8 Ιαν 2010

Τέμπη: Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους


Αποκλειστικά και ΜΟΝΟ από το TaXalia To No1 Blog της Μακεδονίας. Το Παραμύθι των Τεμπών!
(το άρθρο μας το έστειλε έτοιμο φίλος -και κορυφαίος- εδαφομηχανικός, από την Ήπειρο, με την παράκληση να το δημοσιεύσουμε αυτούσιο. Ο taxalia το έκανε πάσα σε μένα για να το αξιολογήσω με την παράκληση να μη δημοσιεύσω τα ονόματα των άλλων ιντερνετικών τόπων που αναφέρονται, καθώς αυτή είναι η πολιτική του συνιστολογίου μας, αλλά είπα να κάνω μια εξαίρεση, αφού λίγο-πολύ, όλοι ξέρουν τι γίνεται.)

Αρχικά σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να γράψουμε κάποιο επιστημονικό άρθρο σχετικά, μιας και πολλοί επιστημονικοί φορείς και διακεκριμένοι επιστήμονες, δεν θα έγραφαν ξεκάθαρα τις απόψεις τους (πιέσεις βλέπετε…).

Όμως μετά είπαμε…μήπως καλύτερα να γράψουμε, ένα παραμύθι για τους «μικρούς» και «μεγάλους» φίλους μας;

Προτιμήσαμε το δεύτερο!

Στην συνέχεια λοιπόν, θα διαβάσετε ένα παραμύθι, που θα πονέσει πολλούς....
(μπορεί και το σύνολο του τεχνικού κόσμου) αλλά θα λέει πράγματα για τα οποία ΚΑΝΕΙΣ δεν αναφέρεται (γιατί?).

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα είναι απλά συμπτωματική!

Το παραμύθι αυτό, απαγορεύεται να αναδημοσιευτεί (στο σύνολό του ή τμηματικά) από το blog troktiko και τον διαδικτυακό τόπο του κυρίου Τριανταφυλλόπουλου (μην στείλετε έγγραφη αίτηση… ΔΕΝ θα σας την δώσουμε). Και αυτό διότι, έχει ξεκινήσει μεταξύ σας ένας απίστευτος «πόλεμος» ο οποίος ΔΕΝ αφορά το TaXalia.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ TaXalia για το θέμα (σύντομα…).

Για να μην σας κουράζουμε και πριν διαβάστε το παραμύθι μας, η άποψη μας είναι περίπου η ίδια με του ΓΕΩΤΕΕ (προσεγγίζει καλύτερα την κατάσταση, αλλά… μην το πάρετε ακόμη επάνω σας),

“Για την εκδήλωση του φαινομένου των καταπτώσεων στην κοιλάδα των Τεμπών πιστεύουμε ότι δεν είναι ικανή η παρουσία ενός και μόνο παράγοντα. Απαιτείται η συνύπαρξη πολλών παραγόντων, που έχουν σχέση τόσο με τις γεωλογικές, γεωτεχνικές και μορφολογικές συνθήκες όσο και με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες”.

συμπληρωμένη από την φράση…

….Δεν αποκλείεται δε, ο κύριος λόγος που ενεργοποίησε την μετακίνηση των συγκεκριμένων τμημάτων βράχων, να είναι η χρήση εκρηκτικών, για την διάνοιξη των σηράγγων.

Τόσο απλά!

Αλλά πίσω στο παραμύθι μας….

Μια φορά και ένα καιρό στο Βασίλειο του Παπανδρεϊστάν και το παρακράτος του Παπαριστάν, ένας μάγειρας που έκανε απίστευτα ωραία φαγητά!

Στο Παπανδρεϊστάν, μία χώρα Βασιλευομένης Δημοκρατίας, πρωθυπουργός είναι πλέον, ο Barak O’ barman, πρωτότοκος γιος του γιου του Παππού του, Πρωτο-Βασιλέα βεβαίως βεβαίως (με ειδικότητα στα πολυπολιτισμικά cocktails).

Στο Παπαριστάν, ένα παρακράτος Συντεχνιακής συνβασίλευσης υπάρχει, ένας εκ των «κεφαλών» της κύριας συντεχνίας, πρόεδρος και αδελφός πρώην αρχηγού ενός μπουκέτου κομμάτων, τα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους… αλλά τι να κάνουν και αυτά, συνενώθηκαν (σου λέει… ας έχουμε τουλάχιστον «δικό» μας… έναν αρχηγό συντεχνίας έναν υπουργό, βουλευτή, πολιτικάντη, αρκεί να έχουμε κάποιον τελικά!)…

… μιας και αφού … ότι και να γίνει… στο τέλος…

… Βασιλιάς θα γίνει κάποιος γιος, του γιου, των γιων, του Παππού του Πρωτο-Βασιλέα και αρκετοί άλλοι που διαδέχονται πόστα golden ή και κατώτερα…

Στο Παπαριστάν λοιπόν. Έγινε μία κατολίσθηση. Σιγά το ωά!

Και που δεν έχει γίνει. Όποιος βλέπει ειδήσεις… κάθε μέρα στο εξωτερικό γίνεται και κάτι παρόμοιο…

Που είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιος απρόσεχτος project manager -Θεός σχωρέστον- τεχνικός πήγε και κάθισε κάτω ακριβώς από το σημείο της κατολίσθησης, είπαμε… -θεός σχωρέστον- και ελπίζουμε η «θυσία» του να γίνει πάθημα-μάθημα για όλους τους «γενναίους» τεχνικούς αυτού του κόσμου.

Αλλά όταν έγινε αυτό… ανακαλύψαμε ότι …δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή και για να αποφύγουμε το σημείο αυτό… (και έτσι κάνουμε παράκαμψη μιας ώρας περίπου επικίνδυνης διαδρομής). Έτσι λοιπόν «κόβουμε» την Ελλάδα στα δύο…. Τόσο απλά!!

Είναι επίσης πρόβλημα ότι στο Παπαριστάν υπάρχει ένας επίσημος φορέας, των τεχνικών αυτής της χώρας, που μέλη του όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ούτε το 30% του τεχνικού κόσμου της χώρας!

Έχουν βλέπετε το παρακράτος τους και αυτό, έχει σφετεριστεί το όνομα του «Τεχνικού» Επιμελητηρίου που το έχουν κάνει σύλλογο αποφοίτων, πολυτεχνικών σχολών Ανώτατης πανεπιστημιακής (όχι της της τεχνολογικής! Αυτοί αναμένουν από το 1983 τα επαγγελματικά τους δικαιώματα!… που τους είχε υποσχεθεί ο νυν Βασιλιάς! Βγήκαν σε σύνταξη, έχουν εγγόνια και τα επαγγελματικά δικαιώματα εκκρεμούν!) εκπαίδευσης, Αλλά όνομα ξέχασαν να αλλάξουν!

Μάλιστα την χρηματοδότηση του Ελληνικού Λαού υπέρ του τεχνικού κόσμου (που πληρώνει σε κάθε «τεχνική» δραστηριότητα ή έργο!), την διαχειρίζονται ΜΟΝΟΝ αυτοί! (? Αλήθεια γιατί ΔΕΝ ασχολείται κανένας ΟΥΤΕ με αυτό;)

Μάθετε ότι… όλοι όσοι έχουν σπουδάσει, σε πανεπιστημιακές ή τεχνολογικές σχολές όπως Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας, Στις «ανώτατες» σχολές μηχανικών των ΤΕΙ, καθώς και σε πάσης φύσεως σχολές εργοδηγών ΤΕΕ, ΙΕΚ και Κολεγίων, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ τους Τεχνικού Επιμελητηρίου και για αυτό …

…έχουν κάνει άλλα αντίστοιχα συντεχνιακά παρακρατικά μαγαζάκια (φτωχά όμως… αδύναμα) για να τεκμηριώνουν και διασφαλίζουν και αυτοί (κυρίως) τα συμφέροντα του «μερικώς κλειστού» επαγγέλματός τους… που και που κάνουν και μία ημερίδα δεν λέω!

Στο Παπαριστάν λοιπόν, βγαίνει και κάνει μία ανακοίνωση για το «φαινόμενο» το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, στο οποίο –ΠΡΟΣΕΞΤΕ!- σχεδόν εκλείπουν οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ!!

Ναι Οι γεωτεχνικοί στο παπαριστάν ΔΕΝ είναι μηχανικοί! Είναι γεωλόγοι, γεωπόνοι κλπ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ΔΕΝ έχει διδαχθεί καν, αντοχή υλικών. Δεν γνωρίζουν δηλαδή, τι είναι εφελκυσμός και τι θλίψη και άλλα τέτοια βασικά στοιχεία και έννοιες (στο πόρισμα μέσα πέσανε πάντως!!).

Στο Παπαριστάν επίσης, βγαίνει και κάνει άλλη ανακοίνωση το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο όμως αντιπροσωπεύει ΜΟΝΟ τους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης! (όπως είπαμε παραπάνω)

Η πλειοψηφία από αυτούς, ΔΕΝ έχει γνώσεις γεωλογίας και με απλά λόγια ΔΕΝ είναι αυτό που λέμε … γεωτεχνικοί!

Οι καλύτεροι εξ αυτών δε, που είναι ΚΑΙ γεωτεχνικοί (συνήθως με μεταπτυχιακές σπουδές ή διδακτορικά), είναι συνήθως και καθηγητές σχολών, αλλά ΚΑΙ μελετητές ΚΑΙ σύμβουλοι ΚΑΙ ότι γουστάρουν… γενικά!
Είναι αυτοί οι ίδιοι καθηγητές που αντιστέκονται σθεναρά στο άνοιγμα της παιδείας η οποία θα φέρει περισσότερους καθηγητές στην πιάτσα… άρα ανταγωνισμό!

‘Έχουν δηλαδή (αρκετοί από αυτούς κάνει και θα κάνουν και στο μέλλον αν «κάτσουν καλά»), μελέτες και εκθέσεις για τεχνικά έργα των εταιριών που κάνουν την διάνοιξη των σηράγγων αυτών… δεν είναι και πολλές!)

Με απλά λόγια, ΔΕΝ μπορούν να μιλήσουν! ΚΙΧ!

Τέλος στο Παπαριστάν βγαίνουν πλήθος «τύπων» -ξερόλες- που βγάζουν το δικό του πόρισμα…

Σε αυτούς να προσθέσουμε και κάποιους άλλους που με αφορμή αυτήν την ζημιά, βρίσκουν αφορμές να αρχίσουν πόλεμο δημοσιευμάτων ή/και εκδοτικών οίκων κλπ οίκων γενικώς…

Σας αρέσει η συνταγή του κυρίως πιάτου, της επαρχίας του Παπαριστάν στο κράτους του Παπανδρεϊστάν;

Πάμε στην σαλάτα τώρα…

Στην Σαλάτα του Παπαριστάν, προσθέστε… ότι:

* Το στενό των τεμπών ΔΕΝ έπρεπε να είναι «στενό» εδώ και δεκαετίες. Αλήθεια γιατί δεν μιλάει ΚΑΝΕΝΑΣ για αυτό στο Παπανδρεϊστάν; Τόσα χρήματα που πληρώσαμε οι υπήκοοι, που πήγαν; Δεν φτάσανε; Για αυτό θέλουμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό μας μήπως; Λες;
* Στην Ελλάδα όταν ακούνε για πρόληψη.. (δηλαδή Monitoring), που ας σημειώσουμε ότι… η Εγνατία Οδός Α.Ε. έδωσε πρώτη βαρύτητα, βγάζουνε σπυράκια… διότι αυτό σημαίνει έξοδα… και διαπλοκή!
* Όταν ακούτε για ζημιά σε σήραγγα… σημειώστε ότι αυτό σημαίνει λεφτά, πολλά λεφτά, για τους εργολάβους που εμπλέκονται… Μιας και υπάρχει το θέμα «επικινδυνότητας» ως δεδομένο, άρα κανένας δεν «τολμά» να κάνει οικονομία!
* Η έρευνα στην χώρα μας για το monitoring είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
* Οι εταιρίες με τέτοια γεγονότα πιέζουν ακόμη και κυβερνήσεις για εκχώρηση και άλλων σχετικών έργων (αυτοχρηματοδοτούμενα τύπου Αττική ή Ιόνιας Οδού κλπ)!

Για επιδόρπιο τώρα… προσθέστε …

· Κανάλια με διαπλεκόμενα συμφέροντα…

· Δελτία ειδήσεων που διψάνε για ακροαματικότητα

· Εξυπνάκηδες που τα ξέρουν όλα!

· Ένα σχήμα γύρω από τον νέο Βασιλέα, εκατό (100) μόλις ημερών, το οποίο δεν χρωστάει σε κανέναν και λεφτά έχει με την σέσουλα… (ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!)

· Χρωστάει βέβαια ενάμιση πύργο του Άιφελ σε χρυσό (ή αλλιώς μια μιση φορά τα αποθέματα της Αμερικής σε χρυσό!)

· Έχει μία από τις πρώτες θέσεις στην διαπλοκή… παγκοσμίως…

· Έχει γείτονες που είναι στην «τσίτα» που κάνουν υπερπτήσεις ακόμη και ανήμερα τα Χριστούγεννα!

· Το 80% των αποφάσεων ΔΕΝ λαμβάνονται πλέον από τον Βασιλιά.. αλλά από τα λαχανάκια Βρυξελλών (γραφειοκράτες των είκοσι χιλιάδων ευρώ το μήνα που ζουν στην φρουτοπία…)

Ωπ… συγνώμη τα παιδιά κοιμήθηκαν….Τέλος το παραμύθι. Καλή χώνεψη!

Και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα!

Copyright, TaXalia / 2010
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη