12 Ιαν 2010

Βενιζέλος για ζητήματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων


είπε σήμερα σε συνέντευξή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

Η δεύτερη μεγάλη ενότητα των προγραμματικών δηλώσεων και της πολιτικής μας είναι τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού.

1. Στις 6 Νοεμβρίου εξαγγέλθηκαν τα...

νέα μέτρα για τη θητεία, την εφαρμογή των οποίων παρακολουθούμε καθημερινά, χρειάζεται λίγος χρόνος για να φτάσουμε στην πλήρη απορρόφηση του νέου συστήματος.

Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε τώρα για μια απορρόφηση της τάξης του 50%, γίνονται όμως πολύ συστηματικό βήματα. Ήδη λειτουργεί η συνεργασία μας με τον ΟΑΕΔ και λειτουργεί εντατικά η κοινή ομάδα εργασίας των Υπουργείων Άμυνας και Παιδείας, για θέματα που αφορούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Γίνονται πολλά και σημαντικά πράγματα, ώστε αυτά που εξήγγειλα να μετατρέπονται σε πράξη, το δε νέο στοιχείο το οποίο ήθελα να τονίσω και να σας παρακαλέσω να προβάλλετε στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, είναι το γεγονός ότι θέλοντας να αλλάξουμε τη νοοτροπία της κοινωνίας γύρω από τα θέματα αυτά, η οποία είναι εθισμένη στη διαμεσολάβηση ήδη από τις αρχές του έτους έχουν αναρτηθεί όλα τα ονόματα των υπό κατάταξη στρατευσίμων στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί, χρησιμοποιώντας ως κωδικό τον αριθμό του στρατιωτικού του μητρώου, να εισέρχεται στο σύστημα, στη δική του μερίδα, να προσθέτει προσόντα που έχει αποκτήσει στο μεταξύ και που θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αξιολογηθούν για την κατάταξή του σε όπλα, σώματα και για την κατανομή των ειδικοτήτων, να θέσει προβλήματα που έχει, προσωπικά, οικογενειακά ή άλλα, ζητώντας μία συγκεκριμένη μεταχείριση στο πλαίσιο του νόμου, αλλά και του αισθήματος δικαίου από τη διοίκηση, δηλαδή από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έτσι ώστε το κάθε παιδί που πρόκειται να στρατευτεί, χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνατότητα του διαδικτύου, και όλη αυτή η γενιά, να έχει άμεση πρόσβαση, να νιώσει ότι επικοινωνεί απευθείας με τους αρμόδιους, χωρίς να χρειάζεται τη μεσολάβηση και την υποστήριξη κανενός. Αρκεί αυτό να γίνεται όσο γίνεται πιο νωρίς, ώστε να μπορούμε πράγματι να αξιολογήσουμε με αίσθημα δικαίου και διαφάνεια όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία θα εισέρχονται στο σύστημα.

2. Δεύτερο σημείο, καταργήθηκε η συνέντευξη για τους ΕΠΟΠ. Προχωρούν με το νέο καθεστώς οι διαδικασίες οι οποίες θα υλοποιηθούν κανονικά στο πλαίσιο του προβλεπόμενου από το νόμο χρονοδιαγράμματος.

3. Τρίτο σημείο, με απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ΑΣΕΠ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τις 57 θέσεις ειδικού πολιτικού προσωπικού που είχαν προκηρυχθεί το τελευταίο εξάμηνο της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας. Άρα ο διαγωνισμός ακυρώνεται και αυτές οι θέσεις θα μετατραπούν, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, σε θέσεις εμπειρογνωμόνων, αντίστοιχες με τις θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, που έχει ειδικό κλάδο εμπειρογνωμόνων για θέματα που μας ενδιαφέρουν, θέματα διεθνούς δικαίου, δικαίου της θάλασσας, αμυντικής πολιτικής, οικονομικών πτυχών της αμυντικής πολιτικής, ώστε να αποκτήσει ένα υψηλού επιπέδου δυναμικό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Φυσικά ο διαγωνισμός θα γίνει από το ΑΣΕΠ με όλες τις εγγυήσεις διαφάνειας που απαιτούνται.

4. Τέταρτο σημείο, καθίσταται προτεραιότητά μας το νομοσχέδιο για την ιεραρχία και τις προαγωγές. Αύριο θα δοθούν σχετικές οδηγίες σε συνεδρίαση του ΣΑΜ και στόχος μας είναι μέσα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνοδο, δηλαδή κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, μέχρι τον Ιούνιο, αυτό να είναι ένα από τα δύο νομοσχέδια που θα εισηγηθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα ψηφίσει - πιστεύουμε - η Βουλή των Ελλήνων.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη