22 Ιουν 2009

Ξεκινά η φιλόδοξη «Διαδικασία της Κέρκυρας»

Η ελληνική προεδρία του Οργανισμού κρατάει χαμηλούς τόνους για το διακύβευμα της συνόδου
Πηγή: ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 http://www.tovima.gr

ΩΣ ΙΔΑΝΙΚΗ ευκαιρία για να ξεφύγει από τις δαγκάνες της εσωτερικής επικαιρότητας, στην οποία κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την άτυπη υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα σε μία εβδομάδα. Η άφιξη στο νησί του Ιονίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (27-28 Ιουνίου) γνωστών πολιτικών προσωπικοτήτων, με αποκορύφωμα την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον (μετά του συζύγου
της και πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον) αλλά και τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, θα προσφέρει στον κ. Κ. Καραμανλή αλλά και στην οικοδέσποινα κυρία Ντόρα Μπακογιάννη την ευκαιρία να αποκομίσουν επικοινωνιακά οφέλη και να τονώσουν το προφίλ της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κέρκυρα την προσεχή Κυριακή για να απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να.. υπογράψει και προκαταρκτική
συμφωνία με την αμερικανίδα ομόλογό της επί των τριών κειμένων (του Μνημονίου Κατανόησης, της Ανταλλαγής Δεδομένων για Εγκληματίες και του Διακανονισμού για τη Συνεργασία σε Θέματα Τρομοκρατίας) για την κατάργηση της βίζας. Τούτο θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, «το πρώτο βήμα προτού πέσουν οι τελικές υπογραφές τον Σεπτέμβριο στον Λευκό Οίκο, καθώς η προετοιμασία για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο».

Η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ κρατάει χαμηλούς τόνους για το διακύβευμα της συνόδου. Ανομολόγητος πόθος όμως της κυρίας Μπακογιάννη είναι να λάβει σάρκα και οστά η «Διαδικασία της Κέρκυρας» (Corfu Ρrocess) που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει κατά την Υπουργική Σύνοδο της Αθήνας, τον Δεκέμβριο, στην έναρξη ενός δομημένου διαλόγου για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μία δικαίωση του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήδη από τον Ιούνιο του 2008, πριν από τον πόλεμο στη Γεωργία, είχε διατυπώσει την ανάγκη για επανεξέταση των υπαρχόντων δομών και τη σύναψη μιας δεσμευτικής συμφωνίας-ομπρέλας (στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο κράτη αλλά και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο) που μακροπρόθεσμα θα μείωνε τα περιθώρια μονομερούς δράσης του ΝΑΤΟ.

Η κατάληξη ενός τέτοιου διαλόγου θα μπορούσε να είναι μια αναθεώρηση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι που υπεγράφη το 1975, «ένα Ελσίνκι Ρlus» όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Η Αθήνα έχει προετοιμάσει σχετικά ένα Κείμενο Προβληματισμού το οποίο μοίρασε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ. Στο κείμενο αυτό επιβεβαιώνονται οι αρχές του ΟΑΣΕ, υπογραμμίζεται η ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ρωσίας, επαναβεβαιώνεται η σημασία των ευρωατλαντικών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ενώ τίθενται στο τραπέζι όλες οι πτυχές της ασφάλειας.

Αυτό σημαίνει, κατά διπλωματικές πηγές, ότι στο τραπέζι θα τεθούν τόσο ζητήματα «σκληρής ασφαλείας» που «καίνε» τη Μόσχα (όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών) όσο και αυτά «μαλακής» ασφαλείας (ανθρώπινα δικαιώματα, εκδημοκρατισμός, περιβάλλον) που αποτελούν τον πυρήνα του ΟΑΣΕ. Προς το παρόν, οι Ρώσοι επιμένουν ότι αν δεν συζητηθεί η στρατιωτική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να γίνουν τα επόμενα βήματα. Δύσκολα όμως θα δεχθούν κάτι τέτοιο οι συνομιλητές τους. Αυτό που εντυπωσιάζει πάντως είναι η προθυμία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να ακούσει όλες τις πλευρές και να μην πιέσει για την ύπαρξη μιας ενιαίας νατοϊκής θέσης στη σύνοδο.

Πέραν της άτυπης συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η Κέρκυρα θα φιλοξενήσει- σε υπουργικό επίπεδο- και το Συμβούλιο ΝΑΤΟΡωσίας (ΝRC). Θα πρόκειται για την πρώτη σύγκληση του οργάνου αυτού μετά τον πόλεμο στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008, που έφερε τις σχέσεις Κρεμλίνου - Δύσης στο ναδίρ, οπότε η συμβολική σημασία είναι υψηλή. Το ΝRC θα εστιάσει σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος επί των οποίων οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν, όπως το Αφγανιστάν (όπου η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για στενότερο συντονισμό), η τρομοκρατία και η αντιμετώπιση της πειρατείας.

Δείπνο στο Αχίλλειο διά χειρός Μαμαλάκη
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣτης διοργάνωσης της συνόδου θα ανέλθει σε περίπου 600.000 ευρώ και θα καλυφθεί κυρίως από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ξενοδοχείο Corfu Ιmperial όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος θα θυμίζει «αστακό» λόγω των μέτρων ασφαλείας. Στην Κέρκυρα θα σημάνει κατάσταση συναγερμού από την Πέμπτη 25 Ιουνίου, καθώς θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περίπου 700 αστυνομικοί και λιμενικοί θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή.

Οι πρώτες αφίξεις αναμένονται την Παρασκευή. Υπολογίζεται ότι οι υπουργοί με τις αντιπροσωπείες τους θα ανέρχονται σε περίπου 600 άτομα, με τη μερίδα του λέοντος να την έχουν οι Αμερικανοί υπό την κυρία Κλίντον και οι Ρώσοι υπό τον κ. Λαβρόφ. Αναμένονται επίσης 300 δημοσιογράφοι. Το «παρών» θα δώσουν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), καθώς και του ΝΑΤΟ. Θα είναι επίσης εκεί ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα και η αρμόδια επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

Το πρόγραμμα αρχίζει ουσιαστικά το απόγευμα του Σαββάτου με το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Κατόπιν, οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Αχίλλειον, όπου θα λάβει χώρα δείπνο με βάση την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, υπό τις οδηγίες του γνωστού σεφ Ηλία Μαμαλάκη. Η άτυπη σύνοδος αναμένεται την Κυριακή και οι προσκεκλημένοι θα αρχίσουν να αναχωρούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

http://www.tovima.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη