24 Φεβ 2010

Πιο κάτω δεν έχει! Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων τραπεζών άνοδος στα spreads.

Ή μήπως έχει...
Νέο πλήγμα δέχθηκαν χθες οι τράπεζες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου στην Ελλάδα, εξέλιξη που πυροδότησε νέα άνοδο στα spreads των ελληνικών ομολόγων και ένταση των πωλήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για τις τραπεζικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε στην προς τα κάτω αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής Τράπεζας, της Αlpha Βank, της Εurobank και της Πειραιώς σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+», υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή τους σε F3 από F2 και διατήρησε αρνητικό το outlook. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα...

έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού των τραπεζών, επιβαρύνοντας το ήδη βεβαρημένο κλίμα που δημιουργεί η πίεση των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου. Χθες η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε πάνω από τις 330 μονάδες βάσης έναντι επιπέδων λίγο πάνω από τις 310 μονάδες βάσης στις πρωινές συναλλαγές. Την ίδια ώρα έπαιρνε ξανά την ανιούσα το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου πτώχευσης του ελληνικού Δημοσίου, με το CDS των πενταετών ομολόγων να καταγράφει άνοδο της τάξεως των 8 μονάδων πάνω από τις 360 μονάδες βάσης.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών στο ΧΑ μετά την είδηση σημείωσε «βουτιά», κλείνοντας με ημερήσια πτώση της τάξεως του 2,9%, καθώς μετά την υποβάθμιση από τη Fitch αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση στους τίτλους που θα εκδώσουν το επόμενο διάστημα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με στόχο την άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οίκου αξιολόγησης, η απόφασή τους αντανακλά την εκτίμησή τους για πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών και χειροτέρευση της ποιότητας του ενεργητικού τους, λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και της απαραίτητης προσαρμογής.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για χορηγήσεις και τις επισφάλειές τους. Η αύξηση των προβλέψεων μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση της κερδοφορίας του κλάδου, η οποία θα επηρεαστεί και από το δυσμενέστερο περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα για την εξασφάλιση της απαραίτητης για τη λειτουργία τους ρευστότητας.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας χθες σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία για την επόμενη έκδοση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη κίνηση θα γίνει με βάση τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.

http://www.tovima.gr/

Σχόλιο taxalia:Θα θέλαμε να είναι η τελευταία υποβάθμιση...

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη