12 Φεβ 2010

2.500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα...Οι "ξένοι" το γιορτάζουν, εμείς;

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
(
Σχόλιο TaXalia: αρκεί να μην τις υλοποιήσετε το 2011, για παράδειγμα το logo είναι made in usa... δείτε τι γράφουν εκεί...)
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2500 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ 490π.Χ.


Η επέτειος των 2.500 χρόνων από την ιστορική Μάχη του Μαραθώνα το 490π.Χ. , πρέπει να αποτελέσει για την Ελλάδα ορόσημο πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικών γεγονότων και δράσεων προβολής, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.
Η Μάχη του Μαραθώνα εκτός από την συμβολή της στην εξέλιξη του πολιτισμού της κλασικής αρχαιότητας και του μετέπειτα ευρωπαϊκού πολιτισμού, άφησε παρακατάθηκη τον μαραθώνιο δρόμο, το μόνο ολυμπιακό αγώνισμα με ιστορικές καταβολές και τοπωνύμιο, που εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής, με χιλιάδες διοργανώσεις σ' όλο τον κόσμο. Αυτές οι διοργανώσεις αποτελούν το ασφαλέστερο όχημα διεθνούς προβολής της Ελλάδας, με αφορμή τα 2.500 χρόνια. Ήδη στο εξωτερικό έχουν αρχίσει οι σχετικές προετοιμασίες. Ο Δήμος μας έχει ήδη διασυνδέσεις με Η.Π.Α., Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ευρώπη (μέσω της μεταλαμπάδευσης της φλόγας του Μαραθώνα), με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (μέσω της διοργάνωσης 2 διεθνών συνεδρίων με θέμα την «Μάχη» και στοχεύει στην κορύφωση των προσπαθειών το 2009 και 2010.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:



1. Ένα μήνυμα (slogan). Το ΥΠΠΟ μπορεί να κάνει διαγωνισμό ή ανάθεση. Το μήνυμα θα αποτελέσει το κέντρο των προωθητικών ενεργειών (εφαρμογή διεθνείς διοργανώσεις μαραθωνίων, πολιτιστικές εκδηλώσεις ΥΠΠΟ, Φεστιβάλ, εκθέσεις κ.λ.π.).
2. Η διαφημιστική καμπάνια του Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης, σε όλα τα έντυπα – περίπτερα, να είναι το σλόγκαν των 2500 χρόνων από την μάχη του 490 π.Χ., για τα έτη 2009-2010.
3. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, τα λεωφορεία της χώρας να φέρουν το μήνυμα για την επέτειο των 2500 χρόνων.
4. Εάν είναι εφικτό να ονομασθεί ένα αεροπλάνο ή πλοίο «ΜΑΡΑΘΩΝ»
5. Στα έντυπα των αεροπορικών γραμμών και του ΟΣΕ να υπάρχει αφιέρωμα στην επέτειο της μάχης.
6. Να εκδοθούν γραμματόσημα με αναπαραστάσεις από την μάχη του 490π.Χ.
7. Σημαίες λάβαρα σε όλη την μαραθώνια διαδρομή εντός των ορίων του Δήμου και γύρω από τον Τύμβο (400 τεμ.).
8. Στην είσοδο της πόλης του Μαραθώνα, επί της μαραθώνιας διαδρομής, πρέπει να κατασκευαστεί αψίδα, με θέμα σχετικό με την Μάχη που θα σηματοδοτεί την «είσοδο» του επισκέπτη στην ιερή πόλη (υπάρχουν σχετικά σχέδια, φιλοτεχνημένα από Έλληνα καλλιτέχνη).
9. Δημιουργία πάρκου γλυπτικής, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, όπου Έλληνες γλύπτες θα εκθέτουν έργα τους το 2010, στην μαραθώνια διαδρομή και στον χώρο της αφετηρίας.
Επιθυμητό, να αγορασθούν δύο γλυπτά από το ΥΠΠΟ και να τοποθετηθούν στην αφετηρία μόνιμα σε ανάμνηση των 2.500 χρόνων (ημεροδρόμος κ.λ.π.).
10. Να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή εντύπων σε ελληνικά – αγγλικά και άλλου προωθητικού υλικού (μπλουζάκια, τσάντες, καρφίτσες, μετάλλια, αγαλματάκια, διάφορες σημαίες, με το σήμα των 2500 χρόνων, αντίγραφα της περικεφαλαίας του Μιλτιάδη που θα είναι γραμμένο το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ 2500 ΧΡΟΝΙΑ, μπρελόκ στυλό, κάδρα, καπέλα φόρμες) που θα διατίθενται στο μουσείο μαραθωνίου δρόμου.
11. Να εμπλουτισθεί το μουσείο μαραθωνίου δρόμου με βιτρίνες για την τακτοποίηση υλικού που ήδη προσφέρεται από όλους τους μεγάλους διεθνείς μαραθωνίους. Να προστεθεί στο μουσείο, παγκόσμιος χάρτης με τους μαραθώνιους δρόμους που γίνονται σ' όλο τον κόσμο και θ' αναβοσβήνουν κόκκινα φωτάκια όπου διεξάγονται μαραθώνιοι της AIMS και με άλλο φως οι υπόλοιποι μαραθώνιοι.
12. Χρηματοδότηση παραγωγής ταινίας μικρού μήκους με θέμα την Μάχη του 490π.Χ.
13. Χρηματοδότηση εκτύπωσης 10.000 τόμων του βιβλίου «ΜΑΡΑΘΩΝ», έκδοσης της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Μαραθώνος, την ιστορία της μάχης του Μαραθώνα, του μαραθωνίου δρόμου, της μνημειογραφίας, των αρχαιολογικών χώρων, των αρχαιολογικών ευρημάτων από διάφορα μουσεία του κόσμου που αφορούν στον Μαραθώνα.
14. Σε συνεργασία με το Υπ. Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενεργό συμμετοχή μαθητών-σπουδαστών – φοιτητών με διοργάνωση:
• Έκθεση ζωγραφικής.
• Διαγωνισμού έκθεσης ιδεών.
• Φεστιβάλ γκράφιτι με θέμα τα 2.500 χρόνια της Μάχης και τον Μαραθώνα.
15. Να ανακηρυχθεί ο Τύμβος ιστορικό μνημείο της Ευρώπης και μνημείο της Unesco (υπάρχει προεργασία για τον στόχο από τα δύο διεθνή επιστημονικά συνέδρια που διοργάνωσε ο Δήμος 2007,2008 και στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων). Το αίτημα να υποβληθεί από το ΥΠ.ΠΟ (βλ. πρακτικά των δύο συνεδρίων) και από τους Ευρωβουλευτές.
16. Να διοργανωθεί αγώνας δρόμου μέσα στην πόλη του Μαραθώνα που θα είναι αφιερωμένος στα 2500 χρόνια , ο οποίος θα ξεκινάει από την κεντρική πλατεία της πόλης του Μαραθώνα, θα περνάει μπροστά από την αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου, θα συνεχιστεί επί της μαραθώνιας διαδρομής και οι δρομείς θα κατευθυνθούν στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων και θα επιστρέψουν πίσω στην πόλη του Μαραθώνα. Και να διοργανωθεί ένας αγώνας μικρότερης απόστασης για παιδιά όλων των ηλικιών.
17. Η προσπάθεια για την ανάδειξη της Επετείου των 2.500 χρόνων να αρχίσει από το 2009 με τα εγκαίνια του Μουσείου Μαραθωνίου δρόμου που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων και θα αρχίσει η
αντίστροφη μέτρηση του χρόνου μέχρι την ημερομηνία της επετείου της Μάχης τον Σεπτέμβριο 2010, σε ειδικό πίνακα στην είσοδο του Μαραθώνα.

• Χρειάζεται συνεργασία με Υπ. Εξωτερικών και Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης
όπως και με την Οργανωτική Επιτροπή του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας (ΣΕΓΑΣ).
• Να εξετασθεί το αίτημα μεταφοράς από Μουσεία Εξωτερικού σχετικών με την Μάχη ευρημάτων ή από την Ολυμπία της περικεφαλαίας του Μιλτιάδη για έκθεση στον Μαραθώνα το 2010.

• *Ψηφιακή αναπαράσταση της Μάχης του 490π.Χ.
Ήδη έχει κατατεθεί πρόταση και τεχνικό δελτίο , για χρηματοδότηση
από τα τέλη του 2007.Αναμένεται η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα
κοινωνία της πληροφορίας.

*Αναπαράσταση της Μάχης , με συμμετοχή εθελοντών και επαγγελματιών ηθοποιών, σε καλλιτεχνική πρόταση του σκηνοθέτη Ν.Γκεσούλη κλπ
Προσδοκόμενη χρηματοδότηση από ΥΠΠΟ, αναμένεται συνάντηση με
τον νέο Υπουργό.

*Διεθνές Συνέδριο « Η Μάχη του 490π.Χ.», είναι το 3ο, εργάζεται γι' αυτό η επιστημονική επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή κ.Μπουραζέλη.

*Μαραθώνιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. με συμμετοχή των πολιτιστικών, καλλιτεχνικών συλλόγων διαφόρων κρατών, με θέμα : «Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς, στο πνεύμα των αρχών της Μάχης».
Αναμένουμε συνεργασία των πρεσβειών, όπως έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν, δεν απαιτείται ιδιαίτερο κόστος, διότι απευθυνόμαστε στις καλλιτεχνικές ομάδες που βρίσκονται στην Ελλάδα (Αθήνα), οπότε δεν απαιτείται κόστος φιλοξενίας.

• *Θεατρική παράσταση ΗΡΑΚΛΙΔΕΙΣ από το ΔΗΘΕΜΑ, χρηματοδότηση από τον Δήμο Μαραθώνα, ενίσχυση από ΥΠΠΟ επιθυμητή.
• *Θεατρικές παραστάσεις διαδημοτικού φεστιβάλ, ετήσια εκδήλωση, θα γίνει προσπάθεια να αποκτήσει ευρύτερο χαρακτήρα.
• *FREEDOM CUP – MARATHON, οργάνωση : Φίλοι του Μαραθώνα
• *Μαραθώνιος ανάγνωσης, συμμετοχή των σχολείων , αλλά και ομάδων
ενηλίκων. Επιτυγχάνουμε την εμπλοκή και το ενδιαφέρον κυρίως των παιδιών.
• *Εκθεση γλυπτικής – Πάρκο γλυπτικής στην αφετηρία μαραθωνίου δρόμου.
• *Διαγωνισμός γκράφιτι , με θέμα τον μαραθώνιο δρόμο και την Μάχη.
• *Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τον Μαραθώνα, τον μαραθώνιο και ότι αυτά συμβολίζουν.
• * Διεθνής έκθεση σκίτσου, με θέμα την Μάχη και τον μαραθώνιο, οργάνωση αδελφοί Μητρόπουλοι.
• *Προσπάθεια να υλοποιηθεί η συνεργασία με Μουσείο Κυκλαδικής τέχνης ή Μπενάκειο ή αρχαιολογικό και με την Εθνική Πινακοθήκη , πρόταση Γκυ Ντε λα Κρουά. π.χ. περικεφαλαία Μιλτιάδη από Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

http://www.marathon.gr/final1.php?aid=539&catid=24&subid=0#
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη