20 Οκτ 2009

Πόσο μου αρέσει να μου χαϊδεύουν τα αυτιά. Τρίψε με Καρχιμάκη...

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι η διαπόμπευση των ισχυρών managers, αρέσει πολύ στον κόσμο. Η λαϊκιστική αντιμετώπιση του θέματος, ηχεί ευχάριστα στα αυτιά του μεροκαματιάρη. Είναι πολύ εύληπτο και ευχάριστο, να σου παρουσιάζουν με πομπώδες ύφος, το ότι ο ...τάδε, παίρνει 600.000 ευρώ ετησίως, ενώ εσύ είσαι άνεργος ή παίρνεις 450 ευρώ σύνταξη του Τ.Σ.Α.
Δεν υπάρχει αμφιβολία.
Ο αναγνώστης τέτοιων παραμυθιών, καταδικάζει με ενθουσιασμό, αλλά και αποστροφή τέτοιες αμοιβές.
Δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί, ότι αν κάποιος δεν πάρει τέτοιες αμοιβές, θα ...φύγει, θα πάει αλλού, όπου του τις δίνουν, θα στήσει εκεί μια μεγάλη εταιρεία, π.χ. τη NOKIA, σε μια χώρα ίση με την Ελλάδα, η ΝΟΚΙΑ θα παράγει, θα φέρνει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ στη Φιλανδία, θα προσφέρει δουλειά σε 40.000 Φιλανδούς κι εσύ θα παράγεις ...τσολιαδάκια και λουκάνικα Βερμίου και θα περιμένεις να βγει ο δικός σου βουλευτής, για να σε χώσει σε κανένα STAGE.
Θα έχεις απολαύσει την αυτοϊκανοποίηση, ότι ξέσκισες έναν κεφαλαιοκράτη, θα κάνεις ότι δεν βλέπεις το γεγονός, πως, τα 99 στα 100 προϊόντα, που μεταχειρίζεσαι, τα αποκτάς από εταιρείες που δίνουν τέτοιες αμοιβές και θα περιμένεις να σε ελεήσει το κράτος, με μισό ευρώ την ημέρα παραπάνω.
Ας ψοφήσει η παχιά κατσίκα του γείτονα, κι ας μην έχω εγώ. Αρκεί να μην έχει ο γείτονας !
Σ'αυτό τον "αρεστό" λαϊκισμό, εξασκείται το e-mail του Μιχάλη Καρχιμάκη, το οποίο λάβαμε πριν από λίγο. Αναφερόταν στις υπέρογκες αμοιβές διαφόρων managers. Πρώτα πρώτα, του...
προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου.
Ο κ.Καρχιμάκης, θυμήθηκε τις αμοιβές του, τις παρουσίασε με έναν χυδαίο λαϊκίστικο τρόπο, τις μετέτρεψε σε δραχμές, για να "χτυπάνε" περισσότερο στο μάτι, (α, τον πούστη, 100.000 την ώρα !!! ανέκραξε ενθουσιασμένο το κορόιδο), προφανώς για να τον οδηγήσει στην έξοδο, από την Εθνική και όχι γιατί στεναχωριέται για τα οικονομικά της πατρίδας.
Αλλά, πρέπει να του κάνει μια καλή πλάκα ο κ.Αράπογλου: Να του πει "εντάξει μένω, και χωρίς μισθό, αφού αυτό είναι το πρόβλημα!"
Θα τον κρατήσετε κ.Καρχιμάκη; Ή μήπως θέλετε να βάλετε κάποιον δικό σας;
Για να επανέλθουμε στο θέμα των αμοιβών:
Παρά το εντυπωσιακό "ξέσκιμα" όσων παίρνουν πολλά λεφτά, σε σύγκριση με το δικό μας, απλό φτωομεροκάματο, δεν τσιμπάμε κύριε Καρχιμάκη !
Είναι θέμα στοιχειώδους νοημοσύνης, το να βλέπεις αντικειμενικά τα πράγματα. Και τι λέει η αντικειμενική θεώρηση;
Ότι οι αποδοχές των καταγγελλόμενων, μπορεί να ερεθίζουν και να προκαλούν τη ζήλεια, ημών των φτωχαδακίων, αλλά, σε όλο τον κόσμο, μα σε όλο, είναι παρόμοιου και μεγαλύτερου ύψους.
Μια μικρή έρευνα στο bussinessweek, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Όλοι οι managers, μεγάλων τραπεζών ή επιχειρήσεων, παίρνουν παρόμοια πακέτα αποδοχών και μεγαλύτερα.
Ο CEO, της Credit Agricole, π.χ. (δες την εικόνα) που έχει την ίδια κερδοφορία με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, παίνει 1,5 εκ.ευρώ το χρόνο, ενώ ένα σωρό άλλα στελέχη παίρνουν πάνω από 400.000 ευρώ το χρόνο.
Ε, και είναι αυτό σωστό; θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης.
Η απάντηση είναι απλή: σωστό ή λάθος, έτσι γίνεται. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτά έχει η ελύθερη αγορά. Αν θέλουμε ένα άλλο σύστημα οικονομίας, να το συζητήσουμε.
Αλλά με υπευθυνότητα, όχι με λαϊκιστικά πυροτεχνήματα, προς τέρψιν του κοινού της αρένας, που εθίζεται σε "ξεσκίσματα".
Κι ας αρχίσουμε από τις αμοιβές των τηλεαστέρων.
Να λαϊκίσουμε κι εμείς: Γιατί να παίρνει ο κ.Χατζηνικολάου ή η αγράμματη κυρία Μενεγάκη, εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που νέα παιδιά, δουλεύουν ανασφάλιστα με STAGE για 450 ευρώ ; Ωραίο δεν ακούγεται;
Μα γιατί "τα φέρνουν", απαντά ο τηλεθεατής, που αισθάνεται οικείος προς τα πρόσωπα αυτά και τα υπερασπίζεται, σε αντίθεση με τους τεχνοκράτες, που δεν βλέπει στο "γυαλί" και δεν θεωρεί "δικούς του ανθρώπους".
Ε, ας σκεφτούμε τι φέρνει ο ένας και τι φέρνει ο άλλος, στην εθνική οικονομία, στο κοινό μας πορτοφόλι. Ας σκεφτούμε, ότι αν πούμε στο ΑΛΤΕΡ, "από δω και πέρα θα δίνεις στον Χατζηνικολάου 1.300 ευρώ το μήνα", ο Νικολάκης, θα αρμενίσει για άλλα πέλαγα, και θα βρει αυτό που του αξίζει. Και το ΑΛΤΕΡ, θα επιστρέψει σε νούμερα "ΑΝΩ ΤΖΟΥΜΑΓΙΑ TV"
Απλά είναι τα πράγματα, αρκεί να μην τους αφήνεις να σε περνάνε για μαλάκα, χαϊδεύοντας τα αυτιά σου. Να καταλάβεις ότι ο κόσμος είναι ανταγωνιστικός και οι διαφορές στους μισθούς ήταν και θα είναι χαοτικές.
Αν ο κύριος Καρχιμάκης, υιοθετεί το μοντέλο "όλοι να παίρνουμε τα ίδια 900 ευρώ το μήνα", από μένα τον υπάλληλο γραφείου, μέχρι τον μάνατζερ της Δ.Ε.Η. δεν έχει παρά να το κάνει στην πράξη.
Αφού πρώτα μας εξηγήσει, γιατί εισάγουμε τα πάντα στην Ελλάδα και
δεν παράγουμε Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Ε-.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη