7 Ιουλ 2009

Μπορεί να σκοτωθεί κανείς μέσα στο αυτοκίνητο από κεραυνό;

Με αφορμή το χθεσινό θάνατο μιας άτυχης γυναίκας στη Βέροια, από κεραυνό, όταν βγήκε έξω από το αυτοκίνητό της, για να επισκευάσει τον υαλοκαθαριστήρα (είδηση που διαβάσατε πρώτοι από το newsblog) , διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες οδηγίες. Οι κεραυνοί είναι αυτή την εποχή, ένα απειλητικό φαινόμενο. Μην το παραβλέπετε. Δείτε και ένα εκπληκτικό βίντεο:

Ο κίνδυνος από τους κεραυνούς!
Ο μέσος άνθρωπος της πόλης, θα ξαφνιαζόταν από το πόσο συχνά σκοτώνονται άνθρωποι και ολόκληρα κοπάδια ζώων από κεραυνούς στην ελληνική ύπαιθρο.
Ο κεραυνός δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη «δυναμική» απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αναπτυχθεί στα σύννεφα μιας καταιγίδας, με τη μόνη διαφορά ...ότι στο δρόμο του προς τη γη γίνεται καταστροφικός και απόλυτα θανατηφόρος για ανθρώπους και ζώα.
Το «ταξίδι» του προς τη γη δεν διαρκεί περισσότερο από μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, και επειδή έχει την τάση να ακολουθεί πάντα τη συντομότερη «οδό», τείνει να «χτυπάει» πάντα τα... υψηλότερα σημεία.
Από αυτό ακριβώς το «αξίωμα» στη συμπεριφορά του κεραυνού, προκύπτει και ένας από τους βασικότερους τρόπους προφύλαξης απέναντι του:
- Όσο ψηλότερα βρίσκεστε στο βουνό, στο λόφο ή στην ταράτσα του σπιτιού σας, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.
Γι’ αυτό αν τύχει και ξεσπάσει καταιγίδα - ή όταν αντιληφθείτε ότι επίκειται βροχή - και δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο, αρχίστε γρήγορα την κατάβαση προς χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αυτό το στάδιο είναι απόλυτα βασικό να φροντίσετε ώστε το σώμα σας να μην είναι επ’ ουδενί το ψηλότερο σημείο στο έδαφος που κινείστε, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αποτελέσετε «στόχο» ενός κεραυνού
Εάν π.χ βρίσκεστε σε κάποια γυμνή πλαγιά βουνού ή σε έναν επίπεδο κάμπο, συνεχίστε την πορεία σας προς ασφαλές καταφύγιο όσο μπορείτε πιο «κουλουριασμένος».
- Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τα κορφοβούνια και τις κορυφές των λόφων, ενώ για ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ μην καταφύγετε κάτω από ψηλά δένδρα ή κάτω από μεμονωμένους βράχους για να προφυλαχτείτε από την βροχή.
- Επίσης πρέπει να προσέχετε ώστε στη διαδρομή «διαφυγής» σας από την επικίνδυνη περιοχή, να μην περνάτε κοντά από υπερυψωμένα σημεία και μεταλλικές κατασκευές (κεραίες, φράχτες, γεωτρήσεις κλπ).
Ακόμα κι αν δεν αγγίζετε τις μεταλλικές κατασκευές ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός, γιατί το ωστικό κύμα του κεραυνού και ο θερμός αέρας που εκλύεται προσβάλλει κατευθείαν τους πνεύμονες... Να θυμάστε ότι ένας κεραυνός δεν χρειάζεται να πέσει ακριβώς πάνω σας για να σας σκοτώσει ή να σας τραυματίσει.
- Αν το αυτοκίνητο σας βρίσκεται κοντά, μπείτε μέσα, κλείστε τα παράθυρα και κατεβάστε την κεραία του ραδιοφώνου. Πολλοί το αγνοούν, αλλά το αυτοκίνητο - λόγω των μονώσεων και των ελαστικών του - αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς και προστατευτικούς «θόλους» κατά των κεραυνών.
- Αντίθετα δεν είναι καθόλου ασφαλείς οι μικρές σπηλιές που δεν έχουν βάθος, οι πτυχές του εδάφους και τα κοιλώματα των βράχων, από τα οποία είναι γεμάτα τα βουνά μας.
Όταν γύρω στο βουνό πέφτουν κεραυνοί, μια σπηλιά είναι το καλύτερο «καταφύγιο» ΜΟΝΟ όταν το βάθος της ξεπερνάει τα 4-5 μέτρα και εσείς δεν στέκεστε κοντά στην είσοδο της.
Αντιθέτως είναι πολύ επικίνδυνο να καταφύγετε σε ένα κοίλωμα των βράχων ή σε μια μικρή σπηλιά ή στην είσοδο μια μεγαλύτερης, γιατί τα ανοίγματα στα βράχια αποτελούν από τη φύση τους πολλές φορές την κατάληξη σχισμών που λειτουργούν ως «αγωγοί» των ηλεκτρικών εκκενώσεων!

Αν αρχίσουν να πέφτουν κεραυνοί και είστε εντελώς ακάλυπτοι στην ύπαιθρο μακριά από το αυτοκίνητό σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες ενός ατυχήματος:

- Καθίστε λοιπόν αμέσως κάτω μακριά από δένδρα, βράχια κλπ, κουλουριαστείτε και φέρετε τα γόνατα να ακουμπήσουν στο στήθος σας. Όλα τα άκρα του σώματος πρέπει να είναι σφιχτά μαζεμένα πάνω σας, ενώ τα χέρια δεν πρέπει να αγγίζουν το έδαφος για να μην γίνουν αγωγοί του ηλεκτρισμού από έναν κεραυνό που μπορεί να πέσει εκεί κοντά.
Οι καουτσουκένιες σόλες των παπουτσιών ή των αρβύλων σας προσφέρουν κάποια μόνωση, έστω και «επισφαλή».
Αν κουβαλάτε μαζί σας σλίπινγκ - μπάνγκ ή έχετε πρόχειρα στεγνά ρούχα, μπορείτε επίσης να κάτσετε πάνω τους με την προυπόθεση ότι είναι στεγνά.
- Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό το σημείο του εδάφους που θα διαλέξετε για να αντιμετωπίσετε το «κακό», να είναι όσο γίνεται πιο στεγνό.
Γι’ αυτό αν βρίσκεστε σε κάμπο, είναι μέγα λάθος να καταφύγετε στις τάφρους και στα αρδευτικά κανάλια, έστω κι αν έτσι ικανοποιείτε την επιδίωξη να μην προβάλει πολύ το σώμα σας.
Στα σημεία αυτά σχεδόν πάντα υπάρχει στάσιμο ή τρεχούμενο νερό, που θα μπορούσε να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα σας ακόμα και εάν ο κεραυνός πέσει δεκάδες μέτρα μακριά σας.
- Ξεφορτωθείτε επίσης γρήγορα από πάνω σας και εγκαταλείψτε σε απόσταση ασφαλείας, κάθε μεταλλικό αντικείμενο που μεταφέρετε.
- Εάν είστε παρέα, καλό θα ήταν μάλιστα να μην συγκεντρώνεστε όλοι μαζί σε ένα σημείο όταν προσπαθείτε να προστατευθείτε στην ύπαιθρο. Κι αυτό όχι μόνο για να αποφύγετε ένα ομαδικό «πλήγμα», αλλά και για να μπορέσουν κάποιοι να προσφέρουν βοήθεια σε αυτόν ή αυτούς που ενδεχομένως να τραυματιστούν αν κάτι δεν πάει καλά
- Όταν πέφτουν κεραυνοί, ακόμα πιο επικίνδυνα από τα ψηλά βουνά γίνονται οι λίμνες και η θάλασσα.
Όχι μόνο γιατί η υδάτινη έκταση που σας περιβάλλει είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και προσελκύει τους κεραυνούς, αλλά και γιατί ένας άνθρωπος μέσα σε μια βάρκα αποτελεί μοιραία το υψηλότερο σημείο του περιβάλλοντος!
Σε μια τέτοια περίπτωση, προσπαθήστε να βγείτε στην όχθη γρήγορα...

ΠΡΟΣΟΧΗ
Όταν επίκειται χτύπημα από κεραυνό, το ανθρώπινο σώμα «προειδοποιεί» μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν ότι έχει γίνει «στόχος». Το δέρμα μυρμηγκιάζει, ενώ λόγω του στατικού ηλεκτρισμού ανορθώνονται προς τα πάνω οι τρίχες των μαλλιών του κεφαλιού.
- Πέστε αμέσως κάτω μπρούμυτα ή γονατιστός, με τα χέρια να αγγίζουν το έδαφος.
Αν είστε τυχερός, μειώνοντας το ύψος του σώματος σας ο κεραυνός μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή πορεία διαλέγοντας ένα άλλο ψηλό σημείο κοντά σας (βράχος, δένδρο κλπ)
Αν είστε άτυχος, μπορεί απλά να καταφέρετε.... να μειώσετε το μέγεθος της ατυχίας σας.
Δηλαδή ναι μεν ο κεραυνός θα σας χτυπήσει, αλλά το ηλεκτρικό φορτίο θα ακολουθήσει την ευκολότερη διαδρομή και - μέσω των χεριών σας που εφάπτονται στο χώμα - θα διοχετευθεί στο έδαφος.
Έτσι ναι μεν θα τραυματιστείτε, αλλά μπορεί να αποφύγετε την καρδιακή ανακοπή και τον θάνατο από ασφυξία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη