1 Ιουλ 2009

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΑ ΖΩΑ

Δείχνουν και δίνουν αγάπη στους ανθρώπους…
Ρεπορτάζ: Γιάννης Η. Κάκανος
http://www.yanniskakanos.gr/

Το πιο δημοφιλές από τα κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο είναι ο σκύλος που κρατάει μια τελείως μοναδική θέση στην ανθρώπινη κοινωνία, δηλώνει ένας έμπειρος εκπαιδευτής σκύλων, πρώην αστυνομικός, εκπαιδευμένος στην Αμερική για τα ειδικά «αστυνομικά» σκυλιά, τα οποία, σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες στις κοινωνίες για την ΕΛ.ΑΣ.

“ Ένας σκύλος που πηδάει είναι ένα παράδειγμα χάρης και δύναμης” αρχίζει να λέει ο κ. Ανδρέας Βεργιτσάκης που διατηρεί μαζί με το γιο του το Λεωνίδα ένα πρότυπο ξενώνα φιλοξενίας, αλλά και σχολή εκπαίδευσης κάθε είδους ράτσας σκύλων στα... Χανιά, πλησίον του αερολιμένα Ακρωτηρίου.

Με τον Ανδρέα, συνομιλητή, μάθαμε πολλά γιατί εκτός από την πλούσια πολύχρονη εμπειρία του πάνω σε αυτά τα ζώα, διαθέτει το προτέρημα της υπομονής και της φιλόξενης διάθεσης για κάθε ψυχή, είτε αυτή ανήκει σε ζώο, είτε σε άνθρωπο. Από την πρόσφατη, λοιπόν, επίσκεψή μας, στην προαναφερόμενη μονάδα, η οποία λειτουργεί οικογενειακά, με κύρια ευθύνη του Λεωνίδα εκπαιδευμένου στο Βέλγιο, διαπιστώσαμε άμεσα την άριστη επικοινωνιακή σχέση που έχουν με τα ζώα που εκπαιδεύουν, φιλοξενούν και λατρεύουν. Σ’ ένα γενικό ερώτημα που του θέσαμε, απάντησε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Στην Αστυνομία υπηρέτησα 27 χρόνια εκ των οποίων τα 20 με τη φροντίδα διάφορων εκπαιδευμένων σκύλων, που πρέπει να πούμε ότι προσφέρουν πολλά, σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες… Η αγάπη μου γι’ αυτά τα ζώα υπήρχε από την παιδική ηλικία. Έμαθα σπουδαία πράγματα βέβαια στην ενεργό υπηρεσία με τις μετεκπαιδεύσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αμερική. Οι σκύλοι έχουν θαυμάσια όσφρηση αν και διαφέρουν από ράτσα σε ράτσα. Η ικανότητά τους να μυρίζουν είναι καταπληκτική, για παράδειγμα, λέω, είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο μεγάλη από των ανθρώπων. Από το ζωικό βασίλειο τώρα, μόνο τα χέλια έχουν χαρακτηριστικά καλύτερης όσφρησης από τους σκύλους. Μια άλλη πολύ καλή αίσθηση που έχουν οι σκύλοι, είναι η ακοή ενώ αντιθέτως η όραση τους δεν έχει ευαισθησία στα χρώματα και βλέπουν, κυρίως, στο μαύρο, άσπρο και αποχρώσεις του γκρίζου. Έχουν όμως τρομερή ευαισθησία στους κραδασμούς που μπορούν να μας προειδοποιήσουν για σεισμούς. Είναι εξαίρετοι «μαθητές» και μπορούν να ερμηνεύουν τα διάφορα πολύπλοκα σινιάλα που τους στέλνουν οι άνθρωποι ή και άλλοι σκύλοι. Όλες αυτές οι ικανότητες δίνουν στους σκύλους τη δυνατότητα να «καταλαβαίνουν» τους ανθρώπους και να γίνονται φίλοι τους. Υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 200 ράτσες εξημερωμένων σκύλων στον κόσμο. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόγονος όλων των σκύλων είναι ο λύκος. Δεν είναι όμως γνωστές πολλές λεπτομέρειες του γενεαλογικού τους δέντρου. Φαίνεται ότι η πρώτη σχέση του λύκου-σκύλου με τον άνθρωπο, άλλαξε τη μορφή του σώματος κατά βασικό τρόπο, από το ένα μέρος ίσως με μια πρωτόγονη επιλεκτική αναπαραγωγή και από τον άλλο, γιατί η ζωή κοντά στον άνθρωπο άλλαξε τον τρόπο ζωής του λύκου-σκύλου, πράγμα που σιγά –σιγά επηρέασε την ανατομία του”.

Ερώτηση: Τα σκυλιά έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά;

Απάντηση: Σ’ ένα τόσο πολύπλοκο και έξυπνο είδος, τα πράγματα πάνε κάποτε στραβά και οι σκύλοι μπορεί ν’ αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά, σπάνια ένας σκύλος γίνεται ψυχωτικός. Πρέπει, όμως, να μάθουμε τον χαρακτήρα του σκύλου μας. Αν παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά, πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή κτηνιάτρου ή ίσως ενός εκπαιδευτή. Σε γενικές γραμμές τα σκυλιά εκτός των άλλων που μπορούν να προσφέρουν είναι ευχάριστα για παρέα, είναι πολλοί καλοί φίλοι και ξέρουν μόνο ν’ αγαπούν.

Ερώτηση: Τι εκπαιδεύσεις τους κάνετε;

Απάντηση: Όλες, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο σκύλος, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη τους. Άλλοι για παράδειγμα θέλουν να τον μάθουμε να κυνηγά για να τον παίρνουν μαζί τους κάθε περίοδο που επιτρέπετε το κυνήγι και άλλοι να τον έχουν φύλακα.

Ερώτηση: Ο ξενώνας ποιους εξυπηρετεί και πόσο στοιχίζει η παραμονή;

Απάντηση: Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι ζωόφιλοι πρέπει να απουσιάσουν για διάφορους λόγους και δεν έχουν κανένα για ν’ αφήσουν το αγαπημένο τους ζώο. Εμείς, λοιπόν, το δεχόμαστε εδώ αφού περάσει από καραντίνα, δηλαδή ιατρικό έλεγχο και έχει ηλεκτρονική ταυτότητα, κοινώς «τσιπάκι». Αν δεν έχει, αναλαμβάνει την υποχρέωση για τοποθέτηση, κατόπιν επιθυμίας του ιδιοκτήτη, ο κτηνίατρος μας. Ο ξενώνας, για την ώρα, διαθέτει 20 ευρύχωρα διαμερίσματα 8 τετραγωνικών το καθένα μαζί με το μπαλκόνι. Το ζώο πρέπει να έχει ευρυχωρία και επιπλέον υπαίθριο χώρο για παιχνίδι. Εμείς τα παρέχουμε. Η ημερήσια επιβάρυνση για τον κάτοχο κάθε σκύλου ποικίλει επειδή άλλα σκυλάκια είναι μικρά και άλλα μεγάλα. Από οκτώ μέχρι 20 ευρώ στοιχίζει η μέρα. Στη μονάδα μας λειτουργεί παράλληλα μαγαζί πώλησης τροφών και όλων των ειδών που χρειάζεται κάθε ζώο, από αλυσίδες, παιγνίδια, σαμπουάν μέχρι και μηχανές κουρέματος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη