29 Δεκ 2009

FYROM: Erga Omnes ναι, αλλά σε τι;


Σε ένα θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί εκατοντάδες φορές στο taxalia, αναφέρεται η επιστολή του αναγνώστη Πέτρου Π..., που κοινοποιείται σε πολλά άλλα ιστολόγια. Εξηγήσαμε πολλές φορές τη θέση μας, αλλά το γράμμα έχει ενδιαφέρον. Αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα της γλώσσας και της εθνικότητας των γειτόνων μας της FYROM

Καλησπέρα στην μπλογκοσφαιρα!
Εύχομαι υγεία χρόνια πολλά και αδιάκοπη πληροφόρηση. Καταρχήν θα ήθελα εν συντομία να συστηθώ...
(δεν έχω πρόβλημα με την ανωνυμία)

Τα τελειως βαρετα..
Λέγομαι Πέτρος Π....και είμαι ένας απλός ταπεινός πολίτης της χώρας αυτής. Όσο έχω χρόνο στηλιτεύω τα κακώς κείμενα και προσπαθώ όπως όλοι μας εδώ να βελτιώσω πρωτίστως τον παθητικό τρόπο αντιμετώπισης αυτών, είτε αυτά είναι κοινωνικά, είτε οικολογικά είτε εξωτερικής πολιτικής, ισότητας των πολιτών, παιδείας και οικονομίας.


Η εισαγωγη..
Συγκεκριμένα θα ήθελα να αναφερθώ στο Σκοπιανό, διότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και έχω, όπως και πολλοί άλλοι, μια θολή εικόνα για τη θέση της χώρας, τη διαπραγματευτική της ισχύ και ικανότητα.
Αναμφίβολα είναι ένα θέμα που από ιστορικής άποψης και από θέμα αλυτρωτικών διαθέσεων η Ελλάδα έχει δίκαιο στα περισσότερα σημεία. Η παρακάτω φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχετική δήλωση του τελευταία, ήταν η πιο εύστοχη και συνοψίζει με λογικό τρόπο το πρόβλημα. «Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από το Μεσαίωνα μια πολυεθνική περιοχή και όχι η πατρίδα ενός έθνους. Η αδικοπραξία των Σκοπίων συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι μέρος, αυτοπροβάλλονται ως όλον. Αποκαλούν το κράτος τους "Μακεδονία" και τη γλώσσα τους "Μακεδονική", γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η ρητορική τους για τη μεγάλη διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα». Και κατέληξε: «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να βαφτίσει το γειτονικό κράτος, αλλά αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού».

Γνωρίζω ότι πολλά blogs στα οποία απευθύνομαι δεν έχουν μεταξύ τους και τις καλύτερες σχέσεις. Αυτό το βρίσκω υγιές και όχι μειονέκτημα. Θα ήθελα να ζητήσω ή μαλλον να παρακαλέσω για μια συντονισμένη πίεση, με οποίον τρόπο θεωρεί ο καθένας πρόσφορο, ώστε να ξεκαθαρίσει στους πολίτες η επίσημη θέση της χώρας μας αναφορικά με το Σκοπιανό. Η μονάδα από μόνη της δεν έχει καμία ισχύ, και για αυτόν το λογο λοιπόν σας ζήτω και σας παρακαλώ συγχρόνως να δημοσιεύσετε και να διαδώσετε το παρακάτω κείμενο που περιέχει και ένα σαφές ερώτημα κυρίως προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ αλλα και την πολιτική ηγεσία της χώρας γενικότερα.
Στόχος είναι να προκληθεί συζήτηση και να γίνει ακόμα πιο σαφής σε εμάς τους πολίτες αν η κόκκινη γραμμή καλύπτει το ερώτημα.

Το «ζουμι»

Σκοπιανό
Το Μακεδονικό ή Σκοπιανό, δεν είναι πρωτιστος το όνομα του κράτους αλλά το όνομα της εθνικότητας της γλώσσας και του πολιτισμού αυτού. Με το ίδιο λογικό επιχείρημα οτι 'το μερικό δεν μπορεί να μονοπωλεί το όλον', η Ελλάδα θα μπορούσε να προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα για τις θέσεις τις. Για μια λύση βιωσιμη, απαραίτητες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν πιθανον στον εθνικό ύμνο της χώρας τους (δεδομενου και τησ πολυεθνικοτητας τους), σιγουρα στην ονομασία προέλευσης των προϊόντων, την επίσημη χρήση των επιθέτων 'μακεδονικός' στο διαδυκτιο, καθώς και να εξετασθούν όλες οι απαραίτητες ρήτρες για μελλοντική καταπάτηση ή παρέκκλιση της οποίας συμφωνίας προκύψει. Υπάρχει κινδυνος το επόμενο εξάμηνο να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή συναίνεση από πλευράς Σκοπίων για την αποδοχή του ονόματος 'Βόρεια Μακεδονία', και να παλεύουμε για το εύρος χρήσης χωρίς να θίγονται όμως θέματα ταυτότητας των βόρειων γειτόνων μας που φυσικά ειναι επιδιωξη του σλαβογενους μερους του πληθυσμου των γειτονων μας. Στα μάτια της διεθνούς κοινότητας το 'Βόρεια Μακεδονία' θα αποτελέσει παραχώρηση εκ μέρους των Σκοπίων που θα εξισώσει τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο τις ελληνικές υποχωρήσεις και κάπου εκεί το παιχνίδι αν δεν παιχτεί καλά θα χαθεί. Απο μονο του το ονομα δεν αρκει αν λεγονται Μακεδονες.

Θα ήταν χρήσιμο τα blogs, επώνυμοι, διανοούμενοι συντονισμένα να θέσουν το ερώτημα προς την επίσημη Ελληνική ηγεσία του ΥΠΕΞ αν η ελληνική θέση, οτι συζητείται μόνο το όνομα είναι νομικά σωστή και διασφαλίζει την εφαρμογή της λύσης και στο όνομα και στην ταυτότητα του κράτους αυτού. Νομικά εχει όπλα έχει η Ελλάδα, δεδομένου ότι στην ενδιάμεση συμφωνία υπάρχει αναφορά μόνο για το ονομα του κράτους http://www.hri.org/docs/fyrom/95-27866.html και ότι στο αρθρο 15 της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά ότι στο θέμα της εθνικότητας δεν μπορεί κανένας να στερήσει η να αλλάξει την εθνικότητα κάποιου ; http://www.un.org/children/conflict/keydocuments/uzbekl/universaldeclara1.html

Το ερωτημα.
Ερώτημα προς την ελληνική κυβέρνηση: Η κοκκινη γραμμή της Ελλάδος για συνθετη ονομασια με γεωγραφικό προσδιορισμο η οποία θα ισχυει εναντι όλων (erga omnes) , καλύπτει την θέση ότι το όνομα του κράτους, η γλώσσα του, τα προϊόντα, η εθνικότητα και η υπηκοότητα των πολιτών του καθώς και ο πολιτισμός του θα αναφέρονται με τον μοναδικό γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προκύψει από τις συνομιλίες για κάθε χρήση; (διεθνή και διμερή)


Σας ευχαριστώ εκ των προτερων υπολογιζοντας ότι υποστηριζετε το δικαιωμα του πολιτη να ξερει τι του γινεται.

με εκτιμηση,

Πέτρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη