνεταίροι στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό Novasport fm και για τον οποίο απεφάνθη ότι πρέπει να είναι αληθείς οι κατηγορίες για τις οποίες διώκεται και που αδιαφορούν υποθέσεις της Inetramerican.
Για τον Μίνωα Κυριακού εξέφρασε απορία πώς δεν είναι ήδη στη φυλακή, αφού έχει καταδικαστεί για πλαστογραφία. Ενώ για τον Γιώργο Κουρή ότι με «το έτσι θέλω» δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του στο ΙΚΑ.
Για την επίθεση Αλαφούζου στον κ. Κυριακού η εξήγηση είναι απλήκαι έχει και το πολιτικό της χρώμα. Οι δυο πλευρές βρίσκονται πλέον εδώ και δυο μήνες σε συνεχή αντιπαράθεση, από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το συγκρότημα του Φαλήρου υποστηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα του Ισ. Κούβελου για την προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Κάτι που από πολλές πλευρές ερμηνεύεται και από τις στενές πλέον σχέσεις της οικογένειας Αλαφούζου και του συνεταίρου τους εφοπλιστή Ι. Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη και βέβαια την Ντ. Μπακογιάννη σύζυγο του κ. Κούβελου. Πρόεδρος όμως της ΕΟΕ είναι ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1 Μ. Κυριακού, ο οποίος και θέλει να επανεκλεγεί.
Μεταξύ των δυο πλευρών υπήρξαν προειδοποιητικές «αθλητικές» βολές και ακολούθησαν εκατέρωθεν επιθέσεις με αφορμή μια εκδήλωση – συναυλία του ΣΚΑΙ στο Καλλιμάρμαρο, για την οποία η ΕΟΕ δεν επέστρεψε την τηλεοπτική μετάδοση λόγω εκπρόθεσμου αιτήματος των διοργανωτών. Ο ΑΝΤ1 έβγαλε συγχρόνως στον αέρα υπόθεση εκμετάλλευσης εκτάσεων στο Βόλο με αφορμή τους Μεσογειακούς Αγώνες, φωτογραφίζοντας «δάκτυλο» Κούβελου και μιλώντας για νέο Βατοπαίδιο. Αποτέλεσμα και οι δυο πλευρές να προετοιμάζονται πλέον και για δικαστικές μάχες.
Και για την επίθεση Αλαφούζου στον συγκροτηματάρχη του Ταύρου υπάρχει επίσης εξήγηση. Ο κ. Κουρής ζήτησε και πέτυχε τη σύναψη για το ΑΛΤΕΡ ομολογιακού δανείου ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αντίστοιχο αίτημα του κ. Αλαφούζου παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Αλλά για την επίθεση στον κ. Κοντομηνά δεν υπάρχουν εμφανείς αιτίες. Πολλοί την αποδίδουν σε πολιτικούς λόγους, επειδή δηλαδή ο ALPHA έχει σηκώσει τη σημαία του αντικυβερνητικού μετώπου στα ΜΜΕ. Όμως προβληματίζει το γεγονός ότι η σχέση Κοντομηνά – Ντόρας Μπακογιάννη είναι άριστη. Άλλοι όμως τη θεωρούν ως έμμεσο χτύπημα εναντίον του ενός από τη νέα «ιερή συμμαχία» στο χώρο των ΜΜΕ, που έχει συγκροτηθεί από τους Δ.Κοντομηνά και Γ. Μπόμπολα.
Οι απαντήσεις έφτασαν στο Φάληρο ηχηρές. Όχι μόνο από τους τρεις, αλλά και από τους συμμάχους τους ή και τρίτους. Ο Νίκος Χατζηνικολάου, φυσικός σύμμαχος του συγκροτήματος Κουρή κάλεσε «τον υιό Αλαφούζο» να θυμηθεί ότι ο πατέρας του Αριστείδης είναι ο πρώτος που ομολόγησε δημόσια σχέση διαπλοκής με την πολιτική, αποκαλύπτοντας σε νεκρό χρόνο ότι παλιότερα είχε χρηματοδοτήσει προεκλογικά τη Νέα Δημοκρατία, προσωπικώς τον Κ. Μητσοτάκη, με εκατό εκατομμύρια δραχμές.
Κεραυνό όμως εν αιθρία αποτέλεσε και η πρωτοσέλιδη παρέμβαση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας με βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για διαπλοκή. Οι κατηγορίες απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό, αλλά ονομαστικοποιήθηκαν στον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Γιώργο Σουφλιά. Και στο βάθος τραπεζίτες, αλλά και… Μπόμπολας, του οποίο το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο κ. Καραμανλής κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ.


Συμμαχία Κοντομηνά - Μπόμπολα

Στην αρχή όλοι θεώρησαν ότι τους ενώνει ο… Ρουσσόπουλος. Στη συνέχεια όμως κάποιοι άρχισαν να ψάχνονται και για περαιτέρω αιτίες. Ανεξαρτήτως αιτίου πάντως, οι δυο πλευρές φαίνεται ότι τα έχουν βρει σε πολλά σημεία. Αυτό φαίνεται και από την αλληλοπροβολή των μέσων που διαθέτουν. Μάλιστα από όλες τις ενημερωτικές εκπομπές του ραδιοφωνικού ALPHA εγκωμιάζονται σταθερά οι προσφορές του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, διεύθυνσης Θέμου Αναστασιάδη, αλλά ιδιοκτησίας Μπόμπολα.
Οι δυο πλευρές εξακολουθούν να αντιπολιτεύονται σφοδρά την κυβέρνηση και μετά το τέλος της εποχής Ρουσσόπουλου. Στο ΠΑΣΟΚ όμως θεωρούν ότι το συγκρότημα της Μεταμόρφωσης αποτελεί «δούρειο ίππο» του Κ. Καραμανλή. Και ότι αυτό φαίνεται καθαρά από τον προσανατολισμό του MEGA, που φέρει τη σφραγίδα Μπόμπολα.
Στο πλαίσιο αυτό, η οπτική του ΠΑΣΟΚ δείχνει αν όχι να ταυτίζεται, να συμπλησιάζει με εκείνη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν απίστευτη την ασυλία που απολαμβάνει από το μεγάλο κανάλι ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος «συμπτωματικά» διαχειρίζεται και όλα τα μεγάλα έργα. Και υποστηρίζουν, ότι με την τακτική της σχεδόν ισοπεδωτικής κριτικής εναντίον του Γ. Παπανδρέου, πρακτικά το MEGA αναδεικνύεται στο πιο φιλικό προς την κυβέρνηση κανάλι.


Ενοχλημένος ο Βαρδής
Παρότι ο ίδιος αποφεύγει την άμεση και ενεργό εμπλοκή στα κοινά των ΜΜΕ, ο μεγαλοεπιχειρηματίας φέρεται έντονα ενοχλημένος από τις πρακτικές και τις συμπεριφορές ορισμένων συναδέλφων του. Έτσι η «Παρασκευή και 13» επιτέθηκε άνευ ετέρας στον Γ. Αλαφούζο, στηρίζοντας εμμέσως τον Γ. Κουρή, με τον οποίο οι σχέσεις του Β. Βαρδινογιάννη παραμένουν καλές.
Επίσης, είναι έντονα ενοχλημένος με τον εκδότη της CITY PRESS, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που επιτίθεται στον Θ. Ρουσσόπουλο, αναμοχλεύει τους ισχυρισμούς του ότι η «άφιξη» του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στη Ν.Δ. το 2000 έγινε κατόπιν «παραγγελίας» του κ. Βαρδινογιάννη προς τον σημερινό πρωθυπουργό.


Απομακρύνονται ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ
Σε αποκλίνοντες δρόμους φαίνεται ότι οριστικά πλέον βαδίζουν οι δυο άλλοτε κραταιοί σύμμαχοι. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό φαίνεται ότι έπαιξε η επιλογή του ΔΟΛ να απορρίψει τη στρατηγική συνεργασία με την ΠΗΓΑΣΟΣ και να προκρίνει την είσοδο στη μετοχική σύνθεση του ομίλου, αλλά και του MEGA, του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.
Αν και οι Στ. Ψυχάρης από την πλευρά του ΔΟΛ και Φ. Μπόμπολας από το συγκρότημα της Μεταμόρφωσης εξακολουθούν να πιστεύουν στη συνένωση των δυο κολοσσών, τα αφεντικά των ομίλων εγκρίνουν το διαζύγιο. Πάντως και οι μικροαψιμαχίες δεν λείπουν, με τον κ. Ψυχάρη να εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για τις συχνές επιθέσεις εναντίον του από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Ωστόσο νέο πεδίο σύγκρουσης των δυο πλευρών αποτελεί η Ολυμπιακή. Η εμφάνιση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο σχετικό διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορά, έλυσε και ένα μυστήριο για τις επιθέσεις του ΕΘΝΟΥΣ και του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ εναντίον του Β. Ρέστη με τις κατηγορίες ότι συμμετείχε το καλοκαίρι σε σύσκεψη υπό την Ντ. Μπακογιάννη, στην οποία συμφωνήθηκε η πώληση της Ολυμπιακής σε κονσόρτσιουμ Αράβων και Ελλήνων επενδυτών.


Μικρά τα κέρδη
για την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμετρά ελάχιστα κέρδη από όλες αυτές τις «ενδοεκδοτικές» ανακατατάξεις. Προσδοκά όμως περισσότερα από τις επαφές που ήδη ξεκίνησε ο Προκόπης Παυλόπουλος με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Όπλο της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα παραμένει η πίτα της κρατικής διαφήμισης, κυρίως όμως οι οριστικές ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
Παρά την αποχώρηση Ρουσσόπουλου που ήταν το κόκκινο πανί για τη συμμαχία Μπόμπολα – Κοντομηνά, δεν παρατηρήθηκε καμιά ύφεση του αντικυβερνητικού προσανατολισμού των μέσων που ελέγχουν. Πολλοί δε υπουργοί είναι έξαλλοι με τους «λιβανωτούς» των μέσων του ομίλου Μπόμπολα προς τον κ. Σουφλιά και την αντίστοιχη στοχοποίηση των ιδίων.
Ικανοποίηση προκαλεί η βαθμιαία επάνοδος του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ σε εμφανή γραμμή στήριξης της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Καραμανλή, αυτό όμως είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται προς της εξόδου Ρουσσόπουλου από το κυβερνητικό σχήμα.
Ασφαλώς περισσότερο ικανοποιημένοι νιώθουν στην κυβέρνηση από την πλήρη σχεδόν υποστολή της κριτικής από τα μικρότερης κυκλοφορίας, αλλά σταθερής προσήλωσης στην παράταξη έντυπα, που οφείλεται ακριβώς στην αποχώρηση Ρουσσόπουλου.
Επιπλέον, όσο το ΠΑΣΟΚ δεν απολαμβάνει πλήρους στήριξης από τον παραδοσιακά προσκείμενο σε αυτό Τύπο, τόσο οι αυξάνονται ελπίδες των κυβερνητικών για το ότι το παιγνίδι της επιρροής των κομμάτων στο χώρο των έντυπων ΜΜΕ δεν έχει χαθεί οριστικά και εξακολουθεί ακόμη να παίζεται.
Αντίθετα, στο τηλεοπτικό τοπίο τα πράγματα εξακολουθούν να βρίσκονται στην προ διμήνου κατάσταση. Εκτιμούν ότι θετικά προς την κυβέρνηση έχουν απομείνει να κινούνται ουσιαστικά μόνο η κρατική ΕΡΤ, το νεανικής και ελάχιστα πολιτικής κατεύθυνσης STAR, ο ΣΚΑΪ και σε ένα μικρό μέρος το ALTER.
Η απώλεια των ΑΝΤ1 και ALPHA και η προτίμηση του MEGA έστω και χαλαρότερα στο ΠΑΣΟΚ δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δυσμενές τοπίο, καθώς τα τρία αυτά κανάλια έχουν την υψηλότερη τηλεθέαση στα δελτία και τις ζώνες ενημέρωσης, με τη τριάδα να σπάει κάποιες φορές από το ALTER.
Πηγή: presstime
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη