19 Σεπ 2009

Αντιδράσεις Αλβανών της ΠΓΔΜ για την (ψευτο)Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια


Έντονες αντιδράσεις, πολλών χωρών προκαλεί η έκδοση της λεγόμενης "Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Σκόπια. Η Αλβανική μειονότητα, η Αλβανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Κόσοβο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για διάφορα κεφάλια.

Πλην της Ελλάδας φυσικά, που δεν έχει χρόνο για τέτοια.....

Οι Αλβανοί των Σκοπίων αντιδρούν γιατί στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι εγκαταστάθηκαν βιαίως στα εδάφη της ΠΓΔΜ.
Πληθώρα αντιδράσεων από αλβανικούς κύκλους προκάλεσε η έκδοση της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ (MANU)
Τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις Αλβανών της ΠΓΔΜ εντοπίζονται σε κεφάλαιο της εγκυκλοπαίδειας που...
αφορά κυρίως τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.
Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται ότι οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, εκτοπίζοντας τους ντόπιους κάτοικους, κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους Αλβανούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αυτόχθονος λαός στην ΠΓΔΜ. Οι Αλβανοί, στην εγκυκλοπαίδεια, αναφέρονται και ως «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός γι΄αυτούς.
Ακόμη αναφέρεται ότι οι Αλβανοί αντάρτες του UCK στην ΠΓΔΜ -οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς της χώρας- εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς ειδικούς.
Για την τελευταία αναφορά αντέδρασε έντονα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για « ψευδεπίγραφες, αβάσιμες και απαράδεκτες αξιώσεις της MANU».
Από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ακόμη εξέφρασαν την «απογοητεύσή» τους για την MANU η οποία «επιχείρησε να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε γελοίες υποθέσεις».
Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και από την πρεσβεία της Μ.Βρετανίας στην ΠΓΔΜ.
Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια, o Αλί Αχμέτι, ηγέτης των Αλβανών ανταρτών του UCK το 2001 και νυν αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, χαρακτηρίζεται ως προσωπικότητα που «διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».
Από το DUI ανέφεραν ότι θα υποβάλλουν μήνυση κατά της ΜΑΝU για τις «άθλιες», όπως τις χαρακτήρισαν αυτές αναφορές.
Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από διανοούμενους Αλβανούς και αλβανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Αλβανία, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι αναφορές αυτές της MANU, «θέτουν εκ νέου σε κίνδυνο τις διεθνοτικές σχέσεις στην ΠΓΔΜ » και ζήτησαν την απόσυρση της εγκυκλοπαίδειας αυτής.
Για το όλο ζήτημα που ανέκυψε, ρωτήθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε και παρέπεμψε στη MANU.
Η παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας αυτής έγινε την Πέμπτη, στα Σκόπια, παρουσία του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι.
Από το σύγγραμμα αποστασιοποιήθηκαν οι Αλβανοί διανοούμενοι, μέλη της ΜΑΝU, οι οποίοι αποχώρησαν κατά την συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας, διαφωνώντας για τις αναφορές που σχετίζονται με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ,

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη