26 Οκτ 2009

ψυχή βαθιά / ψυχή μικρή

Ριζοσπάστης 8 Οκτωβρίου του 2009: «Ο σκηνοθέτης( Παντελής Βούλγαρης) επιμένει κυρίως να βρίσκεται και να απεικονίζει τις σφαγές που εκτυλίσσονται στα πεδία των μαχών τις οποίες αναπαριστά με δομικά στοιχεία χολιγουντιανής αισθητικής: Αναβλύζον - πέραν του δέοντος - αίμα, εμμονή σε λεπτομέρειες διαμελισμένων σωμάτων υπό τον ήχο επιθανάτιου ρόγχου, παρατεταμένη διάρκεια πλάνων, κατάχρηση της θεματικής επανάληψης, σε βαθμό που κάπου να αγγίζει τα όρια της υπερβολής και ίσως του κακού γούστου, ενώ δε λείπει και ...μια ιστορία αγάπης των αντιμαχόμενων πλευρών.»

Μετά από αυτό το άκρως προπαγανδιστικό κείμενο μίας εφημερίδας τι άλλο μπορείς να πεις; Δε μπορείς όμως να σιωπήσεις όταν ένα κόμμα του λαού αντιμετωπίζει τον θάνατο του λαού λες και...

βλέπει «χολιγουντιανή ταινία».

Φαίνεται ότι η αμερικανική βιομηχανία θεάματος έχει λάτρεις αρθρογράφους του Ριζοσπάστη αφού μπορούν να συγκρίνουν τον θάνατο με τον «θάνατο» με απίστευτη ευκολία. Λες και ο θάνατος των κομουνιστών δεν είναι ίδιος με αυτών των φασιστών. Και όμως, κύριοι της στρατευμένης δημοσιογραφίας, και ο κομουνιστής και ο φασίστας τον ίδιο επιθανάτιο ρόγχο έχουν. Ξέρετε στον Γράμμο δεν έπεφτε κομφετί, έπεφταν σφαίρες. Ξέρετε όταν κάποιοι σχεδιάζουν τον πόλεμο στα χαρτιά κάποιοι τον πραγματοποιούν με τα χέρια τους. Ξέρετε ένας φασίστας και μια κομουνίστρια μπορούν να ερωτευθούν διότι η ζωή δεν είναι ντοκιμαντέρ, δεν κόβεις καρέ και δε μοντάρεις. Η ιστορία είναι προσωπική αλήθεια του καθένα και όχι συλλογική αποδοχή με τις ευλογίες οποιασδήποτε ιδεολογίας. Έχετε μάλλον μπερδέψει πολλά πράγματα εκεί στα γραφεία και στις συνελεύσεις σας. Έχετε παρανοήσει το τι σημαίνει κομουνισμός και τι φασισμός. Όσο και να το διαβάλετε, ο κομουνισμός μία βάση έχει και αυτή είναι ο ανθρωπισμός και η ελευθερία του σκέπτεσθαι. Ο κομουνισμός δεν έχει ανάγκη προπαγάνδα. Όποτε την είχε….καταστράφηκε.

Έχετε πάντως μία ευκολία να γράφετε με την ίδια ευκολία που διαγράφετε. Ένα παράδειγμα θα σας δώσω τώρα από παλαιότερους συναδέλφους σας στο ίδιο προπαγανδιστικό φύλλο το οποίο πειθαρχικά υπηρετείτε: 16 Ιουνίου 1945 τίτλος είδησης : «Η προδοσία του Βελουχιώτη».

«Στο ΚΚΕ δεν έχει κανένας θέση οσοδήποτε ψηλά κι αν στέκει, κι οσοδήποτε μεγάλος κι αν είναι, όταν οι πράξεις του δεν συμβαδίζουν με το κοινό συμφέρον κι όταν παραβιάζεται η δημοκρατική εσωκομματική πειθαρχία.».
Ενημερωτικά και με καθόλου καλλιτεχνική και χολιγουντιανή αισθητική να σας ενημερώσω ότι αυτός δεν είχε επιθανάτιο ρόγχο.

Ήταν απείθαρχος και με ψυχή…βαθιά.

http://simplemangreek.blogspot.com/2009/10/blog-post_25.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη