10 Ιαν 2010

Ξεφυλλίζοντας την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ..

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
Ξεφυλλίζοντας την Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (09/01/10) χάθηκα, μπερδεύτηκα. Γνωρίζοντας το χρόνιο πολιτικό στίγμα της, μου έκανε εντύπωση η αντικυβερνητική στροφή και κυρίως η υπογράμμιση ανισορροπιών σε σχέσεις υπουργών, καθώς και η χρήση εκφράσεων όπως "νομοσχέδια της νύχτας". Η επιλογή, δε, επιστολών και σχολίων αναγνωστών είχαν όλες ένα έκδηλο αντιπαπανδρεϊκό άρωμα. Δεν ξέρω αν αυτή η μεταστροφή εντάσσεται σε μια αντιεξουσιαστική διάθεση που η εφημερίδα ψευδεπίγραφα ενίοτε θέλει να περάσει, αλλά νομίζω ότι...
είναι πράγματι αξιοσημείωτη και αξιόλογη. Υπάρχει και μία άλλη όμως τακτική της, που χρήζει ενός σχολίου πιστεύω.

Έχω προπολλού σημειώσει την μονοδιάστατη παρουσίαση θεμάτων από την συγκεκριμένη εφημερίδα και την μη παρουσίαση άλλης άποψης που αντιτίθεται στην κεντρική γραμμή που η ίδια θέλει να περάσει, πραγματικότητα που αντιβαίνει με την επιλεγμένη ονοματοδοσία της, αλλά πραγματικά ο μονόπλευρος σχολιασμός για το ζήτημα του δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες είναι άξιος ένταξης σε σεμινάρια δημοσιογραφικής αντίληψης και δεοντολογίας. Στη πλειονότητα των σελίδων, σε κάθε θεματική, δεσπόζουσα θέση έχει ένα τουλάχιστον κείμενο υποστηρικτικό της ελληνοποίησης μεταναστών. Σε καμία στήλη όμως δεν υπάρχει η αντίθετη άποψη. Και αναπόφευκτα, σε μια τέτοια ποιότητα ελευθερίας του Τύπου, το κωμικοταγικό έχει πάντα θέση.. "Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης λείπει σε άδεια". Άδεια απολύσεως αναρωτιέσαι;

Mέσα σ' όλα, διαβάζεις και μια ενδιαφέρουσα άποψη του Γιώργου Καρελια για την αξία των συμβολισμών και των μηνυμάτων.. "Όταν μια κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο εναντίον της σπατάλης και ζητεί από τους πολίτες πρόσθετα φορολογικά βάρη, πρέπει η ίδια, με τις αποφάσεις της, να δίνει συνεχώς μηνύματα προς την ίδια κατεύθυνση. Για παράδειγμα,... μήπως θα έπρεπε να ληφθούν αμέσως δραστικές αποφάσεις σε τομείς του κράτους όπου παρατηρούνται φαινόμενα προκλητικών -και καθαρά χαριστικών αμοιβών;"

Και αναρωτιέσαι, ποιός ο λόγος ύπαρξης και προκλητικής πληρωμής και εν γένει παρουσίας του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Σπύρου Κουβέλη, ο οποίος εκτός από το να περιφέρεται σε πανελ συνεδρίων, σε γλοιώδεις εκπομπές αμοιβαίων αλληλοφρονήσεων και από το να επισκέπτεται χώρες ανά την εμφύλιο σε ταξιδάκια αναψυχής-"προώθησης ελληνικων θέσεων", δεν γνωρίζει και δεν γνωρίζει κανείς άλλος - συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού- για ποιο λόγο είναι Υπουργός και ποιές είναι οι αρμοδιότητές του.Στην κυριολεξία, ο κ. Κουβέλης αποτελεί "τζάμπα έξοδο" για το ελληνικό δημόσιο. Συνεχίζοντας τις ματιές στην εφημερίδα με τη χειρότερη ποιότητα χαρτιού απ' όλες, εστίασα σε μια ερωτική διαστροφή του "φορέα" της. Ενώ, ο πάντα χολερικός "Ιός" ξεσκίζει τον ιδρυτή της "Καθημερινής" και τη "συνέχειά του", κ. Λυγερό, για τις απόψεις που εξέφρασαν για την αντιμετώπιση των μεταναστών, από την άλλη επιλέγεται άρθρο του τελευταίου για την στήλη "Επωνύμως". Από τη μια σε "σφάζουμε"¨, από την άλλη προμοτάρουμε την άποψή σου για θέμα που συμφωνεί ο καθείς. Μόνο ως κίνηση μετριάσης θυμού του θύματος μπορώ να την χαρακτηρίσω.

Παραμένοντας στην αγιάτρευτη "αρρώστια" του εντύπου, αξίζει νομίζω μαζικής αποδοκιμασίας και κατακραυγής, το κατάπτυστο κείμενο, με τίτλο "Η κολοκυθιά του Μεγαλέξανδρου" (http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=119293). Δεν με ενοχλεί η προσπάθεια γελοιοποίησης των αναφερόμενων τόσο, όσο η αχαρακτήριστη κατακλείδα για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο "Ιός" τα βάζει, τέλος, και με τον "φίλα προσκείμενο" Σταύρο Θεοδωράκη και σημειώνει επίσης την πραγματικά γελοία δήλωση Σαμαρά: "Και όπως ξέρετε, τα μισά οικονομικά είναι ψυχολογία". Προφανώς -αν μου επιτρέπεται το προσωπικό σχόλιο επί των οικονομικών- ο νέος Πρόεδρος είχε στο μυαλό του τον τζόγο! Όαση πραγματική, το κείμενο του εξαίρετου κ. Βασίλη Βασιλικού, με τίτλο "Η δίκη του Διαδικτύου" (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=119221).

Και εύλογα εσύ που τώρα με διαβάζεις θα αναρρωτηθείς γιατί αγόρασα την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.. Είχε πεσχέσι ένα βιβλίο για τη ζωή του Michael Jackson. Έπεσα θύμα της προσφοράς, γι' αυτό εσύ να προσέχεις τώρα που αρχίζουν οι εκπτώσεις.. σε όλα!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη