4 Ιαν 2010

Γεώργιος Ιβάνωφ: Ένας ήρωας

Όλοι ξέρετε το "Ιβανώφειο", το γήπεδο του Ηρακλή, στη Θεσσαλονίκη. Ποιός ήταν όμως ο Γκιόργι Ιβανώφ;
Σαν σήμερα, 4 Ιανουαρίου του 1943, η Ελλάδα έχασε έναν απ’ τους ήρωες της, τον Γεώργιο Ιβάνωφ (Jerzy Szajnowicz Iwanow), που τουφεκίστηκε πισώπλατα απ’ τους Γερμανούς κατακτητές.
Σήμερα, 4 Ιανουαρίου του 2010, η Πανελλήνια Λέσχη Φίλων Ηρακλή και το ΤΑΚ Ηρακλής θα τιμήσουν τη μνήμη του Ελληνοπολωνού κολυμβητή του συλλόγου που η δράση του έγινε αντικείμενο τιμών απ’ την Ελλάδα και την Πολωνία, έγινε βιβλίο και ταινία απ’ τους Πολωνούς.
Η εκδήλωση θα γίνει...
σήμερα στις 18.00, όπως ενημερωνόμαστε από το Μετροσπορτ, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΠΑΛΗ και θα υπάρχει, αν όλα πάνε καλά, και μια έκπληξη. Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και ο εν ζωή αδερφός του Γεωργίου Ιβάνωφ, Α. Λαμπριανίδης, που είναι περίπου 80 ετών και σίγουρα θα πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για την οικογένεια του Ηρακλή, που δε θα πρέπει να ξεχνά την ιστορία της!

Αυτός ήταν ο ήρωας Ιβάνωφ

Επειδή οι παλιοί πρέπει να θυμούνται και οι νέοι να μαθαίνουν, παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό του Ιβάνωφ, που προς τιμήν του ονομάστηκε έτσι το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου.
Ο Γεώργιος Σαΐνοβιτς Ιβάνοφ (Jerzy Szajnowicz Iwanow) ήταν αθλητής. Πολωνός στην καταγωγη, γεννήθηκε στην Βαρσοβία στις 14-12-1911 Μετά τον θάνατο του Ρώσου πατέρα του, η Πολωνίδα μητέρα του παντρεύτηκε τον Έλληνα Γιάννη Λαμπριανίδη και μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη. Το 1926, ο Ιβάνοφ γράφτηκε στον Ηρακλή και αγωνίστηκε στην ποδοσφαιρική του ομάδα. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με την κολύμβηση και το πόλο του Ηρακλή. Τελικά τον κέρδισε η κολύμβηση και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες της εποχής του. Πανελληνιονίκης. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή και μετά από εκπαίδευση επέστρεψε στην Ελλάδα με το βρετανικο υποβρυχιο Thunderbolt έχοντας το κωδικό όνομα πράκτορα «Μπόλμπυ». Συμμετείχε σε αποστολές σαμποτάζ τοποθετώντας βόμβες και κολυμπώντας από τον Πειραια ως την Σαλαμίνα σε γερμανικά πλοία ή υποβρυχια, βυθίζοντας τα. Βύθισε έτσι το υποβρύχιο U-133 τον Μάρτιο του 1942, αλλά και το ισπανικό πλοίο «San Isidore» , που έκανε λαθρεμπόριο γιά λογαριασμό των Γερμανών, στο λιμάνι του Πειραιά [οι Γερμανοί μπήκαν στον κόπο να το ανελκύσουν, και το …ξαναβύθισε το Υ/Β Λ.Κατσώνης!). Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1941, κατορθώνοντας τότε να αποδράσει, και για δεύτερη φορά το 1942. Εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου 1943 στην Καισαριανή. Προσπάθησε να δραπετευσει πριν την εκτέλεση, πυροβολήθηκε θανάσιμα στην πλάτη, με τα τελευταία του λόγια να είναι: «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα». Σήμερα η Πολωνία έχει ανακηρύξει τον Ιβάνοφ εθνικό ήρωα, έχουν στηθεί ανδριάντες και έχει δοθεί τιμητικά το όνομα του σε δρόμους και πλατείες σε όλη τη χώρα. Στην Ελλάδα έχει στηθεί ανδριάντας του στη Θεσσαλονίκη, ενώ και οι δύο χώρες του έχουν απονέμει τα ανώτερα παράσημα τους. Προς τιμή του, ο Ηρακλής έχει δώσει το όνομά του στο κλειστό του γυμναστήριο, γνωστό ως Ιβανόφειο, μια απ’ τις καλύτερες έδρες της Ελλάδας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη