13 Ιαν 2010

Μνήμη Ολοκαυτώματος - Holocaust Remembrance


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων (27η Ιανουαρίου), το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, που θα γίνει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την τελετή απονομής του Τίτλου και του Μεταλλίου των «Δικαίων των Εθνών», του Ιδρύματος Yad Vashem, και την παρουσίαση της ελληνικής και της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου ...
«Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας – Ο Διωγμός και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων 1943 – 1944» (έκδοση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος -Κ.Ι.Σ.- και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς).

Τα μετάλλια των «Δικαίων των Εθνών» θα απονεμηθούν από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Αλί Γιάχια, εκ μέρους του Ιδρύματος Μνήμης του Ολοκαυτώματος Yad Vashem της Ιερουσαλήμ, σε Έλληνες Χριστιανούς που στη διάρκεια του διωγμού βοήθησαν Εβραίους να αποφύγουν τη σύλληψη και το θάνατο.

Ο τίτλος των «Δικαίων των Εθνών» θα απονεμηθεί (μετά θάνατον) στον Κωνσταντίνο Ροβολόπουλο, την αδελφή του Βιργινία Ροβολοπούλου – Δημητριάδου και τα παιδιά της Φανή και Νικόλαο, στον Παύλο Καλλιγά και στην κόρη του Τζούλια, καθώς και στον αδελφό του Στέφανο Καλλιγά, για τη διάσωση της οικογένειας Ζακ Μοδιάνο, από τη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο «Νέοι στη Δίνη της Κατοχικής Ελλάδας» εκδόθηκε από το ΚΙΣ, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση της νεολαίας σε θέματα ρατσισμού και είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο γνωστός Αντιστασιακός κ. Μανώλης Γλέζος, ο κ. Νίκος Δεμερτζής, (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών) και η κα Οντέτ Βαρών – Βασάρ, (ιστορικός, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Τζαννετάκος.

Θα προλογίσουν ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Νεολαίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, κα Παναγιώτα Διονυσοπούλου.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του διωγμού και της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής μέσα από προσωπικές μαρτυρίες νέων οι οποίοι επέζησαν είτε με τη βοήθεια Χριστιανών συμπατριωτών τους που τους έδωσαν καταφύγιο, είτε χάρη στις ενέργειες των αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και μέσα από μαρτυρίες Εβραίων ομήρων που βίωσαν τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αναλυτικό χρονολόγιο και τρία συνοδευτικά κείμενα πλαισιώνουν τις μαρτυρίες (Αριέλλα Ασέρ για τα κρυμμένα παιδιά, Οντέτ Βαρών-Βασάρ για την γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων και Steven Bowman για τη δράση των Εβραίων στην Αντίσταση).

* Το Yad Vashem ιδρύθηκε το 1953, στην Ιερουσαλήμ, ως η επίσημη Αρχή για τη Μνήμη των Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Πάνω από 22.700 άτομα έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα, εκ των οποίων 280 Έλληνες. Ανάμεσά τους, ο επί Κατοχής Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Αγγελος Έβερτ, ο Αρχιεπίσκοπος Ζακύνθου Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις αρχές της Ναζιστικής Κατοχής, αλλά και δεκάδες απλοί πολίτες, ο ηρωισμός των οποίων δεν ξεχάστηκε.

* Ο Τίτλος των «Δικαίων των Εθνών» αποτελεί ύψιστη τιμητική διάκριση του Ισραήλ που απονέμεται στον διασώσαντα βάσει αυστηρών κριτηρίων και ύστερα διασταύρωση ιστορικών στοιχείων. Το όνομα του διασώσαντα προστίθεται στον «Τοίχο των Δικαίων», που βρίσκεται στον «Κήπο των Δικαίων των Εθνών», στο Yad Vashem.


Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2010

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη