1 Δεκ 2009

«Έχουμε χαράξει εθνική κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας της FYROM»

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος εγκαινίασε την έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης με θέμα «Δικτατορία 1967-1974: η έντυπη αντίσταση».
Στο χαιρετισμό του ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στην..

αξία της έκθεσης αυτής που, όπως είπε, αναδεικνύει μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αντιδικτατορικού αγώνα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η ελευθερία της έκφρασης, που σήμερα είναι ένα δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο, δεν ήταν πάντοτε αυτονόητη. Η παρούσα έκθεση λειτουργεί, ακριβώς, ως υπόμνηση αυτής της ιστορικής αλήθειας, πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο, και για εμάς που έχουμε προσωπικές μνήμες, αλλά και για τις νεότερες γενιές.
Ο πλούτος του αρχειακού υλικού που παρατίθεται και όλα τα σχετικά ντοκουμέντα μάς θυμίζουν πόσοι άνθρωποι αγωνίστηκαν, και με πόσο πάθος, για να θωρακιστεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα και να εδραιωθούν οι βασικές ατομικές ελευθερίες.
Ειδικότερα –επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής– η έκθεση αυτή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη θετική πλευρά της δύναμης που μπορεί να έχει ο Τύπος, όταν μάχεται για την αλήθεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία».

Ο κ. Πετσάλνικος απένειμε το Βραβείο Μαρκίδες Πούλιου 2009 στο δημοσιογράφο κ. Αλέξη Δερμεντζόγλου.

«Έχουμε χαράξει εθνική κόκκινη γραμμή στο θέμα της ονομασίας της FYROM»

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε, επίσης, στη Θεσσαλονίκη την κοινή έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας «Το Μακεδονικό και η Γιουγκοσλαβία: απόρρητα γιουγκοσλαβικά έγγραφα 1950-1967».
Η έκδοση δημοσιεύει για πρώτη φορά διεθνώς 70 απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας που παραχώρησε, από το Ομοσπονδιακό Αρχείο στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Ο κ. Πετσάλνικος, κατά την ομιλία του, επισήμανε ότι «το Μακεδονικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ερευνώμενης περιόδου υπέβοσκε και δυναμίτιζε την προσπάθεια καλής γειτονίας των κρατών».
«Αποδεικνύεται –σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής– ότι, παρά τους λεπτούς χειρισμούς εκατέρωθεν τη δεκαετία του ’ 50, η διπλωματική κρίση του 1960 ήταν αναπόφευκτη λόγω των σοβαρών πτυχών του Μακεδονικού, που δημιούργησαν κλίμα καχυποψίας.
Πέραν της εξ ορισμού πολύτιμης αξίας των εγγράφων που περιέχει η έκδοση –πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος– στις βασικές αρετές της συγκαταλέγονται ο επιστημονικός, κατατοπιστικός πρόλογος, η άρτια μετάφραση και οργάνωση του αρχειακού υλικού, καθώς και η εξαιρετική επιμέλεια».
Όπως υπογράμμισε, «σήμερα έχουμε πλέον χαράξει την εθνική κόκκινη γραμμή ως προς το θέμα της ονομασίας υποστηρίζοντας τη σύνθετη ονομασία, για όλες τις χρήσεις».

Η Ελλάδα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, έχει μία σαφή, ξεκάθαρη θέση, και αυτό εξηγούμε σε όλους τους συνομιλητές μας.
Καταλήγοντας ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την ευχή «να αντιληφθεί χωρίς καμία παρέλκυση η ηγεσία της γειτονικής χώρας, της FYROM, ότι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα σημάνει και την απαρχή μιας νέας εποχής όχι μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στην πορεία αυτής της χώρας προς την Ε.Ε. και την ανάπτυξη».
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με ομόφωνη απόφασή της, απένειμε στον κ. Πετσάλνικο το Χρυσό Μετάλλιό της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη