24 Μαρ 2009

O αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ξεκινήσαμε εδώ και περίπου ένα μήνα, έναν δύσκολο αγώνα, έναν αγώνα που πιστεύουμε αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες και όχι μόνο. Ο στόχος είναι απλός. Θέλουμε να επαναπατριστούν και επανενωθούν, τα γλυπτά του Παρθενώνα, πράξη η οποία θα αποτελέσει έναυσμα για επιστροφή όλων των κλεμμένων Ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε ιδιωτικές συλλογές ή μουσεία, παρανόμως ή «νομίμως». Δεκάδες χρόνια πριν, πολλοί και σημαντικοί Έλληνες, όπως η Μελίνα Μερκούρη, προσπάθησαν για τον ίδιο σκοπό χωρίς επιτυχία.
Ποτέ όμως δεν έγινε μια εθελοντική – ανώνυμη και λαική προσπάθεια μέσα από blogs. Σήμερα τεχνολογικά αυτό είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει εμείς τα blogs ξεκινήσαμε μία νέα προσπάθεια, έναν αγώνα διαρκείας, για αφυπνισμό και ευαισθητοποίηση, των Ελλήνων αλλά και του υπόλοιπου κόσμου πάνω σε αυτό το ζήτημα. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι.. κλεμμένες Ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται παρανόμως εκτός Ελλάδος πρέπει να επαναπατριστούν.
Δύο χιλιάδες τετρακόσια πενήντα χρόνια από την κατασκευή του Παρθενώνα. Η φθορά του χρόνου ανεξίτηλη. Οι σεισμοί έχουν αφήσει βαθιά χαραγμένα τα σημάδια τους. Καταφύγιο των Ελλήνων για χιλιάδες χρόνια. Τίποτε όμως δεν έχει επιφέρει τόση ζημιά, όση ο διαμελισμός των γλυπτών από τον Έλγιν και όσο το ξεπούλημα των αρχαιοτήτων από τους τούρκους κατακτητές, σε Ευρωπαίους λάτρεις των αρχαιοτήτων και του χρήματος. Σήμερα το αρχαίο μνημείο μας μοιάζει γυμνό χωρίς τα γλυπτά του Φειδία και των άλλων γλυπτών της εποχής.
Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για τον επαναπατρισμό τους και την επανένωσή τους κάτω από την στέγη του ολοκαίνουργιου σύγχρονου μουσείου της Ακρόπολης.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη