...και πραγματικού πρωταγωνιστή του σκανδάλου του Πόρτο - Καράς
.
Του Νίκου Γραμμένου
10 Σεπ 2009
Για την υποψηφιότητα Γιώργου Κίρκου στη Θεσσαλονίκη
Αγαπητό και έγκυρο taxalia
Με αφορμή το δημοσίευμά σου για την προεκλογική προβολή της υποψηφιότητας του Γιωργου Κίρκου στη Β΄Θεσσαλονίκης που αναδημοσιεύεις από τη sibilla σε πληροφορώ τα παρακάτω που είναι έγκυρα και μπορείς να τα διασταυρώσεις από τους αναφερόμενους που είναι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ή αλλιώς «σύντροφοι».
Ο Γιώργος Κίρκος είναι ένας από τους βουλευτές της Υπόθεσης Πόρτο Καράς. Έχει εκλεγεί 3 φορές Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄Θεσ/νίκης. Πριν εκλεγεί ήταν για 4 χρόνια Νομάρχης Χαλκιδικής ήξερε καλά την υπόθεση Πόρτο Καρράς. Είχε υπογράψει (ιδιοχείρως) την αρχική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα δάση που τελικά αποσύρθηκε. Σαν "γνώστης" της υπόθεσης και των προβλημάτων της Χαλκιδικής, είχε πείσει και μερικούς ακόμα συναδέλφους του να την υπογράψουν, συνοδευόμενος στη βουλή από τον νεοδημοκράτη πρώην Νομάρχη Χαλκιδικής και νυν Γενικό Διευθυντή του Στέγγου κ. Βασιλάκη.
Με το ξέσπασμα του σκανδάλου όλοι θυμόμαστε τον Γ. Κίρκο να οδύρεται στα κανάλια επί μέρες, ότι δεν υπέγραψε την τροπολογία κατά τη δεύτερη κατάθεσή της, οπότε έγινε και ο «ντόρος» και ότι καταθέτει μήνυση κατά αγνώστων για πλαστογραφία. Είναι αυτός που συνέβαλε ουσιαστικά να διατηρηθεί το θέμα επί μέρες στα παράθυρα των καναλιών με ολέθριες εκλογικές επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004. Μετά εμφανίστηκε ο βουλευτής Σερρών Ι. Ανθόπουλος και δήλωσε ότι πράγματι αυτός έβαλε μερικές υπογραφές συναδέλφων του στην τροπολογία, επειδή την είχαν υπογράψει στην προηγούμενη κατάθεση και επειδή αυτό συνηθίζεται και γίνεται συχνά. Η μήνυση του Γ.Κίρκου εκδικάστηκε στό Εφετείο Αθηνών. Κατηγορούμενος ήταν ο πρώην βουλευτής δικηγόρος Ι. Ανθόπουλος. Εκεί ο Γ.Κίρκος δέχθηκε ότι, ό,τι έγινε, συνηθίζεται μεταξύ βουλευτών και ότι δεν υπήρξε δόλος. Αποτέλεσμα: Αθώος ο Ι. Ανθόπουλος. Ο Ανθόπουλος, ο Πάχτας και άλλοι έμειναν έξω από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ το 2007, και παραμένουν και τώρα έξω. Ο Κίρκος (και ο Βούγιας) ήταν πάλι υποψήφιος. Πολλοί αναρωτιούνται πώς έγινε αυτό. Ας δώσουμε μερικές πληροφορίες:
Παρόλο που ήταν πάντα στο σκληρό μηχανισμό του Ακη Τσοχατζόπουλου και εκλεγόταν ελέω αυτού, ήταν και στον μηχανισμό της Μαργαρίτας Παπανδρέου και στενός φίλος του Θανάση Τσούρα και έτσι εντάχθηκε στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.
Παρόλο που ήταν ο πιο ευνοημένος Βουλευτής από τον Πάχτα και είχε γεμίσει με επιχορηγήσεις από το Υπ.Οικονομικών (Πάχτας) τους συλλόγους και τις εκκλησίες του νομού (ήταν και η μοναδική του δράση όσα χρόνια ήταν βουλευτής) , τον απαρνήθηκε.
Έπαιξε το ρόλο του γκαουλάιτερ του Γ. Παπανδρέου στη Β΄Θεσ/νίκης προβοκάροντας και διαβάλλοντας πρόσωπα, θεσμούς και λειτουργίες, με συνεχείς συκοφαντικές καταγγελίες για να επιδείξει κομματικό πατριωτισμό απέναντι στην ηγεσία.
Για να επανέλθει στο εκλογικό προσκήνιο πλαισίωσε τη Βούλα Πατουλίδου στον προεκλογικό της αγώνα για τη Νομαρχία δημιουργώντας γύρω της ένα απροσπέλαστο κλοιό για τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη. Ήταν ο απόλυτος και μοναδικός σύμβουλος, οργανωτής και συνοδός στην προεκλογική της εκστρατεία. Διαμόρφωσε το ψηφοδέλτιό της με επιρροές του, για να τους χρησιμοποιήσει αργότερα σαν κομματάρχες, αδιαφορώντας πλήρως για τη γεωγραφική και κοινωνική κατανομή. Οι ενέργειές του αυτές είχαν καθοριστικές επιπτώσεις στο αποτέλεσμα και έπληξαν το κύρος του ΠΑΣΟΚ και της Βούλας Πατουλίδου.
Με παρέμβαση του στις εκλογές του 2007 προσπάθησε να κοπεί από το ψηφοδέλτιο η Αννα Μίχου, που είναι από την ίδια γεωγραφική περιοχή και εθεωρείτο σίγουρη γιατί έχει όλες τις προϋποθέσεις (νέα, επιστημονικό-επαγγελματικό κύρος, με γνώση και άποψη για τα προβλήματα του Νομού). Η προσπάθεια αυτή πέτυχε μερικώς, διότι ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της την τελευταία ημέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων στο πρωτοδικείο. Συγχρόνως αναπτύχθηκε ένας μηχανισμός φημολογίας για την ηθική και πολιτική σπίλωση της Αννας Μίχου για να «δικαιολογήσει» την καθυστέρηση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της.
Παρά τις αθλιότητες με το «στήσιμο» του ψηφοδελτίου και τον έντονο αγώνα που έκανε βοηθούμενος από το «κεντρικό κομματικό σύστημα» (Τσούρας, Δόλης, Μ.Αρσένη κλπ), «κατάφερε» στις εκλογές του 2007 να τερματίσει 3ος και να μην εκλεγεί στη Β΄Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εκλογής προέδρου ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας στήριξης της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου, στη Β΄Θεσσαλονίκης. Η δραστηριότητά του έντονη, αλλά όπως πάντα υπόγεια και εν κρυπτώ. Μέχρι εδώ «όλα καλά», δεν του καταλογίζει κανείς τίποτε, διότι η εκλογή προέδρου ήταν μια καθόλα «νόμιμη» και καταστατική διαδικασία, σε αντίθεση με την ενοχοποίησή της από την πλευρά των υποστηρικτών του ΓΑΠ.
Το πρόβλημα άρχισε όταν διεφάνη ότι στη Θεσσαλονίκη και ειδικά στη Β΄εκλογική περιφέρεια το ρεύμα υπέρ Βενιζέλου ήταν συντριπτικά μεγάλο και θα φαινόταν αναντίστοιχο με την ανοιχτή στήριξη που είχαν δηλώσει υπέρ ΓΑΠ 4 υποψήφιοι βουλευτές (Κίρκος, Καρασαββίδου, Μίχου, Νικόπουλος) και ο βουλευτής Χ.Τσιόκας.
Από τότε και μέχρι σήμερα παίζει το ρόλο του τοποτηρητή-εκπρόσωπου του Γιώργου Παπανδρέου στη Β΄Θεσσαλονίκης κατασυκοφαντώντας όλους τους ανταγωνιστές του ανεξαρτήτως αν στήριξαν τον Γιώργο ή το Βενιζέλο, κυρίως όμως τους δεύτερους.
Το ψηφοδέλτιο που ανακοινώθηκε χθές «φέρει την υπογραφή» του. Έγινε με την σύμφωνη γνώμη του και για με ένα σκοπό να καταφέρει να επανεκλεγεί μετά από 5 χρόνια απουσίας, στο πλαίσιο της «ανανέωσης» αν και είναι 65 χρόνων και με τρείς βουλευτικές θητείες. Εξάλλου επικεφαλής της επιτροπής που αποφάσισε τα ψηφοδέλτια είναι ο στενός του φίλος συνάδελφος και συμφοιτητής Θανάσης Τσούρας. Έτσι αφού με παρασκηνιακό τρόπο «κατάφερε», όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την απομάκρυνση-αποχώρηση από το ψηφοδέλτιο της Άννας Μίχου, έμεινε «μόνος» στην ανατολική περιοχή του Νομού. Την τελευταία μέρα πριν την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου κατάφερε ένα «συντριπτικό πλήγμα» στην βασική του ανταγωνίστρια, για την εκλογή στην τρίτη διεκδικούμενη έδρα του ΠΑΣΟΚ στο Νομό, τη Συλβάνα Καρασσαβίδου, αλλά και στον ήδη Βουλευτή Χάρη Τσιόκα. Προστέθηκαν με ενέργειές του άλλες τρεις γυναίκες στο ψηφοδέλτιο (σύνολο 4 στις 9 υποψηφιότητες), από τις οποίες οι 2 κατάγονται από την επαρχία Λαγκαδά που είναι η βάση της Καρασαββίδου. Επίσης 4 από τους 9 υποψηφίους είναι από την μικρή σε πληθυσμό επαρχία Λαγκαδά και οι 3 από αυτούς κατάγονται από το Δήμο Σοχού, από τον οποίο κατάγεται η Καρασαββίδου. Δηλαδή «ρουά-ματ» για όσους ξέρουν από σκάκι. Οι εκλογές όμως δεν είναι σκάκι και σ΄αυτές παίζει και το μπούμεραγκ.
Αυτός είναι ο Γ. Κίρκος και οι λόγοι επιστροφής του στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Θα τον αφήσουμε να επιστρέψει και στη Βουλή «για να δικαιωθεί», όπως υποστηρίζει.
Mε εκτίμηση
Νίκος Γραμμένος
και η άλλη άποψη: To καλό blog “taxalia” έχει διασταυρώσει την ύπαρξη ενός συκοφάντη, ή απλώς αναπαράγει κατάπτυστα κείμενα «γνωστών αγνώστων» του υπόκοσμου;