15 Ιουλ 2009

Τι είπε ο Χαβιέ Σολάνα μετά τη συνάντησή του με τον Γκρούεσκι

Τι είπε ο Σολάνα, πότε θα καταργηθεί η βίζα για την είσοδο των πολιτών της FYROM σε χώρες της Ε.Ε., πώς θα μπαίνουν με το διαβατήριο που γράφει "Macedonia" στην Ελλάδα οι Σκοπιανοί;

Τη FYROM επισκέφθηκε χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέ Σολάνα, στα πλαίσια περιοδείας του στα Βαλκάνια. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της FYROM, Νίκολα Γκρούεσκι, έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου δήλωσε:

«Φέρνω καλά νέα σε σάς και στη χώρα σας σχετικά με το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου. Ξέρω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό θέμα. Αυτό θα επιλυθεί και ελπίζω ότι σε μερικές ημέρες θα έχετε τις καλές ειδήσεις. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη χώρα σας, και κυρίως τους νέους, να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και να έρχονται πιο κοντά με τους πολίτες των χωρών της ΕΕ».

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται την Τετάρτη να απευθύνει σύσταση προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2010.

Ο Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της ΕΕ με την ΠΓΔΜ. «Σήμερα, δεν κομίζω ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μεταφέρω, όμως, πνεύμα εποικοδομητικής και καλής συνεργασίας» ανέφερε και σημείωσε ότι για την ενίσχυση της πορείας της, στο δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ η ΠΓΔΜ πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει πλήρως τους νόμους, που απορρέουν από την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.

Σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Σολάνα εκτίμησε πως υπάρχει ενθουσιασμός και βούληση για την επίλυση. «Το ζήτημα της ονομασίας είναι σημαντικό και πρέπει να επιλυθεί. Νομίζω πως όλοι έχουν τη διάθεση να λυθεί το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ΚΕΠΠΑ και πρόσθεσε: «Η ΕΕ δεν έχει ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις, όμως, αν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε».

Σε σχέση με το πως θα επιλυθεί το ζήτημα με την Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τα διαβτήρια της FYROM, o Σολάνα, είπε ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Όλι Ρεν, ο οποίος θα επισκεφθεί τα Σκόπια στο τέλος του μήνα, θα ασχοληθεί με το ζήτημα.

(In regard to the way Greece would implement the visa liberalization decision, taking into account that it does not recognize Macedonian passports, Solana said Enlargement Commissioner Olli Rehn, who is to visit Macedonia by July-end, was competent for those issues.)

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε, ενημέρωσε τον Χαβιέρ Σολάνα για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η κυβέρνησή του σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων εκείνων που θα επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα πράξει τα μέγιστα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την κατεύθυνση αυτή».

Πληροφορίες από: MIA news agency

Legal notice: First image property of MIA news agency

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη