23 Ιουν 2009

Microsoft: Χωρίς τον Ie τα Windows 7 στην Ευρώπη - Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!




Microsoft ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη πως όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση το νέο της λειτουργικό σύστημα, τα Windows 7 δεν θα περιέχουν τον Internet Explorer. Η απόφαση αυτή έρχεται πριν την λήψη απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατηγορία για μονοπωλιακές συμπεριφορές της εταιρείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας οι ενέργειες αυτές της Microsoft εντάσσονται στην προσπάθεια της να συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
H απόφαση αυτή της Microsoft σημαίνει πως κάθε χρήστης Windows 7 θα πρέπει να διαλέξει και να κατεβάσει τον browser της αρεσκείας του.
Στο πρόσφατο παρελθόν η...
...Opera, η Mozilla και η Google είχαν καταγγείλει στην Ε.Ε. ως αντι-ανταγωνιστική την πρακτική της Microsoft να ενσωματώνει στα λειτουργικά της συστήματα τον ΙΕ. Η κατηγορία όμως είναι συζητήσιμη αφού τα ποσοστά του Firefox ειδικά στην Ευρώπη είναι σημαντικά και ολοένα αυξάνονται, ενώ και η παρουσία των άλλων browsers είναι αξιοσημείωτη.
Ασφαλώς η Microsoft προσπαθεί να αποφύγει τα πιθανά βαριά πρόστιμα της Ε.Ε. αλλά και την ενδεχόμενη επιβολή από την Επιτροπή της ενσωμάτωσης με ανταγωνιστικών browser στα Windows 7.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν άργησε να εκδηλώσει την διαφωνία της για την απόφαση της Microsoft:
"Η Επιτροπή δεν ζητάει οι χρήστες να μην έχουν καθόλου browser. Zητάει να μπορούν να έχουν επιλογή.
Με δεδομένο ότι πάνω από το 90% των καταναλωτών που αγοράζουν PC διαθέτει προεγκατεστημένο λειτουργικό Windows, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσουμε την δυνατότητα επιλογής του αγοραστή στο επίπεδο της κατασκευής του υπολογιστή. Η Microsoft αποφάσισε να παρέχει μια έκδοση λειτουργικού συστήματος χωρίς καθόλου browser.
Αντί για περισσότερες επιλογές που είναι η επιθυμητή εξέλιξη της Επιτροπής η Microsoft εμφανίζεται να παρέχει λιγότερες."
Παρόμοιο ιστορικό υπάρχει με έκδοση των Windows χωρίς τον media player, ένα πρόγραμμα που προκάλεσε ανάλογο πρόστιμο της Ε.Ε. προς την Microsoft για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Πηγές:
http://news.cnet.com/
http://www.techspot.com/
http://www.informationweek.com/
http://www.greek-fun.com/
http://www.adslgr.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη