23 Ιουν 2009

ΤΣΙΓΑΡΟ: Να περιορίσουμε τους περίπου 20.000 θανάτους

Ένα εξαιρετικό άρθρο του Καθηγητή Ι. Τούντα δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής αναφερόμενο τόσο στους φόβους κάποιον επιχειρηματιών για τα κέρδη τους όσο και στο φόρο θανάτου που πληρώνουμε ως χώρα στο βωμό του καπνού.
Αξίζει να το διαβάσετε.
Νίκος Γίστος

Να περιορίσουμε τους περίπου 20.000 θανάτους

Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στις επιχειρήσεις είναι φανερό ότι η ως σήμερα νομοθεσία για τον περιορισμό του καπνίσματος στους χώρους εργασίας συχνά δεν τηρείται. Για τον λόγο αυτόν είναι αναγκαία η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά την ανησυχία των επιχειρηματιών για μείωση των κερδών τους από τα νέα μέτρα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, με βάση τα αποτελέσματα άλλης μεγάλης πανελλαδικής έρευνας στον γενικό πληθυσμό, που πραγματοποιήσαμε στο ίδιο διάστημα, προκύπτει ότι η προσέλευση του κοινού θα αυξηθεί γιατί οι μη καπνιστές που δηλώνουν ότι θα προσέρχονται σε αυτά λόγω των νέων μέτρων (38%) είναι περισσότεροι από τους καπνιστές που δηλώνουν το αντίθετο (30%).
Εξάλλου, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή εμπειρία. Σε χώρες όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα μέτρα, όπως στον Καναδά και στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν μειώθηκαν τα κέρδη, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν ή έμειναν σταθερά, ενώ μειώθηκαν οι ζημιές από τον περιορισμό των χαμένων ωρών εργασίας των εργαζομένων στα κέντρα εστίασης ή διασκέδασης. Αλλά πάνω απ΄ όλα, αυτό που μετράει είναι ότι βελτιώθηκε σημαντικά η υγεία των εργαζομένων και των πελατών, γιατί η αξία της υγείας και της ζωής είναι ανεκτίμητη.
Για να μπορέσουμε λοιπόν και στη χώρα μας να περιορίσουμε τους περίπου 20.000 θανάτους τον χρόνο που προκαλούνται από το κάπνισμα, θα πρέπει να ξεπεράσουμε δισταγμούς, ανησυχίες, εμπεδωμένες αντιλήψεις ή προκαταλήψεις και κυρίως να θέσουμε το συλλογικό όφελος υπεράνω ατομικών συνηθειών, ώστε όλοι μαζί καπνιστές και μη καπνιστές να κερδίσουμε την κρίσιμη αυτή μάχη.

Ο κ. Γιάννης Τούντας είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη