12 Μαρ 2009

Προσκλήθηκαν 3.000 αλλά πήγαν 100 για τον ....


Εκκωφαντική» ήταν η απουσία των αρχών της Θεσσαλονίκης από στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο. Την ώρα που το εθνικό ζήτημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι (και ενώ οι γείτονες κάνουν ό,τι μπορούν για να οικειοποιηθούν όσα περισσότερα μπορούν από τον Ελληνα στρατηλάτη), πολιτικοί, δήμαρχοι, νομάρχες, ιερείς και άλλοι «άρχοντες» της πρωτεύουσας της Μακεδονίας γύρισαν -επιδεικτικότατα- την πλάτη τους στην εκδήλωση. Αντίθετα, προτιμούν να δίνουν μαζικό παρών σε άλλες (κοσμικές) εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης…
Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΑ (13-10-08) ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ !
Το στρογγυλό τραπέζι είχε τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: Συνάντηση με ένα μύθο» και διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Εκθεσης για τον Μέγα Αλέξανδρο που παρουσιάζει το Ινστιτούτο. Οπως έγινε γνωστό, από το Μουσείο στάλθηκαν 3.000 προσκλήσεις προς τους φορείς της πόλης, ενώ ενημερωμένη ήταν και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Παρ’ όλα αυτά, στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» παραβρέθηκαν μόλις 100 άτομα, πολλά από τα οποία ήρθαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με παρότρυνση του Ιταλικού Ινστιτούτου. «Οι Ιταλοί κάνουν με αγάπη και λατρεία αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Εχουν κάνει δουλειά πάνω στον Αλέξανδρο και την παρουσιάζουν σε όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι ο στρατηλάτης δεν... πρόλαβε να πατήσει το πόδι του στην ιταλική χερσόνησο», είπε στον ΕΤ η διευθύντρια του ΑΜΘ Πολυξένη Αδάμ - Βελένη. Για τα υπουργεία Πολιτισμού και Εξωτερικών ουδείς λόγος, φυσικά. Η διπλωματία της Αρχαιολογίας που τόσο έξυπνα ασκούν -ως προπαγάνδα και διαστρέβλωση- οι γείτονες είναι ακόμα άγνωστη στα καθ’ ημάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ κ. Ιωάννης Ακαμάτης αναφέρθηκε σε 30 νέους τάφους, από τα τέλη του 5ου αιώνα, που βρέθηκαν στη νοτιοδυτική πλευρά της αγοράς της Πέλλας. «Πρόκειται για αστικές ταφές. Βρέθηκαν ερυθρόμορφα αγγεία, ειδώλια και νομίσματα, τα οποία εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τους Μακεδόνες», είπε. Στην ίδια εκδήλωση, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Σαατσάγλου - Παλιαδέλη παρουσίασε την ερμηνεία της σε ό,τι αφορά το ποιος ήταν ο ζωγράφος, το έργο του οποίου αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία του ψηφιδωτού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε στην Πομπηία και σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείο της Νάπολης. Σύμφωνα με την κυρία Παλιαδέλη, είναι έργο του Αριστείδη, γιου του Νικομάχου. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δεν αναπαριστά κάποια συγκεκριμένη μάχη του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά αναφέρεται στη συνολικότερη εκστρατεία του.

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Ελεύθερος Τύπος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη