8 Ιαν 2010

Αρχίζουν τα δύσκολα με τις συνενώσεις για ισχυρούς Δήμους και στα Χανιά

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος
www.yanniskakanos.gr

Από την κατάργηση των επαρχιών και μετά, όλοι μα όλοι αναφέρουν κάθε μέρα τ’ όνομά τους: «Είμαστε Σελινιώτες», λένε οι κάτοικοι των τριών Δήμων της πρώην επαρχίας του...

νομού Χανίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες επαρχίες. Ο καθένας αναφέρει ως τόπο καταγωγής την επαρχία του, ασχέτως πως αυτή δεν υπάρχει, έχει καταργηθεί.

Με τις νέες, λοιπόν, συνενώσεις, αν δεν τροποποιηθούν τα υφιστάμενα εδαφικά όρια Δήμων και Κοινοτήτων για να γίνουν οι ισχυροί Δήμοι, τα πράγματα δυσκολεύουν καθόσον, ο τοπικισμός αποτελεί γάγγραινα για την ανάπτυξη της χώρας. Για τους Δήμους της πρώην επαρχίας Σελίνου και Κισάμου, θα ήταν καλύτερα, αν: Ο Δήμος Πελεκάνου επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με το Καστέλι, μέλλουσα έδρα ισχυρού Δήμου στην Κίσαμο, να γινόταν έδρα ισχυρού Δήμου η Παλαιόχωρα λόγω πληθυσμού. Δικαιούται όμως και η Κάντανος ως μαρτυρική κωμόπολη, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τα δεινά που έχει υποστεί…, να έχει και εκείνη μια τιμητική έδρα Δήμου ενώ ο τρίτος τώρα Δήμος, που είναι του Ανατολικού Σελίνου της πρώην επαρχίας, θα μπορούσε να προσκολληθεί κάπου. Η συνένωση των Δήμων, Ανατολικού Σελίνου, Πελεκάνου και Ιναχωρίου, λέμε, μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση των εδαφικών τους ορίων και με νέες διανοίξεις οδών επικοινωνίας. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα προτάσεις για θεσμό δημοτικών γραφείων, δηλαδή, νοητές προεκτάσεις γραφείων από τους μέλλοντες ισχυρούς Δήμους σε έδρες Δήμων που πρόκειται να καταργηθούν και όχι μόνο, ώστε, να μπορούν να διευκολύνονται όλοι οι δημότες. Ο Δήμος Πελεκάνου να γίνει ισχυρός Δήμος με δημοτικά γραφεία στο Έλος και την Χρυσοσκαλίτισσα, τον Καμπανό και τη Σούγια, των Δήμων Ιναχωρίου και Ανατολικού Σελίνου, αντίστοιχα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη