4 Ιαν 2010

Αναβρασμός στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Απολύθηκε χθες το βράδυ ο Διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας Βλαστάρης. Η είδηση δεν ανακοινώθηκε επισήμως αλλά «διέρρευσε», μετά τα μεσάνυχτα.
Για κανένα δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» αφού ο ίδιος ο Βλαστάρης τον τελευταίο καιρό είχε αρχίσει να...
βγαίνει από το γραφείο του, κάτι που σπανίως έκανε πριν, και να λέει σε πηγαδάκια ότι «θέλουν να τον διώξουν»,αφήνοντας αιχμές κατά της Μάνιας Τεγοπούλου ή ότι «θα μας φάνε όλους και οι συντάκτες πρέπει να οργανωθούν σε μία γροθιά με την ΕΣΗΕΑ (σ.σ. κοίτα πότε θυμούνται μερικοί την ΕΣΗΕΑ…) σε πιο δυναμική αντίδραση στα σχέδια της επιχείρησης».
Η στάση του αυτή είχε προβληματίσει πολλούς από τους συντάκτες της Κυρ. Ελευθεροτυπίας οι οποίοι εδώ και καιρό ήθελαν να μιλήσουν για τα κακώς κείμενα αλλά δίσταζαν καθώς είχαν δεχτεί απειλές («μαύρο φίδι που σας έφαγε» κ.α.).
Τελικά το έκαναν στην τελευταία συνέλευση των συντακτών της εφημερίδας. Όπου μίλησαν για τις ψυχολογικές πιέσεις που δεχόντουσαν, για απαξίωση των συντακτών, για «ψυγεία», για περικοπές κειμένων (απ΄οσο γνωρίζουμε για όλα υπάρχουν στοιχεία) ή ιδιαίτερη προβολή άλλων και, σε ένα κείμενο αρχών που συνέταξαν ζητούσαν, μεταξύ άλλων να ξαναγίνει η εφημερίδα μαχητική και να ελέγχει την εξουσία όπως είναι η δημοσιογραφική δουλειά. (κάποια άλλη στιγμή θα μιλήσουμε για το τι επακολούθησε…).
Μόλις έγινε γνωστή η απόλυση, το ραδιόφωνο του Σκάι και ορισμένα μπλόγκς μίλησαν για συγχώνευση της Κυριακάτικης και της ημερήσιας Ελευθεροτυπίας και για απολύσεις σε ποσοστό 40%. Μετά από μικρή διερεύνηση του θέματος μάθαμε ότι η κ. Τεγοπούλου διέψευσε και τις δύο αυτές εξελίξεις στον εκπρόσωπο των συντακτών ο οποίος και θα το ανακοινώσει στη συνέλευση που θα γίνει στις 5μμ.
Δεν γνωρίζουμε αν η φήμη είναι ακριβής η η «διαρροή» τη συγκεκριμένη στιγμή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα, προσωπικά η επιχειρηματικά - ήδη υπάρχουν ερωτηματικά με το 10% των μετοχών που πέρασαν σε άλλα χέρια (βλ. ανάρτηση 30.12.09).
Σε κάθε περίπτωση η συνέλευση των συντακτών της Ελευθεροτυπίας θα ζητήσει απαντήσεις και θα θέσει το ζήτημα στις πραγματικές διαστάσεις. Και αν υπάρχει θέμα μαζικών απολύσεων θεωρούμε σίγουρο ότι θα προσφύγει , στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων που σε μία τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσει.

Υ.Γ. Όπως πληροφορούμαστε ο κ. Βλαστάρης δεν έχει ακόμη υπογράψει την απόλυση του σκοπεύοντας να παραστεί στη συνέλευση σε μία προσπάθεια να γενικεύσει το προσωπικό του θέμα –και για το σκοπό αυτό έχει ζητήσει τη στήριξη από κάποιους άλλους συντάκτες που είναι άγνωστό αν θα ανταποκριθούν
--
Ανάρτηση Από τον/την ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ στο ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ http://maxomenidimosiografia.blogspot.com/2010/01/5.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη