15 Ιουν 2009

Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιων Πληροφορικής και Επικοινωνιων.


Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας
Υπεύθυνος Τομέα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων ΤΕΙ της ΕΠΥ
Η ΕΠΥ και το e-ΤΕΕ στο σταυροδρόμι για το Επιμελητήριο ΤΠΕ

Πριν από λίγες ημέρες η ΕΠΥ ανακοίνωσε και επίσημα τη συμμετοχή της στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή του τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Τ.Ε.Ε., το e-ΤΕΕ, παραμένοντας πιστή στην αρχή της για συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια και σε κάθε διαδικασία διαλόγου που... θα οδηγήσει επιτέλους στη δημιουργία ενός Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ταυτόχρονα, η ΕΠΥ παραμένει σταθερή στη θέση της για ένα Επιμελητήριο μακριά από αποκλεισμούς, έξω από συντεχνιακές λογικές, ανεξάρτητο, αυτόνομο, με ενωτικό και όχι διαχωριστικό προσανατολισμό.

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική με την παραπάνω συλλογιστική, αφού εδώ και αρκετά χρόνια, κάθε αντίστοιχη προσπάθεια από διάφορους σχετικούς φορείς κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς απεδείχθη εξαιρετικά δύσκολο να γίνει από κάθε πλευρά ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να πάμε πολλά βήματα μπροστά.

Η πολιτεία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας, δηλαδή των Πολυτεχνείων, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στον κλάδο της Πληροφορικής και όχι μόνο.

Εξέδωσε Προεδρικά Διατάγματα για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, μετά από εισηγήσεις των ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ και τακτοποίησε μια εκκρεμότητα που για πάνω από είκοσι χρόνια ταλαιπωρούσε χιλιάδες αποφοίτους της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, συντεχνιακές λογικές πάσης φύσεως δεν στάθηκαν καλοί σύμβουλοι και φτάσαμε στο σημείο να εκδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά να μην υπάρχει ο θεσμικός εκείνος φορέας που θα τα αποδώσει. Για το γεγονός αυτό, ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Ο δρόμος πια είναι ένας. Ο κλάδος Πληροφορικής της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενιαίο και ενωτικό τρόπο πρέπει να οδηγηθεί στην προάσπιση του δικαιώματος του κάθε αποφοίτου, να ασκεί κατοχυρωμένα το επάγγελμά του και να μην απειλείται από κάθε μορφής εμπειρική, αυτοδίδακτη ή «σεμιναριακή» άσκηση του επαγγέλματος. Η Πληροφορική είναι Επιστήμη και Τεχνολογία, δύο έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες στον κλάδο μας.

Είναι λογικό ο χώρος των ΤΕΙ να αντιμετωπίζει επιφυλακτικά αυτή την κίνηση της ΕΠΥ και είναι επίσης λογικό να ελπίζει ότι όλοι επιτέλους θα δείξουν την ωριμότητα ώστε να γίνουν σεβαστά τα προφανή. Και τα προφανή είναι ο σεβασμός στους Νόμους του Ελληνικού Κράτους, ο σεβασμός στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο σεβασμός στην Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση και τις δυνατότητές της.

Η ΕΠΥ είναι ο μοναδικός φορέας που κατάφερε καταστατικά να πραγματώσει την έννοια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεχόμενη στους κόλπους της ισότιμα αποφοίτους Πολυτεχνείων, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το e-ΤΕΕ δεν είναι Επιμελητήριο, μπορεί όμως να αποτελέσει τον πρόδρομο για τη δημιουργία τέτοιου, αν σταθεί μακριά από κάθε είδους συντεχνιακή λογική και σκοπιμότητα. Η ΕΠΥ από την πλευρά της, τολμά να μπει στη διαδικασία και να συνεργαστεί για ένα κατοχυρωμένο μέλλον για όλους.

Η πεμπτουσία της κίνησης αυτής είναι ο διάλογος και η προσπάθεια να ξεπεράσουμε λογικές που άφησαν έκθετο τον κλάδο εδώ και δεκαετίες. Η ΕΠΥ δεν προσδοκά να κατακτήσει το e-ΤΕΕ. Θα ήταν άλλωστε άτοπο να πιστεύει κανείς ότι έχει έστω και την παραμικρή δυνατότητα να διεκδικήσει εκπροσώπηση μέσα από εκλογική διαδικασία, είτε αυτή γίνει το Νοέμβριο του 2009, είτε του 2019, αφού το κομμάτι των ΤΕΙ δε μπορεί να λάβει μέρος σε μια τέτοια διαδικασία βάσει του καταστατικού του e-TEE.

Με το δεδομένο αυτό, μόνο ως εκφράσεις «φιλοφρόνησης» ακούγονται οι φράσεις «οι πρώτες εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΤΕΕ θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2009 » και « Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να ψηφίσουν στις εκλογές του e-ΤΕΕ πρέπει να καταθέσουν αίτηση εγγραφής τακτικού μέλους στο e-TEE ».

Ο στόχος δεν είναι να ορίσουμε αυτούς και τους άλλους, ο στόχος είναι να ορίσουμε το ΕΜΕΙΣ και να το ορίσουμε επιμελητηριακά, όπως αυτό ξεκάθαρα περιγράφεται στο Νόμο 3549/2007, στο Άρθρο 2, Παράγραφος 1α, για τη διάρθρωση των Α.Ε.Ι. :


Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), κατά την

έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγμα−

τος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η

οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα)

τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα

Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή

Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος

περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

(Τ.Ε.Ι.) και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνο−

λογικής Εκπαίδευσης.


Είναι προφανές ότι η ΕΠΥ και το e-TEE βρίσκονται στο σταυροδρόμι. Η σωστή επιλογή θα οδηγήσει επιτέλους σε αυτό που αποτελεί για όλους κοινό τόπο. Το Επιμελητήριο Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η επιλογή του αρνητισμού και των διαχωριστικών γραμμών, ακυρώνει αυτόματα τη συμμετοχή της ΕΠΥ στη διαδικασία και θα σημάνει την απόσυρσή της από το e-TEE.

Αν η επιλογή που θα γίνει δεν θα είναι σοφή, τότε όλοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως «σωματεία» και υπομητρώα.

Σε αυτό το διάλογο πρέπει να πάρουν μέρος όλοι και να καθοριστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα περαίωσής του.

Δε χρειάζεται πολύς χρόνος. Τα πράγματα είναι ήδη πολύ απλά. Περιγράφονται από το νομικό πλαίσιο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη