17 Ιουν 2009

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των πρακτικών της ημερίδας «Τρεις Γενοκτονίες, μια στρατηγική»

Μπροστά σ’ ένα απρόσμενα μεγάλο ακροατήριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009 στην αίθουσα της «Μηχανικής» στην Κομοτηνή, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών της διεθνούς ημερίδας «Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική», που είχε πραγματοποιηθεί πέρσι στις 24 Μαΐου 2008 στην ίδια πόλη.
Παρόντες, εκτός των άλλων, ήταν ο Πρόεδρος της Παμποντιακής


Ομοσπονδίας Ελλάδας Καθηγητής Παρχαρίδης Γιώργος, ο Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Νότιας Ελλάδας και Νήσων Σαββίδης Γιάννης, ο Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Τοκμακίδης Σάββας, οι Ομότιμοι Καθηγητές του ΑΠΘ και του Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας αντίστοιχα κ.κ. Καμενίδης Χρήστος και Πελαγίδης Στάθης, ο Καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός, εκπρόσωπος του Δημάρχου της πόλης, εκπαιδευτικοί και στελέχη του ποντιακού κινήματος απ’ την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και πλήθος κόσμου.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Γαβριήλ Αβραμίδης τόνισε τη μεγάλη αξία της ημερίδας, που σηματοδότησε σημαντικές εξελίξεις στην πορεία για τη δικαίωση του αγώνα των Ποντίων. Η πρώτη ομιλήτρια Χρύσα Μαυρίδου, Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, αναφέρθηκε στις επιδράσεις της ημερίδας στην τοπική κοινωνία, καταλήγοντας στην πρόταση –που έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή από τους παρευρισκόμενους- να ανεγερθεί μνημείο της Γενοκτονίας των τριών λαών σε κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Η πρόταση-απόφαση αυτή μας δεσμεύει ηθικά όλους κι όχι μόνο τους φορείς του ποντιακού ελληνισμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει το λόγο. Ο δεύτερος ομιλητής Φάνης Κασδαρίδης, εκπρόσωπος του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Κωτίδη Χαράλαμπου, που λόγω σοβαρών υποχρεώσεων δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί, τόνισε την πλήρη αποδοχή του πλαισίου της ημερίδας από τη νεολαία, η οποία άλλωστε πήρε ανάλογη πρωτοβουλία στην παλαιά Βουλή στις 10 Μαΐου 2009 με θέμα: «Τρεις Γενοκτονίες, ένας θύτης», ενώ παράλληλα ανήγγειλε τη συμμετοχή της νεολαίας και στο επερχόμενο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με το ίδιο περιεχόμενο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με το ίδιο θέμα. Ο τελευταίος ομιλητής Παυλίδης Αντώνης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο περιεχόμενο της ημερίδας, έκανε γνωστό ότι το μήνυμά της έχει φτάσει – κυρίως μέσω της αγγλικής ηλεκτρονικής έκδοσης των πρακτικών- σ’ όλο τον πλανήτη, αποδεικνύοντας τον τεράστιο ρόλο του διαδικτύου. Αφού έκανε αναφορά στη συμβολή της ημερίδας για τη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας στη Thea και τη μητέρα της Sano Halo, μίλησε για το περιεχόμενο του βιβλίου, επισημαίνοντας τα κύρια σημεία του και τα πορίσματά του, που προσθέτουν νέα δυναμική στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Στο περιεχόμενο του βιβλίου και στα αποτελέσματα της ημερίδας αναφέρθηκαν και οι περισσότεροι ομιλητές που πήραν το λόγο στη συνέχεια (Γιάννης Σαββίδης, Σάββας Τοκμακίδης, Στάθης Πελαγίδης, Βασίλης Χατζηθεοδωρίδης). Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Γιώργος Παρχαρίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του εκτός των άλλων εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία της ημερίδας και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το επόμενο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα θα τεθεί υπό την αιγίδα της ΠΟΕ.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης έγινε συνεδρίαση της οργανωτικής Επιτροπής, που εξέτασε ζητήματα σχετικά με την πραγματοποίηση του διεθνούς συνεδρίου, που υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2010 στην Αθήνα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ημερίδας.
Από την Οργανωτική Επιτροπή


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη