23 Ιουν 2009

Φερχόιγκεν: η κατάντια του πολιτικού μας συστήματος

Γραφείο Τύπου / ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metopo.org.uk / press@metopo.org.uk
Τηλέφωνο: +44 789 424 5654
Cypriot Student Movement 'METOPO' UK
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φερχόιγκεν: η κατάντια του πολιτικού μας συστήματος
Λονδίνο, 20 Ιουνίου 2009
Φανερή επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά του δίκαιου αγώνα του λαού μας, αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν. Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τα προκλητικά λόγια του κ. Φερχόιγκεν ως επαναβεβαίωση των απαράδεκτων θέσεων που εξέφραζε τον Απρίλιο του 2004, ως τότε Επιτρόπος Διεύρυνσης, περί δήθεν «εξαπάτησης» ή «παραπλάνησης» και επιμένει πως δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Ο κ. Φερχόιγκεν δεν νομιμοποιείται με κανένα τρόπο να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις. Αντιθέτως ο θεσμός του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει στον κ. Φερχόιγκεν να προασπίζεται τα συμφέροντα του κράτους-μέλους της Ένωσης στην Επιτροπή την οποία πρεσβεύει και από όπου πληρώνεται και όχι να υποσκάπτει την εξωτερική του πολιτική και να ειρωνεύεται την κοινωνία του.
Η άκρως προσβλητική και ειρωνική απάντηση που έδωσε στην νυν Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου, πως «είσαι τυχερή που μπορείς να επισκεφθείς την οικία σου, ενώ εγώ στη Γερμανία, δεν μπορούσα καθόλου και υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη, όπου μερικοί δεν μπορούν καθόλου να επισκεφθούν τις κατοικίες τους» είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά των προσφύγων, των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων μας. Και η απάντηση καθίσταται ακόμη πιο προσβλητική λαμβάνοντας υπόψιν πως (σύμφωνα με το βιογραφικό του) ο κ. Φερχόιγκεν δεν έχει καν γεννηθεί στην Ανατολική Γερμανία! Το γεγονός δε, πως επιχειρεί έναν τόσο ιστορικά άκυρο παραλληλισμό, καθιστά τη δήλωσή του προάγγελο της προσπάθειας για περαιτέρω παρερμηνεία της ουσίας του Κυπριακού.
Όμως η ανοχή είναι κατά τα φαινόμενα κυπριακό προϊόν. Αντί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να απαιτήσει από τον Γκίντερ Φερχόιγκεν συμμόρφωση προς τους νόμους, σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και αλληλεγγύη στο κράτος-μέλος της Ε.Ε., καθώς και την απολογία του, απλώς δέχτηκε σιωπηρά την «πλήρη στήριξη» του κ. Φερχόιγκεν στις προσπάθειες λύσης. Η δε εικονική αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ όχι μόνο σιώπησε αλλά, μέσω του ηγέτη της Νίκου Αναστασιάδη, απαίτησε να μην «δαιμονοποιούμε» τις πράξεις ξένων, οι οποίες είναι ενάντια στα συμφέροντα μας, είτε αυτός είναι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ του ΟΗΕ, είτε ο Γκίντερ Φερχόιγκεν της Ε.Ε. Ο Νίκος Αναστασιάδης, συνεχίζοντας μάλλον την παράδοση του Χρήστου Πουργουρίδη, όταν του υπεδείχθη πως ο Γκίντερ Φερχόιγκεν απεκάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «Πρόεδρο», δήλωσε τα εξής συγκλονιστικά: «εάν τον αποκάλεσε πρόεδρο με την έννοια του αρχηγού της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν είναι κακό. Αν όμως τον αποκάλεσε πρόεδρο ανυπάρκτου κρατιδίου, είναι απαράδεκτο»! Άρα, θεωρεί παράλογο να θυμώνουμε, αφού η δήλωσή του επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, συμπεριλαμβανομένης και μίας άκρως προκλητικής! Γιατί όχι, όταν ορισμένα φιλοκυβερνητικά έντυπα φρόντισαν να «εξαφανίσουν» τις επίμαχες δηλώσεις και να κρύψουν το ζήτημα κάτω από το χαλί;
Οι εξελίξεις μοιάζουν με déjà vu. Οι ίδιοι άνθρωποι που μας τρομοκρατούσαν πριν πέντε χρόνια, επανεμφανίζονται τώρα με την ίδια φρασεολογία και με τις ίδιες προθέσεις. Το γεγονός, δε, ότι ο κ. Φερχόιγκεν είναι ένας εκ των Αντιπροέδρων της Ε.Ε., στην οποία έχουμε εναποθέσει τόσες από τις ελπίδες μας, είναι ανατριχιαστικό. Τόσο η συμπεριφορά του Φερχόιγκεν, όσο και η εκνευριστικά υποτονική και πυροσβεστική αντίδραση της ηγεσίας ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, συμπυκνώνουν με τον καλύτερο τρόπο την μιζέρια και την κατάντια του πολιτικού μας συστήματος.
Το ΜΕΤΩΠΟ Κ.Φ.Η.Β. προειδοποιεί πως αν δεν δραστηριοποιηθούμε στα ευρωπαϊκά όργανα όσο είναι καιρός, στο τέλος η Ε.Ε. δεν θα αποτελεί ελπίδα για την σωτηρία μας αλλά ένα οργανισμό που θα μας υποσκάπτει και θα μας εχθρεύεται και αυτό διότι εμείς ποτέ δεν απαιτήσαμε τα αυτονόητα. Ας σταματήσουμε τις δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση και ας πούμε επιτέλους τα πράγματα που χρειάζεται να ειπωθούν!

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
press@metopo.org.uk
www.metopo.org.uk
Τηλέφωνα
Κύπρος: +357 99308333
Ηνωμένο Βασίλειο: +44 785 848 6933
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη