27 Μαΐ 2009

Αμερικανικές τράπεζες: Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, όταν πλησιάσει στην «ακτή» το «τρίτο κύμα» των κατασχέσεων

του Βασίλη Βιλιάρδου
Μετά την πτώση των τιμών των αμερικανικών ακινήτων, τρία περίπου χρόνια πριν, ακολούθησε η κατάρρευση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης η οποία, εξαγόμενη από τις Η.Π.Α., οδήγησε το καπιταλιστικό σύστημα στα όρια της αντοχής του. Όμως, τόσο η μία κρίση, όσο και η άλλη, αφορούσαν «φτωχούς» οφειλέτες και διεθνείς κερδοσκόπους επενδυτές οι οποίοι, υποτιμώντας το ρίσκο και υπερεκτιμώντας τη «δομημένη» ευκαιρία, κατάφεραν τελικά να πυροδοτήσουν τη βόμβα των χρεών, κάνοντας ορατή τη γύμνια του «δυτικού» βασιλιά.

Σήμερα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά από τότε, με την «κρίση των χρεών» να απειλεί κάθε δυνητικό αμερικανό (δεν αναφερόμαστε ακόμη στην ενδεχόμενη «κρίση των κρίσεων» - στην παγκοσμιοποιημένη δημοσιονομική). Σύμφωνα λοιπόν με τον οικονομολόγο της Moody’s, «Είναι πλέον πρόβλημα για όλα τα νοικοκυριά – χαμηλού εισοδήματος, μετρίου εισοδήματος, ακόμη και για το υψηλά εισοδήματα. Εκτείνεται δε από ακτή σε ακτή».

Ο οικονομολόγος αναφέρεται στο τεράστιο κύμα των κατασχέσεων, το οποίο... «αγκαλιάζει» τις Η.Π.Α. από τη μία άκρη στην άλλη. Αιτίες του φαινομένου αυτού είναι η ανεργία, η απώλεια των υπερωριών (οι επιχειρήσεις τις έχουν σχεδόν μηδενίσει) και οι μειώσεις των αμοιβών, οι οποίες αναγκάζουν τους αμερικανούς να καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων για την εξόφληση των ακινήτων τους.

Αν και οι τιμές των ακινήτων στις Η.Π.Α. φαίνεται να αγγίζουν πλέον το κατώτερο σημείο τους, σύμφωνα με υπολογισμούς της Moody’s 1,7 εκ. νοικοκυριά θα χάσουν τα σπίτια τους εντός του 2009. Το 60% των καθυστερήσεων των πληρωμών των δόσεων για τα ενυπόθηκα δάνεια, οι οποίες (καθυστερήσεις) θα οδηγήσουν σε κατασχέσεις, θα οφείλονται στην ανεργία, ενώ θα είναι διπλάσιου μεγέθους από το 2008. Η πιστοληπτική ικανότητα αρκετών αμερικανών, η οποία τους διαφύλαξε μέχρι σήμερα από τον κίνδυνο, δεν μπορεί πλέον να τους προστατεύσει από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Η κατάσταση αυτή δεν είχε επίσης προβλεφτεί από τις Η.Π.Α., με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Αρκετοί αμερικανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί από 8,9% σήμερα, σε πάνω από 10% το 2010 - κάτι που θα προκαλέσει καινούργιες κατασχέσεις ακινήτων πολλών νοικοκυριών, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν εκτός τέτοιων κινδύνων. Σύμφωνα με τους New York Times, «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα. Ήταν οι κατασχέσεις επώδυνες τον περασμένο χρόνο; Θα γίνουν πολύ χειρότερες».

Κατά τους υπολογισμούς της ίδιας εφημερίδας, ο αριθμός των ενυπόθηκων δανείων σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες (απαιτείται ήδη η εξόφληση τους) αυξήθηκε από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 κατά περίπου 500.000 – σε συνολικά 1,5 εκ. δάνεια. Το ποσόν που αντιπροσωπεύουν αυτά τα δάνεια είναι περίπου 224 δις $, ενώ τα καινούργια «επισφαλή» που προστέθηκαν αφορούν εντελώς φυσιολογικά ενυπόθηκα δάνεια – δεν είναι δηλαδή υψηλού ρίσκου (Subprime), με «παραποιημένα» συμβόλαια και «έξυπνα» επιτόκια.

Η αύξηση των επισφαλειών στα κανονικά ενυπόθηκα δάνεια, η οποία ξεκίνησε το 2007, φαίνεται να είναι πολύ πιο υψηλή από όσο υπολογιζόταν ενώ, αντίθετα, τα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης έχουν σχεδόν σταματήσει να αυξάνονται. Στο ίδιο με το παραπάνω χρονικό διάστημα, από το Νοέμβριο δηλαδή του 2008 έως το Φεβρουάριο του 2009, αυξήθηκαν μόλις κατά 14.000, σε συνολικά 1,65 εκ. δάνεια. Τα συνολικά ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία ήταν σε καθυστέρηση ή είχαν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες το Φεβρουάριο του 2009 ήταν 4 εκ. συμβόλαια, ποσού 717 δις $ (περισσότερο από 60% περισσότερα, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2008).

η συνέχεια στο http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/1522.aspx

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη