5 Ιουν 2009

Eίναι τελικά υποχρεωτική η ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές;

Φίλος νομομαθής, μόλις προ ολίγου μου έστειλε το κειμενάκι αυτό και θεωρώ υποχρέωσή μου να σας το μεταβιβάσω, προς γνώση των αναγνωστών σας.καπετάν Γιάννης Εμμ.Νομικός
Η ψηφοφορία στις ΕυρωΕκλογές, όπως και σε κάθε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωτική.
Αντίθετα, στις Εθνικές Εκλογές, "Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική." κατά το άρθρο 51 παρ.5 Συντάγματος, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το Ψήφισμα της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων (ΦΕΚ Α 84/2001), η ισχύς του οποίου άρχισε από 17.4.2001.
Στις εκλογές όμως για το ΕυρωΚοινοβούλιο, που αφορούν το... σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν τυγχάνει εφαρμογής το Ελληνικό Σύνταγμα, που ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Αντίθετη άποψη θα παραβίαζε την αρχή της ίσης αντιμετώπισης των Ευρωπαίων πολιτών.
Άλλωστε με το άρθρο 28 του Ελληνικού Συντάγματος με τίτλο "Κανόνες του διεθνούς δικαίου. Διεθνείς οργανισμοί" ορίζεται ότι "1. Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, (βλπ Σύμβαση Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΕ) από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας. (...)
Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης."
Η ερμηνευτική δήλωση προστέθηκε με το Ψήφισμα της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων (ΦΕΚ Α 84/2001).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη