14 Ιαν 2010

Να ο μοναδικός τρόπος για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Η πιό συχνή ερώτηση, όταν συζητάς διεξοδικά τα φορολογικά και οικονομικά, είναι -αφού οι συνομιλητές βρεθούν στο σύνηθες αδιέξοδο και καταλάβουν ότι όλες οι ιδέες που ρίχνουν στο τραπέζι, μόνο προβλήματα και γραφειοκρατία γεννούν - είναι "ε, τι να κάνουμε τελικά;". Η απάντησή μου είναι.. σταθερή και ίδια στα -πολλά- χρόνια που ασχολούμε με το σπόρ και είναι εξαιρετικά απλή: "Αντιγράψτε!"
Διαβάστε το άρθρ που μας έστειλε το h-hellenica και θα καταλάβετε τι πρέπει να αντιγράψουμε και τι είναι αυτό που κάνουν οι ισχυρές χώρες και δεν κάνουμε εμείς:
Επιδρομή 118 στελεχών της Ομοσπονδιακής Αρχής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Γερμανίας & της Γερμανικής Αστυνομίας Οικονομικού Εγκλήματος στις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής.

Μια μεγάλη επιδρομή 118 στελεχών της Ομοσπονδιακής Αρχής Προστασίας του Ανταγωνισμού της Γερμανίας & της Γερμανικής Αστυνομίας Οικονομικού Εγκλήματος
πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2010 στις εγκαταστάσεις 15 εταιριών – γιγάντων εκ των οποίων 4 εταιρίες του τομέα της βιομηχανίας και 11 εταιρίες του τομέα του λιανικού εμπορίου της Γερμανίας, σύμφωνα με Γερμανικά ΜΜΕ.

Η επιδρομή αναστάτωσε τα κεντρικά γραφεία πολλών «γιγάντων» - αλυσίδων λιανικής μεταξύ των οποίων της Metro, της Edeka, της Rewe, της Lidl καθώς και της γνωστής αλυσίδας Drugstore Rossmann.

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας του Ανταγωνισμού (Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ) της Γερμανίας, εξοπλισμένη με όλα τα νομικά όπλα που της επιτρέπουν να πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές «επιδρομές» σε συνεργασία με την Γερμανική Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος, υποπτεύεται ότι μεγάλες Βιομηχανίες παραγωγής επώνυμων καταναλωτικών προϊόντων –ιδίως του τομέα των τροφίμων & ποτών- ρυθμίζουν, σε συνεργασία με το λιανικό εμπόριο, τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους ώστε να είναι σταθερές και προκαθορισμένες όταν φθάνουν στον τελικό καταναλωτή. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη και απειλείται με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας βιομηχανίας παραγωγής ή ενός Ομίλου λιανικής.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Γερμανίας είχε επιβάλλει πρόστιμα – μαμούθ συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων Ευρώ εναντίον των εταιριών Tchibo, Melitta, Dallmayr (όλες στον τομέα του καφέ) με την κατηγορία της συνεννόησης σχετικά με τον καθορισμό των ετήσιων τιμών των προϊόντων τους. Η αιφνιδιαστική επιδρομή στους λιανοπωλητές είναι πιθανόν να σχετίζεται με το «Καρτέλ του καφέ», αλλά είναι βέβαιο πως ερευνώνται και άλλες περιπτώσεις, άλλων προϊόντων, για πιθανή «συνεννόηση» στον καθορισμό των τιμών καταναλωτή.

Οι πρώτες πάντως δηλώσεις που έγιναν γνωστές από τις αλυσίδες λιανικής υποδηλώνουν, εσπευσμένα και με μια δόση αμηχανίας, την πρόθεση των υπευθύνων των Ομίλων λιανικής να συνεργαστούν με την Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας του Ανταγωνισμού που έκανε τις αιφνιδιαστικές επιδρομές στα κεντρικά τους γραφεία.

Το αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποιούνται λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα στην Γερμανία –και όχι μόνο- και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε ολόκληρο τον τομέα της Βιομηχανίας επώνυμων καταναλωτικών αγαθών αλλά και σε ολόκληρο τον τομέα των Ομίλων λιανικής της Γερμανίας με ετήσιους κύκλους εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ.

K&Β Analysis
14 Ιανουαρίου 2010 /k1030
kb@kbanalysis.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη