26 Ιουν 2009

ΕΞΟΧΩΤΑΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΥΡΙΕ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ...


Με αυτή τη δημόσια επιστολή, απευθύνομαι σήμερα σε εσάς, την παραμονή της συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, για να σας ενημερώσω – αν και είμαι σίγουρος ότι την γνωρίζουν στο υπουργείο των εξωτερικών σας- για μια συνοριακή διαφορά που υπάρχει μεταξύ ...

της χώρας σας, των Σκοπίων και της Ελλάδας.
Αφορά την διευθέτηση εκ νέου των συνόρων μεταξύ των τριών χωρών στη λίμνη Πρέσπα.
Όπως ξέρουν στο υπουργείο των εξωτερικών σας αρκετά καλά, στο διεθνές δίκαιο, ο χωρισμός των λιμνών μεταξύ δυο ή τριών χωρών, γίνεται συνήθως αναλογικά με την γεωγραφική τους έκταση.
Ο χωρισμός της λίμνης Πρέσπας, όταν υπήρχε η Γιουγκοσλαβία, έγινε με βάση την τότε γεωγραφική έκταση των χωρών και γι αυτό το λόγο μεγάλο μέρος της λίμνης είχε η Γιουγκοσλαβία – και το κληρονόμησαν παράνομα τα Σκόπια μετά- η χώρα σας η Αλβανία και ένα ανάλογο η Ελλάδα.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έγινε και ο χωρισμός της λίμνης Δοιράνη μεταξύ της τότε Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας.
2/3 της λίμνης ο Τίτο και 1/3 η Ελλάδα, αναλογικά δηλαδή περίπου με την γεωγραφική έκταση των χωρών.
Μετά όμως τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη δημιουργία των ανεξαρτήτων κρατών στα δυτικά Βαλκάνια, τα Σκόπια ΠΑΡΑΝΟΜΑ έχουν στην κατοχή τους τα νερά της Πρέσπας και της Δοιράνης.
Εδώ να σας θυμίσω των επαναπροσδιορισμό των υδάτινων συνόρων μεταξύ των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του ΙΡΑΝ στην ΚΑΣΠΙΑ.
Μεγαλύτερο μερίδιο πήραν η Ρωσία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ιράν, ενώ μικρότερο το Αζερμπαιτζάν και η Αρμενία που σαφώς έχουν μικρότερη γεωγραφική έκταση.
Έτσι λοιπόν, δεν μπορούν σήμερα τα Σκόπια να κρατούν υπό τον έλεγχό τους ύδατα τα οποία κατείχε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία εις βάρος των γειτονικών τους κρατών!
Απευθύνομαι λοιπόν σε εσάς, για να ασκήσετε την επιρροή σας στον ΟΗΕ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να επέμβει και να ζητήσει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την συνοριακή διαφορά μεταξύ των χωρών μας με τα Σκόπια.
Έτσι, ίσως με την δική σας παρέμβαση, ασχοληθεί κάποτε και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με αυτό το σημαντικό θέμα.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Α. Καζαντζίδης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη