12 Οκτ 2009

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΤΩΝ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ;

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΤΩΝ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ;
Δικάζονται αύριο οι υπεύθυνοι της δολοφονικής πυρκαγιάς στους Ταγαράδες
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ www.ecology-salonika.org
Αύριο, Τρίτη 13/10/2009 και 9 η ώρα το πρωί, στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα 355, εκδικάζεται η μηνυτήρια αναφορά του κ. Δ. Τσιπίδη (υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης με το ΛΑΟΣ) κατά παντός υπευθύνου για τη πυρκαγιά στη χωματερή των Ταγαράδων.

Το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και κατ΄ επέκταση στην...

υγεία των κατοίκων του Νομού εξ αιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη χωματερή στις 14/07/09 έρχεται ξανά στο προσκήνιο και αποδεικνύει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό παραμένει σε αρχικό στάδιο παρ’ όλες τις αντίθετες εξαγγελίες.

Πολύ πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά αλλά και μετά, με παρεμβάσεις του Μ. Τρεμόπουλου στο Νομαρχιακό συμβούλιο αλλά και σε Δελτία Τύπου αναφερθήκαμε στις ευθύνες όλων όσων διοίκησαν τον τόπο και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, που έχουν εθίσει τους πολίτες στην παθητικότητα, τους έχουν μάθει να είναι ολιγαρκείς, να μην απαιτούν ριζικές αλλαγές στις πολιτικές, στη στάση των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων.

Όσον αφορά τις ευθύνες της Νομαρχίας ο Μ. Τρεμόπουλος της καταλόγισε ότι:
-Δεν πήρε έστω και τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλούς λειτουργίας της χωματερής.
-Δεν είχε ετοιμάσει κανένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών της χωματερής,
-Παρέλειψε να επιστρατεύσει όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας του νομού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
-Δεν κήρυξε την ευρύτερη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ προχώρησε στην απαγόρευση της βόσκησης και στην απόσυρση του γάλακτος της περιοχής μόνο τη δέκατη μέρα μετά την έναρξη της διασποράς των διοξινών και μετά από σύσταση του «Δημόκριτου».
-Ανέχονταν επί χρόνια την πατέντα του Συνδέσμου ΟΤΑ να συγκεντρώνει τα στραγγίσματα των σκουπιδιών σε μεγάλες λίμνες, να τα τραβά με αντλίες και να τα ξαναρίχνει επάνω στον όγκο των σκουπιδιών ώστε να μειωθεί με την εξάτμιση ο όγκος τους.
-Αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις μας ότι «πρόκειται για χωμάτινα αναχώματα που σε μια δυνατή βροχόπτωση ξεχειλίζουν και γεμίζουν τα παρακείμενα ρέματα».
-Άφησε να υπερφορτώνεται η χωματερή και να προκληθεί καθίζηση των πρανών της, με τα γνωστά αποτέλεσμα
-Άφησε τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους πυροσβέστες να εισπνέουν επί μέρες δηλητηριώδη αέρια

Ακόμη και σήμερα μετά από 3 χρόνια όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων βλέπουμε ότι το πρόβλημα μεταφέρθηκε στη Μαυρροράχη χωρίς άλλες υποστηρικτικές λειτουργίες ενώ η Νομαρχία και ο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης ανέχεται τη λειτουργία ανοιχτών χωματερών στο νομό Θεσσαλονίκης και αδιαφορεί επί χρόνια για τη σύγχρονη αρχή ότι μια κοινωνία θεωρείται ότι ευημερεί όταν μεταξύ άλλων μειώνει, αξιοποιεί κι ανακυκλώνει τα σκουπίδια της αντί να τα κρύβει δηλαδή κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα την παραβίαση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, που προβλέπει υποχρέωση ανάκτησης του 65-80% (και όχι 3-4% όπως συμβαίνει) των συσκευασιών, υποχρέωση κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης των ειδικών απορριμμάτων και αποβλήτων.
Ενώνουμε τη φωνή μας και στηρίζουμε τη προσπάθεια του κ. Δημήτρη Τσιπίδη και κάθε ενεργού πολίτη για πιο υπεύθυνες πολιτικές και για απόδοση ευθυνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 30-6-2006: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=75&artId=157690&dt=30/07/2006
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη