16 Ιουν 2009

του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει ! (τον καρκίνο όμως;)


Αν απορείτε γιατί σας λέω αυτές τις κοινοτυπίες, απαντώ: Είναι διότι πάρα πολλοί μού λένε, ο Έλληνας δε θα πειθαρχήσει. Θα γράψει τον νόμο περί ακαπνίας στα παλιά του υποδήματα και τα λοιπά του, διότι εμείς είμαστε Έλληνες! Μπα! και οι Γάλλοι είναι όπως καταλαβαίνουμε όλοι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι Αμερικάνοι κι οι Ιταλοί ως γνωστόν είναι Ιταλοί, όχι εξωγήινοι. Ωστόσο άλλαξαν όλοι και από αρειμάνιοι φουμαδόροι μετατράπηκαν σε άκαπνους. Θυμάμαι στις Ηνωμένες Πολιτείες (συγγνώμη, Αλέκα, που έπαψα από χρόνια να τις αποκαλώ Ενωμένες), θυμάμαι λοιπόν ότι έμπαινες σε έναν κινηματογράφο κι έβλεπες η μία και κοινή αίθουσα να χωρίζεται στη μέση με ένα σχοινί, σε χώρο καπνιστών και μη καπνιστών (μιλάω για την... περίοδο 1967 - 1970).

Κι ωστόσο σήμερα οι πάντες πειθαρχούν και δεν καπνίζουν σε δημόσιους χώρους. Στη Γαλλία κατόπιν. Ογδόντα πέντε τοις εκατόν οι καπνιστές στο σύνολο του πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό των νικοτινιασμένων ανέρχεται περίπου στο είκοσι πέντε, αν θυμάμαι καλά. Όσον αφορά την απείθαρχη και άκρως μεσογειακή Ιταλία, όπως μου έλεγε φίλη επιστημόνισσα, η οποία συμμετείχε σε κάποιο συνέδριο στη Ρώμη, “Ένιωσα σαν λεπρή. Ήμουν η μόνη καπνίστρια εκεί, Έπρεπε να χωθώ σε μια τουαλέτα για να καπνίσω”.

Λοιπόν όλοι έμαθαν, όλοι πειθάρχησαν, όλοι προσπάθησαν να σωθούν και να σώσουν τους άλλους, επειδή ξέρουν τα κακά επιγινόμενα της νικοτίνης. Επιπλέον, φίλος Ολλανδός εκδότης και συγγραφέας, παντρεμένος με Ελληνίδα, μου είπε εμφατικά, “σήμερα στον πολιτισμένο κόσμο επικρατεί η άποψη ότι μόνο οι αγράμματοι και οι άξεστοι καπνίζουν. Οι μορφωμένοι, οι έξυπνοι και ευφυείς, οι κατά λόγον και οι πέραν λόγου έχουν κόψει το κάπνισμα, γιατί είναι ο προπομπός του ανθρώπου στον θάνατο”. Όντως, ακόμη και στη χώρα μας, ο τράχηλος πολλών, δυστυχώς υποκύπτει στον ζυγό του καρκίνου. Και επειδή είμαστε είδος εν ανεπαρκεία, Συνέλληνες, προσέξτε. Την υγεία σας, προπαντός. http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=40362
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη