taxalia.blogspot.com
Η χαμένη Εθνική Κυριαρχία, ένα παράδειγμα.
Σήμερα είχαμε το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα όπου το «Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» δηλαδή της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, βρήκε εφαρμογή!
Θυμίζουμε ότι...«Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» χαρακτήρισε το δημοσιονομικό αδιέξοδο ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Τι να εννοούσε άραγε με αυτή του την έκφραση ο κύριος Παπανδρέου;
Κατά την γνώμη του γράφοντος, υπάρχουν τρία επίπεδα απώλειας εθνικής κυριαρχίας (αν θέλετε τα λέμε και σενάρια)
Το σκληρό σενάριο.
Πιθανώς να αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε σε σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το κυπριακό, το σκοπιανό ή/και τα Ελληνο-τουρκικά.
Το μέσο σενάριο.
Να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες μοιάζουν λογικά ή απόλυτα λογικά ή φυσιολογικά!
Το ήπιο σενάριο.
Η έκφραση «Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» να αφορά αποκλειστικά το δημοσιονομικό αδιέξοδο και πιθανώς την πίεση ή/και την επιβολή από τις Βρυξέλλες πρόσθετων μέτρων.
Ο καθένας μας μπορεί να κατατάξει διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ήπιο σενάριο-ερμηνεία της έννοιας «ζήτημα εθνικής κυριαρχίας».
Δηλαδή όλο και πιο συχνά, βλέπουμε προτάσεις ευρωπαϊκών επιτροπών να υιοθετούνται από την κυβέρνηση (σιωπηλώς).
Θα λέγαμε ότι έστω και σιωπηλώς η Ελλάδα έχει χάσει κυριαρχικά δικαιώματα πού αφορούν την επιλογή της οικονομικής διαχείρισης της (ήπιο σενάριο).
Θα το προχωρήσουμε όμως λίγο παραπάνω σήμερα. Καθώς κάτι το οποίο συνέβη, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε ή έστω ότι αγγίξαμε το δεύτερο σενάριο, το μέσο. Δηλαδή με αφορμή το «Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» …να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες μοιάζουν λογικά ή απόλυτα λογικά ή φυσιολογικά».
Σήμερα ο κύριος Παπανδρέου επισκέφτηκε τον Βρετανό ομόλογό του κύριο Γκόρντον Μπράουν. Είμαστε λοιπόν –σχεδόν- σίγουροι ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στον κύριο Γκόρντον Μπράουν το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα! (μακάρι να έχουμε λάθος αλλά δεν ακούσαμε κάτι επ αυτού)
Θα πείτε… αυτό είναι το πρόβλημά σας ρε καρντάσια;
Όχι, η απάντηση μας είναι ΟΧΙ! Το σοβαρό πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση. Όμως σε κάθε περίπτωση, όταν Έλληνας πρωθυπουργός έχει συνάντηση με Βρετανό ομόλογό του, θα πρέπει να του αναφέρει ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα. Όπως ακριβώς όταν συναντιέται με τον Πρωθυπουργό της FYROM θα πρέπει να του αναφέρει ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας.
Είναι όμως πράγματι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης ο αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών; Η απάντησή μας είναι ΝΑΙ!
Και πως δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι. Θυμίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Γερουλάνου που με ψήφισμα του πρότεινε «Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους» το οποίο υιοθετήθηκε από 85 κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Πως θα πείσουμε ότι πιστεύουμε στην επιστροφή των γλυπτών,όταν ο πρωθυπουργός μας δεν επισημαίνει -σε κάθε ευκαιρία στον ομολογό του- την ανάγκη επιστροφής της πολιτισμικής μας (και όχι μόνο) κληρονομιάς;
Έτσι θα έλεγε κάποιος ότι σήμερα είχαμε το πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα όπου το «Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας» δηλαδή της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, βρήκε εφαρμογή και μάλιστα στην μέση του μορφή, αυτή του «ήπιου σεναρίου».
Δεν μπορέσαμε καν να αναφέρουμε (πόσο μάλλον να διεκδικήσουμε ) ένα απόλυτα δίκαιο αίτημα, αυτό της επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών από την Βρετανία.
Μακάρι να έχουμε λάθος, θα χαρούμε –πάρα πολύ- να διαψευθούμε.
Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα και δεν κατηγορούμε τον πρωθυπουργό μας για αυτό.
Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς σε αυτήν την δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα μας.
Απλά στην παρούσα φάση, θα πρέπει ΟΛΟΙ μας να γίνουμε πιο ευαίσθητοι στα θέματα εθνικής κυριαρχίας, τουλάχιστον οι επιπτώσεις της απώλειας της, να έχει ΜΟΝΟ επιπτώσεις οικονομικής φύσεως.
Τα μάτια μας δεκατέσσερα.
Θυμίζουμε αυτά που -ορθά- έχει πει ο κύριος Παπανδρέου για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
TaXalia/D
Από την πλευρά μας, δεν θα αφήσουμε ΤΙΠΟΤΕ στην τύχη του.
http://www.taxalia.blogspot.com/
http://www.parthenon-sculptures.blogspot.com/
http://www.telegraph.co.uk/