7 Ιαν 2010

Παράνομο εμπόριο. Οι ευθύνες της πολιτείας και το κυνήγι των φαντασμάτων

του Θεόδωρου Αθανάσαρου
Αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας

Το πρόβλημα των παράνομων αλλοδαπών μικροπωλητών και του παραεμπορίου, στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, είναι πρώτα από όλα ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο θα έπρεπε να εξετασθεί από την Πολιτεία, δίνοντας επιτέλους τη βαρύτητα που αρμόζει στην αντιμετώπισή του. Όλοι μας αναγνωρίζουμε την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι αυτοί για μια απασχόληση, προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν, από τη στιγμή που....
καλώς ή κακώς έχουν εισέλθει στη χώρα μας. Γεμίζουν όμως τα πεζοδρόμια του κέντρου της πόλης με τα παράνομα εμπορεύματά τους και μάλιστα, πολλές φορές, μπροστά από τα καταστήματα με το ίδιο εμπορικό αντικείμενο.

Η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλουν καθημερινές προσπάθειες για την απομάκρυνση των παράνομων μικροεμπόρων και των εμπορευμάτων τους αλλά οι προσπάθειες τους αυτές δεν μπορούν να εξαλείψουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος εξαντλείται στην απειλή διοικητικών μόνο προστίμων σε ανθρώπους που δεν έχουν καν Α.Φ.Μ.. Η κατάσχεση των εμπορευμάτων δεν είναι λύση, αφού αυτά αμέσως αντικαθίστανται από άλλα της ίδιας ευτελούς αξίας. Ουσιαστικά λοιπόν, η πραγματικότητα δεν είναι άλλη από ένα διαρκές κυνηγητό από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έχουμε φτάσει μάλιστα στο σημείο αλλοδαποί παράνομοι μικροπωλητές να ξυλοκοπούν Δημοτικούς Αστυνόμους και Ειδικούς Φρουρούς με την ανοχή και πολλές φορές τη στήριξη ακραίων ομάδων πολιτών. Οι Δημοτικοί Αστυνόμοι εγκαλούνται, από τη μία, για αναλγησία και απανθρωπιά, όταν προσπαθούν να απομακρύνουν τους παράνομους αλλοδαπούς από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, ενώ από την άλλη κατηγορούνται από μια σημαντική μερίδα εμπόρων του κέντρου ως ανεπαρκείς και αδιάφοροι επειδή δεν καταφέρνουν να τους εκδιώξουν δια παντός από την αγορά της πόλης.

Είναι όμως καιρός να ξεκαθαριστεί επιτέλους η μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης η εύρεση της πηγής, της προέλευσης των εμπορευμάτων και η σύλληψη των εισαγωγέων και αποκλειστικών υπευθύνων της εξάπλωσης του φαινομένου αλλά και η νομική πρόβλεψη πραγματικών ποινών για τους παρανομούντες. Οι αλλοδαποί μικροπωλητές, που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, να αποκτήσουν πραγματικά τη δυνατότητα να εργασθούν, αφού εφοδιαστούν με τις σχετικές άδειε, σε μια λαϊκή αγορά εκτός κέντρου. Για όλους τους υπολοίπους, που βρίσκονται παράνομα εδώ, να αναλάβει επιτέλους η πολιτεία τις ευθύνες της. Η νομική διευθέτηση του προβλήματος φαντάζει σήμερα περισσότερο από αναγκαία.

Η κριτική στις ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί την εύκολη λύση για όσους δεν θέλουν πραγματικά να δουν την αλήθεια, για όσους αποσιωπούν τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτείας. Εάν η κεντρική διοίκηση δεν προχωρήσει στην ποινικοποίηση του φαινομένου και στη νομική θωράκιση των ενεργειών μας, τότε θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε φαντάσματα χωρίς καμία ουσιαστική επιτυχία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη