1 Ιουν 2009

Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο internet στρέφεται η εφορία

Αλλεπάλληλες υποθέσεις με οργανωμένα κυκλώματα φοροδιαφυγής εντοπίζει και ανακοινώνει το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στη δημοσιότητα έρχονται 2 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και ακόμη 4 παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (μεταφραστικά γραφεία, μεσιτικό γραφείο και επιχειρήσεις κατασκευής ιστοχώρων) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να τις κατονομάζουν. Σύμφωνα με την ΥΠΕΕ υπάρχουν ενδείξεις για φοροδιαφυγή που φτάνει στο 50% των ακαθάριστων εσόδων, μη έκδοση τιμολογίων ακόμη και πλήρης απόκρυψη εισοδημάτων.
Επόμενος στόχος της ΥΠΕΕ θα είναι οι εταιρείς κατοχύρωσης επωνυμιών, οι οποίες βρίσκονται στον "κατάλογο καταχωρητών" του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Στα γραφεία της ΥΠΕΕ έχουν φτάσει καταγγελίες για εταιρείες, οι οποίες κατοχυρώνουν δημοφιλή ονόματα και στη συνέχεια τα μεταπωλούν σε ακριβές τιμές, χωρίς την έκδοση παραστατικών.
Στα γραφεία της ΥΠΕΕ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, με αποδείξεις (μαγνητοφωνημένα ντοκουμέντα, γραμμάτια καταθέσεων) συγκεκριμένης εταιρείας της Αθήνας, η οποία κατοχύρωσε μεγάλο αριθμό "λέξεων" τις οποίες "μοσχοπούλησε" χωρίς νόμιμα παραστατικά, διαπράττοντας φοροδιαφυγή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε μία περίπτωση μάλιστα ζήτησε και έλαβε από δημοφιλές blog, κατοχυρωμένο στη διεύθυνση .blogspot.com, το ποσό των 48.000 ευρώ, για να του "παραχωρήσει", την ίδια επωνυμία, σε .gr.
Σημειώνεται ότι η ποινή για τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, για τη διακίνηση "μαύρου χρήματος", για τη μη απόδοση Φ.Π.Α., για τη φοροδιαφυγή ιδιαιτέρως μεγάλων ποσών, κ.λ.π. αδικήματα, που φαινεται να σωρεύτηκαν, για την παραπάνω εταιρεία, ανέρχονται σε κάθειρξη έως 10 ετών και σε πρόστιμα, που θα ανέλθουν σε εκατομμύρια ευρώ.
Δυσάρεστες εκπλήξεις λοιπόν, περιμένουν τους εξυπνάκηδες του διαδικτύου, ενός χώρου που διακινείται "μαύρο χρήμα" .
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη