1 Ιουλ 2009

Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια...

Τέλος το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουλίου. Όποιος θέλει μπορεί να καπνίζει έξω.
Ας θυμηθούμε όμως μερικά από τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το κάπνισμα και το τσιγάρο. Πολλά από αυτά, παλιά και σύγχρονα, τα έχουμε τραγουδήσει και τα έχουμε αγαπήσει.
Τα τσιγάρα σε στίχους και μουσική του Ορφέα Περίδη μας τραγουδά η Λιζέτα Καλημέρη. Το υπέροχο Τσιγάρο σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους της.. Ελένης Ζιώγα τραγουδισμένο από το Γιάννη Κότσιρα. Τσιγάρο ατέλειωτο τραγουδά ο Σωκράτης Μάλαμας σε μουσική δική του και στίχους του Γιώργου Αθανασόπουλου.
Όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει το Πρωινό τσιγάρο σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και στίχους του Άλκη Αλκαίου. Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα μας τραγουδά ο Δημήτρης Ζερβουδάκης σε μουσική και στίχους του Στέργου Παπαποστόλου. Με τσιγάρα βαριά τραγουδά η Νατάσα Μποφίλιου σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Το τσιγάρο βαρύ λέει και η Μελίνα Ασλανίδου σε στίχους Λίνας Δημοπούλου και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.


Παλιά μετρούσαν τις αποστάσεις με τη διάρκεια καπνίσματος του τσιγάρου. Δυο τσιγάρα δρόμος τραγουδά η Δήμητρα Ζουμπουρίδου σε μουσική Ιωάννας Τσούπη και στίχους Κων/νου Γιωτόπουλου. Για δύο τσιγάρα τραγουδά και ο Γιάννης Βαρδής σε μουσική Αντώνη Βαρδή και στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου. Θέλω να πιω μαζί σου ένα τσιγάρο λέει ο Χρήστος Θηβαίος σε μουσική και στίχους δικούς του.
Είσαι το τσιγάρο που κρατώ λέει ο Αντώνης Βαρδής σε ένα δικό του τραγούδι. Είσαι το τσιγάρο τραγουδά και ο Σταύρος Φωτιάδης. Σαν τσιγάρο τραγουδάει ο Γιώργος Αλκαίος.
Το τσιγάρο αρκετές φορές συνοδεύει τον καφέ. Γι’ αυτό και ο Τώνης Μαρούδας τραγούδησε το 1955 Ο καφές και το τσιγάρο των Μ. Σουγιούλ-Ν. Φατσέα. Δωσ’ μου να καπνίσω ένα τσιγάρο τραγούδησε η Πόλυ Πάνου σε μουσική Τάκη Σούκα και στίχους Ηρακλή Παπασιδέρη. Δώσε μου το τσιγάρο σου λέει και ο Γιάννης Πλούταρχος σε μουσική Κυριάκου Παπαδόπουλου.
Το τσιγάρο ήταν απαραίτητο για αυτόν που είχε ντέρτι στην καρδιά. Άναψε το τσιγάρο τραγούδησε η Καίτη Γκρέυ σε μουσική Γεράσιμου Κλουβάτου και στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη-Τσάντα. Όταν καπνίζει ο λουλάς τραγούδησε και ο Γιώργος Ζαμπέτας σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μητσάκη. Τσιγαράκι μου στριφτό τραγουδάει ο Σωκράτης Μάλαμας σε μουσική και στίχους του Δημήτρη Αποστολάκη. Τσιγάρο που τελειώνει τραγουδάει ο Βασίλης Καρράς σε μουσική Στ. Βογιατζή και στίχους Κ. Καραδήμου, καθώς και το Κάνω ένα τσιγάρο και φεύγω.
Ο Χρήστος Κυριαζής μας προειδοποιεί με το τραγούδι του Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια. Γι’ αυτό και ο Νίκος Καρβέλας θέτει το δίλημμα Το τσιγάρο ή εγώ. Και τα Ημισκούμπρια προσπαθούν να αποτρέψουν τους επίδοξους καπνιστές με το Πάφα πούφα το τσιγάρο.


Αφιέρωμα του http://blogs.sch.gr/laspan/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη