15 Ιουλ 2009

Όταν το δικαίωμα των ισχυρών φαλκιδεύει το δικαίωμα των ασθενών

Δελτίο τύπου
Θέμα: Όταν το δικαίωμα των ισχυρών φαλκιδεύει το δικαίωμα των ασθενών.

Ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης ψυχικά ασθενών ήρθε στην δημοσιότητα αυτές τις.. μέρες. Πρόκειται για το οικοτροφείο «ΑΡΓΩ» Στην Κέρκυρα μία δομή που την διαχειρίζεται η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα». Ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης και βασανισμού ψυχικά ασθενών που προστίθεται σε αυτή την αλυσίδα της ντροπής και του έσχους, ενώ για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο φέρνει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της θέσπισης θεσμικού πλαισίου στην διαχείριση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των δομών που λειτουργούν στον χώρο της πρόνοιας σε συνθήκες διαφάνειας, επαρκούς χρηματοδότησης από την πολιτεία, ανοιχτών στον κοινωνικό έλεγχο.

Την ίδια στιγμή αντί το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία αυτής της δομής με τις πράξεις και τις παραλήψεις του θέλει να συγκαλύψει την συγκεκριμένη υπόθεση. Προφανώς για το Υπουργείο η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αξιοπρέπεια των ασθενών έχει ελάχιστη σημασία. Εκτός όμως από την ένοχη στάση της σιωπής και της συγκάλυψης του Υπουργείου εντύπωση προκαλεί και η στάση «συντεταγμένων» θεσμικών οργάνων του πολιτικού συστήματος.

Έτσι Το Εργατικό κέντρο της Κέρκυρας περιορίζεται μόνο στην καταγγελία των απολύσεων εργαζομένων που έκανε η κλίμακα ως διαχειρίστρια της δομής χωρίς ωστόσο να αναφερθεί, να καταδικάσει και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία εργαζομένων που με διαπίστωση ιατροδικαστικής έκθεσης κακοποίησαν κατ’εξακολούθηση και βασάνισαν ασθενείς του οικοτροφείου. Φαίνεται για αυτούς που έχουν αναγάγει τον συντεχνιασμό σε βασική τους πολιτική, πως η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει αντικατασταθεί από την επιβίωση των θέσεων εργασίας των συναδέλφων τους. Αυτή η στάση προσβάλλει βάναυσα την μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που έδωσαν την ζωή τους για την υπέρτατη αξία της ζωής σε συνθήκες αξιοπρέπειας με την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους βασισμένο στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό του εργατικού κέντρου Κέρκυρας Κινήθηκαν με ερωτήσεις τους στην βουλή οι βουλευτές άντζελα Γκερέκου, Μπάμπης Χαραλάμπους και Θανάσης Λεβέντης από το Πασοκ, το Κκε και τον Συριζα αντίστοιχα. Παρά το γεγονός πως οι κακοποιήσεις και οι βασανισμοί έχουν πάρει ευρεία δημοσιότητα Βλ. σχετικά τους ιστοτόπους:
http://www.tvxs.gr
http://www.enet.gr
http://psi-action.blogspot.com/
κανένας από αυτούς δεν μπήκε στον κόπο να κάνει την ελάχιστη αναφορά. Είναι και αυτό ένα ακόμη σημείο των καιρών για μια κοινωνία που την διαπερνά οριζόντια ο ρατσισμός, ο συντεχνιακός συνδικαλισμός, ο ξεπεσμός των ηθικών αξιών, η σήψη και η διαφθορά, μια κοινωνική πραγματικότητα που αντανακλά την στάση των συγκεκριμένων βουλευτών.

Θεωρούμε πως τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, των ατόμων με αναπηρία, των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων αποτελούν υπόθεση όλης της κοινωνίας. Για κάθε άνθρωπο που οραματίζεται μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης υπέρτατο αγαθό και αξία είναι η διασφάλιση της αξιοπρεπούς ζωής και διαβίωσης πέρα και πάνω από σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία και αξιολόγηση όλων των δομών που υπάρχουν στον χώρο της πρόνοιας με σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση, με διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο. Να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε σε συνεργασία με την δικαιοσύνη να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που βασάνισαν και κακοποίησαν τους ψυχικά ασθενείς.

Καλούμε το εργατικό κίνημα της χώρας σε συμπαράταξη με τους φορείς της αναπηρίας να βάλει ουσιαστικά στην ατζέντα των διεκδικήσεων του τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία ενάντια στην πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία και την πρόνοια ως φυσικός σύμμαχος των αναπήρων απομονώνοντας τον συντεχνιακό και ρατσιστικό συνδικαλισμό.

Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην ενίσχυση και αποτελεσματική λειτουργία των δομών στην πρόνοια με επαρκή χρηματοδότηση διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή κοινωνική ένταξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών των υπηρεσιών πρόνοιας.
Αθήνα 15/07/2009

Με εκτίμηση
Παρέμβαση αναπήρων πολιτών

τηλέφωνα επικοινωνίας
Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος 210 77.15.719, 6972.324.423
Σκορδίλης Σπυρίδων 210 95.33.575, 6974.581.781
Μουτσατσός Κωνσταντίνος 210 213.46.80, 6976.605.808
Ταστάνης Άρης 2109612492
Web site http://WWW.panap.gr
e-mail: info@panap.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη