12 Ιαν 2010

Χωρίς μικροβιολόγο το ΙΚΑ Βέροιας

Με μικροβιολόγους από τα Γιαννιτσά εξυπηρετούνται οι χιλιάδες ασφαλισμένοι. Χωρίς υπεύθυνο μικροβιολόγο λειτουργεί εδώ και 1 –1,5 χρόνο το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΙΚΑ Βέροιας, σύμφωνα με διαμαρτυρίες ασφαλισμένων που...
έφθασαν στην εφημερίδα μας. Εικόνα απαράδεκτη για ένα μικροβιολογικό εργαστήριο ενός υποκαταστήματος του ΙΚΑ μιας μεγάλης πόλης όπως η Βέροια, που εξυπηρετεί 51.516 ασφαλισμένους. Δεν μπορεί ένας πρωτοβάθμιος φορέας υγείας που διαθέτει οργανωμένο εργαστήριο να λειτουργεί χωρίς μικροβιολόγο. Κάποιοι, μάλιστα, θέτουν και ζητήματα νομιμότητας όσον αφορά τη λειτουργία του εργαστηρίου με τον τρόπο αυτό. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τις μικροβιολογικές εξετάσεις να τις διεκπεραιώνουν οι παρασκευαστές του εργαστηρίου, χωρίς επίβλεψη και τα αποτελέσματα να δίνονται στους ασφαλισμένους χωρίς να έχουν υπογραφεί από μικροβιολόγο. Ενώ, όπως πληροφορούμαστε, και κάποιες μικροβιολογικές εξετάσεις δεν γίνονται πια στο εργαστήριο του ΙΚΑ Βέροιας λόγω της έλλειψης μικροβιολόγου και στέλνονται σε άλλα εργαστήρια, με αποτέλεσμα σχετικές καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των ασθενών.
Είναι εμφανές ότι η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ κωφεύει στα αιτήματα για επίλυση του προβλήματος, αλλά και στις έγγραφες διαμαρτυρίες του διευθυντού, ασθενών και πολιτών. Ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε και την έλλειψη ενδιαφέροντος από γιατρούς μικροβιολόγους από τη Βέροια και το νομό μας γενικότερα, ενδεχομένως λόγω του χαμηλού μισθού για την πλήρη απασχόληση που απαιτείται. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, προσελήφθη ένας μικροβιολόγος αλλά, όπως μάθαμε, δεν έμεινε στο εργαστήριο παρά μία μόλις εβδομάδα και παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Ενώ εδώ και δέκα μέρες περίπου το πρόβλημα αντιμετωπίζεται – προσωρινά ελπίζουμε – με δύο μικροβιολόγους που έρχονται από το ΙΚΑ Γιαννιτσών, για μία ημέρα την εβδομάδα ο καθένας. Αυτό, όμως, δεν είναι λύση για ένα μικροβιολογικό εργαστήριο που εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους. Επιβάλλεται να βρεθεί άμεσα μόνιμη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης μικροβιολόγου.
www.maknews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη