16 Ιουν 2009

Για να πάει κάποιος στο Κιλκίς, χρειάζεται GPS!!!


Αφορμή αυτής της ανοιχτής επιστολής προς τους αρμόδιους Δημόσιους φορείς και τα ΜΜΕ, είναι η σχεδόν παντελής απουσία του ονόματος «ΚΙΛΚΙΣ» από τις πινακίδες της Εγνατίας οδού από το σημείο διακλάδωσης Καλοχωρίου μέχρι πριν από την έξοδο από αυτήν προς το Κιλκίς, όπως επίσης και στις εξόδους της Θεσσαλονίκης προς τον νομό μας.
Στις πινακίδες στις οποίες αναφερόμαστε αναγράφονται φυσικά όλες οι άλλες κατευθύνσεις ( Έδεσσα – Χαλκιδική – Σέρρες – Καβάλα) και εννοείται ότι ένας επισκέπτης, που δεν ξέρει την περιοχή, θα πρέπει... σε όλη αυτή την διαδρομή να μαντέψει σε ποια έξοδο να βγει για το Κιλκίς. Φανταστείτε λοιπόν την ταλαιπωρία κάποιου που έκανε το λάθος να βγει από την Εγνατία πριν από την κατάλληλη έξοδο…
Σίγουρα θα είναι πολλοί αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί αυτή η παράληψη και πολλοί περισσότεροι θα ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Για να δει κάποιος πινακίδα για Κιλκίς πρέπει να φτάσει λίγα μέτρα πριν την στροφή, αφού όμως θα πρέπει να μαντέψει ή να συμβουλευτεί τον χάρτη στις προηγούμενες διασταυρώσεις για την πορεία του.
Η αντιμετώπιση της πόλης του Κιλκίς και του νομού ολόκληρου, από την κεντρική εξουσία, ποτέ από την ίδρυσή του την δεκαετία του 1930, δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Δεν απολάμβανε την ισονομία και την ισοπολιτεία, συγκριτικά με άλλες περιοχές, και αυτό για αντικειμενικούς αλλά και για υποκειμενικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις παθογένειες ενός κρατικού μηχανισμού και ενός οργανωτικού μοντέλου που προκαλεί ανισότητες και αδικίες σε βάρος κυρίως της περιφέρειας.
Για αντικειμενικούς αλλά και υποκειμενικούς λόγους, που έχουν να κάνουν και με τις δικές μας αδυναμίες παρέμβασης στα κέντρα εξουσίας, ο νομός μας ήταν πάντα παραμελημένος και έχουμε σχεδόν συνηθίσει σε τέτοιου είδους παραλήψεις,. έπαιζε πάντα τον ρόλο του φτωχού συγγενή της περιοχής και σχεδόν εθεωρείτο η ενδοχώρα της Θεσσαλονίκης.
Από αυτό το σημείο όμως και μέχρι του σημείου να παραλείπεται από την επίσημη οδική σήμανση, ως κατεύθυνση και προορισμός, έχει μεγάλη απόσταση. Είναι θέμα αρχής να διεκδικείς την ταυτότητά σου και ζήτημα σεβασμού στην ανάγκη που έχουν οι οδηγοί να ενημερώνονται σωστά για τον προορισμό τους.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η οδική σήμανση είναι ελλιπής και γίνεται κατά το δοκούν, χωρίς έναν ενιαίο εθνικό σχεδιασμό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Εάν αυτό συνέβαινε, στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε στις δύο προηγούμενες εξόδους να έδειχνε την κατεύθυνση και η τρίτη να ήταν η έξοδος, κάτι όμως που δεν συμβαίνει.
Αυτού του είδους οι παραλήψεις δείχνουν και την έλλειψη εθνικού οργανογράμματος σήμανσης των δρόμων η οποία μας εκθέτει ανεπανόρθωτα στους επισκέπτες της χώρας μας. Αν το φαινόμενο περιοριζόταν στα όρια του νομού μας, θα ήταν μικρό το κακό, έτσι και αλλιώς έχουμε συνηθίσει στον παραγκωνισμό και στην εγκατάλειψη. Το κακό είναι ότι αυτή η ανοργανωσιά παρατηρείται σε όλο σχεδόν το επαρχιακό δίκτυο με αφάνταστη ταλαιπωρία των ταξιδιωτών.
Απευθυνόμαστε στους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας, για την σήμανση των δρόμων, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς και τον Δήμο Κιλκίς να παρέμβουν προκειμένου να συμπληρωθούν οι πινακίδες του οδικού δικτύου με την ένδειξη ΚΙΛΚΙΣ και καλεί να αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες του προκειμένου να εκλείψουν τέτοιου είδους αδικίες σε βάρος του νομού μας.

Με τιμή το ΔΣ της Κοινωνίας Πολιτών Ν. Κιλκίς


ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ
21ης ΙΟΥΝΙΟΥ 154
611 00, ΚΙΛΚΙΣ
Τηλ:23410 24400 , FAX:23410 24400
e-mail: info@kpk.gr
Web: http://www.kpk.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη