25 Ιουν 2009

Είναι ακριβά τα εισιτήρια με το τρένο; Πόσο έχουν στην Ευρώπη;

-Η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα είναι με το τρένο είναι 504 χιλιόμετρα. Το εισιτήριο στην Β' θέση με το Intercity express (4 ώρες και 15 λεπτά) του ΟΣΕ έχει 48,40 ευρώ.
-Η απόσταση Dijon - Marseille στη Γαλλία είναι 506 χιλιόμετρα (ίση με την απόσταση Θεσσαλονίκης-Αθήνας). Το εισιτήριο στη Β' θέση με το TGV Express (3 ώρες και 31 λεπτά) έχει 117 ευρώ.
Στην Α' θέση οι τιμές αντίστοιχα είναι: 63,50 (Ελλάδα), 191,00 (Γαλλία) ! 3 φορές επάνω.
Κάντε τις δικές σας "τιμοληψίες" στο http://www.sncf.co.uk/
Είναι πολύ ευχάριστο να χαϊδεύεις αυτιά. Είναι ακόμη πιό ευχάριστο, να ταξιδεύεις δωρεάν, αποφεύγοντας να σκεφτείς: "ναι, αλλά ποιός πληρώνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, συσσωρευμένων ζημιών του ΟΣΕ;".
Επειδή το τρένο δεν καίει αέρα και οι υπάλληλοι του οργανισμού, δεν πληρώνονται με οράματα, κάποιος πρέπει να καλύπτει το κόστος. Αν δεν το καλύπτει ο χρήστης των υπηρεσιών (εγώ που ταξιδεύω), θα το καλύπτει ο "έλληνας φορολογούμενος" (κι εσύ που δεν έχεις ανέβει ποτέ στη ζωή σου σε τρένο!).
Μετά από δεκαετίες λαϊκισμού, με την πολιτική χαμηλών τιμών, φτάσαμε να έχουμε ένα απηρχειωμένο και κυρίως, με ελάχιστη γεωγραφική κάλυψη, δίκτυο σιδηροδρόμων.
Καλούμαστε λοιπόν να διαλέξουμε: ή θα φτιάξουμε σιδηρόδρομο, γρήγορο και άνετο, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, οπότε θα πάμε προς τα οικονομικά δεδομένα αυτών, ή θα συνεχίσουμε να πουλάμε φτηνό λαϊκισμό, έχοντας έναν Ο.Σ.Ε. για τα ...πρόβατα, να "ματώνει" δικαίους και αδίκους.
Κάποτε πρέπει να είμαστε και χρήσιμοι, εκτός από ευχάριστοι....
Από "ευχάριστους" ωτοχαϊδευτές χορτάσαμε. Και μείναμε τριτοκοσμική μπανανία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη