29 Ιουλ 2009

Έλληνας "δολοφονεί" την ιστορία της Κωνσταντινούπολης


Σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ
Για έλληνα επιχειρηματία που κτίζει πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη γκρεμίζοντας Βυζαντινά τείχη.

Τίτλος
Δολοφόνησαν την Ιστορία
Σαμπάχ.
Ερχάν Όζτουρκ

Έλληνας επιχειρηματίας και η τουρκάλα σύζυγός του, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν στο Τζιχανγίρ πολυκατοικία με θέα στη θάλασσα, γκρέμισαν τα οκτώ αιώνων Βυζαντινά τείχη και ένα Βυζαντινό λουτρό.

Η θυσία της Ιστορίας έγινε σε ένα οικόπεδο στην οδό Κουμρουλού, της περιοχής Κιλίτς Αλί Πασά στο Πέρα. Ένας πλούσιος έλληνας επιχειρηματίας και η τουρκάλα σύζυγός του Νιλουφέρ Τσαγλάρ ξεκίνησαν... εργασίες για κατασκευή πολυκατοικίας στο οικόπεδο αυτό που ήταν στην ιδιοκτησία τους. Όλες οι διαδικασίες σχετικά με την κατασκευή, διεκπεραιώθηκαν από τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Τουρκία Άλκη Κούρκουλα και τη σύζυγό του Μαριλένα Κούρκουλα η οποία ασχολείται με θέματα ακινήτων. Ωστόσο, για την πολυκατοικία αυτή, έγιναν σχέδια διαφορετικά από αυτά των πολυκατοικιών που κατασκευάστηκαν στο Τζιχανγκίρ της Κωνσταντινούπολης μετά τη δεκαετία του 1930, πάνω στα Βυζαντινά τείχη. Το σχέδιο προέβλεπε να έχει η πολυκατοικία αυτή δύο παραπάνω ορόφους από τις όμοιές της, δηλαδή να είναι οκταώροφη και να διαθέτει μεγαλύτερα διαμερίσματα. Για το λόγο αυτό, ισοπεδώθηκε το τμήμα των 800 ετών Βυζαντινών τειχών –τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της οδού- που βρισκόταν εντός του οικοπέδου. Αφού ο χώρος της οικοδομής περικλείστηκε με φύλλα λαμαρίνας, γκρεμίστηκε και το Βυζαντινό λουτρό που βρισκόταν στο οικόπεδο. Κατά τις εργασίες που γινόταν κυρίως τα βράδια, ξηλώθηκαν και δέντρα. Υπήρξαν όμως δύο διαμαρτυρίες, μία προς το Δήμο και μία προς της Επιτροπή Προστασίας της Φύσης, για την οικοδομή που ανέλαβε η κατασκευαστική εταιρεία «Σαργκίν» με άδεια που έδωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2009 ο Δήμος Πέρα (Μπέϊογλου).


Επιστολή προς τον Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ
Η μεγαλύτερη αντίδραση προήλθε από την αγγλίδα δημοσιογράφο Claire Berlinski. Η Berlinski κατοικεί σε γειτονική πολυκατοικία που βρίσκεται δίπλα από την οικοδομή και κινδυνεύει με κατάρρευση, λόγω των εργασιών θεμελίωσης στην οικοδομή. Η δημοσιογράφος έδωσε μαζί με άλλους κατοίκους της γειτονιάς συνέντευξη τύπου και με πανό που έγραφαν «μη σιωπάτε απέναντι στη δολοφονία της Ιστορίας», «Η ασφάλεια προηγείται της απληστίας» και «όχι στη διακινδύνευση της ασφάλειας του πολίτη. Η Berlisnki αναφέρθηκε στο θέμα με ένα δημοσίευμα στην αγγλική εφημερίδα Fist Post, ενώ απευθύνθηκε με μία επιστολή, στον υπουργό πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ, ζητώντας να προστατεύσει την Ιστορία. Στην επιστολή, υπογραμμίστηκαν τα εξής: «Πριν από λίγες μέρες, κατεδαφίστηκε με τρόπο ατυχή, το Βυζαντινό τείχος στο Τζιχανγκίρ. Ως αγγλίδα πολίτης, δεν μπορώ να δεχθώ το χαμό όλου του αρχαιολογικού θησαυρού, περιλαμβανομένου και Βυζαντινού λουτρού, με ένα παρόμοιο «ατύχημα». Η Berlinski μιλώντας στη «Σαμπάχ» είπε ότι «οι διαδικασίες είναι παράνομες. Ως αγγλίδα, με λύπησε το γεγονός ότι αυτοί που θα έπρεπε να φροντίζουν την Ιστορία σαν κόρη οφθαλμού, συμπεριφέρθηκαν τόσο άξεστα». Η ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας όπου κατοικεί η αγγλίδα δημοσιογράφος (Σεμαχά Βολκάν) είπε «γκρέμισαν το ιστορικό λουτρό. Ένοιωσα θλίψη όταν είδα τα χαλάσματα».


Ο Δήμος Μπέϊγλου ανέφερε ότι η περιοχή ανακηρύχθηκε το 1993 Προστατευόμενη Περιοχή και όχι για το λόγο αυτό κάθε μορφής εργασίες βελτίωσης και κατασκευής υπόκεινται σε άδεια τους Συμβουλίου Προστασίας και έκανε την εξής ανακοίνωση: «Εάν το Συμβούλιο Προστασίας δώσει άδεια, είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να εκδώσουμε άδεια κατασκευής. Στις 28 Οκτωβρίου 2009, δόθηκε άδεια κατασκευής στο εν λόγω οικόπεδο. Το Συμβούλιο στις 31 Μαρτίου 2006 κήρυξε «αρχαιολογικά έργα», τα παλιά έργα που βρίσκονται στην περιοχή. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, έκανε τα σχέδια τον Αύγουστο του 2006. Στις 3 Οκτωβρίου 2006, δόθηκε άδεια οικοδομής, με τον όρο ότι θα προστατευθούν τα αρχαία. Ωστόσο εξαιτίας της στέρνας και άλλων αρχαίων που βρίσκονταν στο οικόπεδο, σταμάτησαν οι χωματουργικές εργασίες. Η εν λόγω στέρνα και τα υπόλοιπα αρχαία, στις 15 Μαίου 2008 κρίθηκαν διατηρητέα αρχαία έργα και ζητήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία σχέδιο που θα τα προστατεύσει. Το αναθεωρημένο σχέδιο εγκρίθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. Ο Δήμος μας εξέδωσε νέα άδεια οικοδομής στις 27 Φεβρουαρίου 2009».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη