24 Ιουν 2009

Μεγάλη Έρευνα: Ποιος είναι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Ποιες οι κύριες θέσεις του; και ποιες οι θέσεις τους στο Σκοπιανό!






Το Δεκέμβριο του 2003, πολιτικά κόμματα και κινήσεις της Αριστεράς, συνομολόγησαν το πολιτικό πλαίσιο για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός πρωτότυπου ενωτικού εγχειρήματος στο πλαίσιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.




Σήμερα, στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς συμμετέχουν και στηρίζουν:

Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά
ΔΗ.Κ.ΚΙ.
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Ενεργοί Πολίτες
Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς
Κόκκινο
Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας
Ξεκίνημα
Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
Ανένταχτοι Αριστεροί του Χώρου Διαλόγου


Ας δούμε τις γενικές απόψεις-θέσεις τους και τις συγκεκριμένες θέσεις τους στο σκοπιανό!(ΚΛΙΚ ΕΔΩ!)




Η ΑΚΟΑ http://www.akoa.gr/
Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά

Η ΑΚΟΑ (Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά) είναι συλλογικότητα που έρχεται από μακριά. Η αναεωτική, ευρωκομμουνιστική της παράδοση, από το ΚΚΕ εσωτερικού και τον Ρήγα, η συνάντησή της με νέα κοινωνικά κινήματα, το όραμά της για σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία και αυτοδιαχείριση, ο κομμουνιστικός ορίζοντας και η αντίθεση στον σταλινισμό, αλλά και στη νεοσυντηρητική σοσιαλδημοκρατία, είναι βασικά στοιχεία της ιδεολογικής της κατεύθυνσης.
Για το σκοπιανό:
http://www.akoa.gr/theseis-anakoinseis/oi-theseis-tis-akoa-gia-to-makedoniko/
Στη διαμορφούμενη δύσκολη κατάσταση σήμερα η ΑΚΟΑ πιστεύει ότι η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι μπορεί να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στη βάση ενός γεωγραφικού προσδιορισμού του συνταγματικού ονόματος της FYROM, δηλαδή της δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι θετική.

ΔΗ.Κ.ΚΙ. http://www.dikki.org/Katastatiko.asp
Το ΔΗ.Κ.ΚΙ. είναι Δημοκρατικό, Πατριωτικό, Κοινωνικό, Πολιτικό Κίνημα που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Έχει προοδευτική κατεύθυνση με βάση τις αρχές του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ανθρωπιά, που αποτελούν το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο δράσης του.
Για το σκοπιανό:
http://www.dikki.org/Docs/Macedonia.asp
Δεν πιστεύω πρωταρχικά ότι οι Σκοπιανοί και οι «άσπονδοι φίλοι μας ατλαντιστές και υπερατλαντιστές» που τους στηρίζουν το κάνουν απλώς από κάποιο βίτσιο ή γιατί τους αρέσει να μας πειράζουν για λόγους διασκέδασης.
Τώρα είναι οφθαλμοφανές ότι έχουμε τι δυνατότητα να πούμε επιτέλους ένα βροντερό όχι, να πούμε ξεκάθαρα ότι θα πούμε το νατοϊκό και ευρωπαϊκό βέτο. Τι θα μας κάνουν οι Αμερικανοί περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα μας έχουν κάνει; Να μας σεβαστούν απεναντίας, γιατί για μια φορά σηκώσαμε επιτέλους σαν Έλληνες το ανάστημα μας σαν άξιοι απόγονοι των προγόνων μας.
Για να γίνει με την πατριωτική αυτή πράξη δίδαγμα στους επίδοξους εφιάλτες!

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
http://www.dea.org.gr/
Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά είναι μια σοσιαλιστική οργάνωση με αναφορά στον επαναστατικό μαρξισμό και στην παράδοση του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του Τρότσκι, της Λούξεμπουργκ, του Γκράμσι.

Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά παλεύει για: ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ μέσα από την ανεξάρτητη δράση της εργατικής τάξης
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και όχι ρεφορμισμό
ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ και όχι «σοσιαλισμό σε μια χώρα» ή «σοσιαλισμό με εθνικά χρώματα»
Η εμπειρία της Ρωσίας αποδεικνύει ότι ακόμα και μια νικηφόρα εργατική σοσιαλιστική επανάσταση, όπως ο Οχτώβρης του 1917, δεν μπορεί να επιβιώσει σε απομόνωση.
Aντιπαλεύουμε κάθε μορφή σοβινισμού, ρατσισμού ή σεξιστικών διακρίσεων που απειλεί να διασπάσει τους εργάτες.
Aπέναντι στην αντιτουρκική πολεμοκαπηλία της «δικής μας» άρχουσας τάξης, υποστηρίζουμε το σύνθημα Έλληνες και Tούρκοι εργάτες ενωμένοι.
Eίμαστε αντίθετοι στην καταπίεση των μειονοτήτων στη Θράκη και τη Mακεδονία και στα μέτρα αστυνόμευσης των μεταναστών.
EΠANAΣTATIKO KOMMA της εργατικής πρωτοπορίας
H εργατική τάξη μπορεί να απελευθερώσει τον εαυτό της και όλους τους καταπιεσμένους μέσα από τη δική της δράση.
Για το σκοπιανό:
Διαβάστε ένα απόσπασμα από άρθρο τους στο http://www.dea.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1940&Itemid=42
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία είναι εξαπλωμένη σε ΗΠΑ, Αίγυπτο και Βαλκάνια. Πρόσφατα απέλυσε 180 εργαζόμενους, σε σύνολο 530, από το εργοστάσιό της στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ενεργοί Πολίτες (Μανώλης Γλέζος) http://www.energoipolites.gr/
Να αντιταχθούμε στην άλωση λαών, εθνών, φυλών και κρατών στο όνομα του κέρδους και της ομογενοποίησης και ισοπέδωσης των πάντων. Να αντιταχθούμε στην άλωση γλωσσών, πολιτισμών και παραδόσεων, στη συντριβή του παρελθόντος, της σκέψης και της μνήμης που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου, στη διαφθορά των κοινωνιών και σε κάθε μορφή εξουσίας.

Για το σκοπιανό:
http://efhbos.wordpress.com/2009/05/23/manolis_glezos_2009/
Μανώλης Γλέζος : Είναι δικαίωμα, βέβαια, του κάθε έθνους, να αυτοπροσδιορίζεται. Αλλά στην περίπτωση των γειτόνων μας Σλαβομακεδόνων του Βαρδάρη, αυτή ήταν η ονομασία που οι ίδιοι είχαν επιλέξει παλιά, συμβαίνουν δύο τινά: α) κλέβουν την ιστορία άλλου έθνους και επιχειρούν να την κάνουν δική τους και β) χρησιμοποιούνται ως όργανο των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς http://www.kedaaristera.gr/
Η ΚΕΔΑ δεν είναι κόμμα, δεν έχει προνομιακές σχέσεις με κανένα κόμμα της Αριστεράς, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κοινή δράση των εργαζομένων για τα κοινά τους προβλήματα, για τη συνεργασία ΟΛΩΝ των δυνάμεων της Αριστεράς πάνω σε ένα αναγκαίο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό πρόγραμμα.
Για το σκοπιανό: (Δεν βρήκαμε κάτι)

Κόκκινο http://www.kokkino.org/
Η πρώτη συγκρότησή του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 δεν μας έπεισε ότι είχε προοπτικές, γι' αυτό και δεν συμμετείχαμε. Στη συνέχεια όμως, σημειώσαμε την αριστερή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, την εμπλοκή του στα κινήματα, τον έντονο αντιπολιτευτικό του λόγο και την αριστερή στροφή στο προγραμματικό πεδίο. Έτσι ψηφίσαμε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2007 και στη συνέχεια επιταχύναμε τα βήματά μας για πλήρη συμμετοχή.

Για το σκοπιανό:
Μετά τη νίκη του ελληνικού ιμπεριαλισμού στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας, με την πολιτική στήριξη της πατριωτικής αριστεράς, που πίεζε για τα "εθνικά δίκαια", σε πείσμα της ιστορίας και την πραγματικότητας, τώρα ο ελληνικός ιμπεριαλισμός νοικοκυρεύει το μαγαζί του και στην Αλβανία

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας
Τιμή στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, γνήσιο τέκνο των ανολοκλήρωτων επαναστατικών θυελλών της δεκαετίας του ’60! Οι θυσίες και τα διδάγματα των εκατομμυρίων κομμουνιστών που πάλεψαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ρεβιζιονισμό ας μας συνοδεύουν στον αγώνα μας για την αναγέννηση τον κομμουνιστικού κινήματος και τη συντριβή της Νέας Τάξης!
Για το σκοπιανό:
Φυσικά το όνομα δεν μπορεί να διχάζει τους δύο λαούς – θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπισθεί με μια περιγραφική γεωγραφική ονομασία. Το ζήτημα ήταν και παραμένει η φιλία και η ισότιμη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, έξω από το ιμπεριαλιστικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κι αυτό θα σήμαινε να υπάρξει μια αμοιβαία διακήρυξη σεβασμού των τωρινών συνόρων και δεσμευτική δήλωση για ουδεμία διεκδίκηση (εδαφική ή μειονοτική). Θα δυναμώσουμε την πάλη σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ενάντια στον εθνικισμό και τη δουλοπρέπεια στα μεγάλα αφεντικά.

Ξεκίνημα
http://www.xekinima.org/organosi/index.php
Για Διεθνισμό & Aλληλεγγύη Ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Όχι στον ευρωστρατό, την αυρωαστυνομία και το ΝΑΤΟ. Πάγωμα των εξοπλιστικών δαπανών. Διάλυση ΔΝΤ, Διεθνούς Τράπεζας και ΠΟΕ. Κατάργηση των χρεών του 3ου κόσμου. Συνεργασία Ελλήνων, Τούρκων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και νεολαίας για να λυθούν το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους και τους νεολαίους της Βαλκανικής ενάντια στην παρέμβαση των ιμπεριαλιστών και την άνοδο του εθνικισμού.
Για το σκοπιανό:
Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αποκάλυψε μια πραγματικότητα που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να κρύψουν κάτω απο το χαλί για πάνω από μια δεκαετία: όλος ο κόσμος αποκαλεί το γειτονικό μας κράτος Μακεδονία εκτός από μας.
Ενα κράτος χωρίς στρατό, με αντιμαχόμενες εθνικές ομάδες, αδύνατη οικονομία, που επίσημα και ανεπίσημα χείλη ονόμαζαν υποτιμητικά «κρατίδιο» είχε αλυτρωτικές βλέψεις κατά της Ελλάδος επειδή θα είχε το όνομα Μακεδονία!
Μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη σλαβική Μακεδονία, όπως στα πετρέλαια και στην τηλεφωνία, είναι στα χέρια του ελληνικού κεφαλαίου (ενώ μπαίνοντας κανείς στη χώρα οι διαφημίσεις που ακούει από το ραδιόφωνο είναι του «Βερόπουλου» και του «Γερμανού») που σημαίνει πως ο αντίπαλος του εργατικού κινήματος εκεί είναι η συνεργασία σλαβομακεδονικής και ελληνικής αστικής τάξης.

Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας
http://ecosocialistsgreece.blogspot.com/
Η πολιτική οργάνωση "Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας" ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007. Συμμετείχε στην πρώτη διεθνή συνάντηση Οικοσοσιαλιστών που έγινε στο Παρίσι. Είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Διεθνούς Οικοσοσιαλιστικού Δικτύου.

Για το σκοπιανό:
Βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η αποφυγή εξάρσεων που αποπροσανατολίζουν τους λαούς της περιοχής από τα πραγματικά τους προβλήματα. Σεβόμαστε το δικαίωμα των γειτόνων να θεωρούν τον εαυτό τους Μακεδόνες, οπότε δε μπορούμε να αποκλείσουμε τη χρήση του όρου. Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή το «Νέα Μακεδονία» όμως, τους αναγάγει σε μοναδικό δικαιούχο και ιστορικό συνεχιστή του όρου, ενισχύει τον αλυτρωτισμό τους, δικαιολογεί επεκτατική πολιτική ιδεολογία και οπλίζει τον ελληνικό εθνικισμό. Επιθυμούμε τη διατήρηση του κράτους της ΠΓΔΜ και όχι τη διάλυσή του. Οπότε δε μπορούμε να επιμένουμε σε ονομασία «Σλαβομακεδονία» καθώς αυτή αποκλείει το αλβανικό στοιχείο της χώρας και ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις του. Στηρίζουμε λοιπόν κάθε άλλο όρο που θα επιλέξουν οι γείτονες (π.χ. Άνω Μακεδονία, Μακεδονία του Βαρδάρη ή άλλο) και καλούμε τα κόμματα και των δύο χωρών να τον δεχτούν λύνοντας μια διαμάχη που εμποδίζει κυρίως την ομαλή ανάπτυξη των γειτόνων μας.

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
http://www.syn.gr/gr/theseis.htm

Για το σκοπιανό:
αποσπάσματα από άρθρο του Γιάννη Μπαλάφα στο περιοδικό "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ"
Η υπόθεση της διαφοράς της χώρας μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), για την ονομασία της γειτονικής χώρας, βρίσκεται στη σημερινή φάση μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι....
...Η δυσάρεστη έκπληξη ήλθε από το ΠΑΣΟΚ, που, πιάνοντας το νήμα του…… εμπάργκο του 1994, απέρριψε τις προτάσεις Νίμιτς, γατί εισηγούνται «διπλή ονομασία» και γιατί διολισθαίνουν σε θέματα απαράδεκτα, πέραν του ονόματος».


Ανένταχτοι Αριστεροί του Χώρου Διαλόγου
(Δεν βρήκαμε κάτι...)


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη