ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σ.Μ. & Ι.Κ.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΟΝΟΣ»
http://www.xronos-kozanis.gr/
Το θέμα της μη επαρκούς στελέχωσης των νοσοκομείων σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα, καθώς και το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις παιδιατρικές κλινικές, έφερε στην επιφάνεια ο χαμός ενός μωρού 13 μηνών από την περιοχή μας την...
περασμένη Τετάρτη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η τραγική αυτή είδηση αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και της ελλιπούς στελέχωσης των μονάδων υγείας στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο, μάλιστα, συζητήθηκε ιδιαίτερα την τελευταίαεβδομάδα και με την αφορμή της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών για τις εφημερίες. Την είδηση έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΙ και γρήγορα το θέμα έλαβε διαστάσεις, ενώ οι τοπικοί φορείς πήραν θέση στο ζήτημα.
Χωρίς παιδιατρική η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Μια ολόκληρη περιφέρεια 300.000 κατοίκων τους τελευταίους μήνες δεν διαθέτει παιδιατρική κλινική! Στα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, οι παιδιατρικές (και άλλες κλινικές) κλείνουν και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν, ενώ στην πρωτεύουσα της περιφέρειας Κοζάνη, το «ενεργειακό κέντρο της χώρας», όπως θέλουν να την αποκαλούν κάποιοι, η παιδιατρική του Μαμάτσειου είναι κλειστή και του Μποδοσάκειου υπολειτουργεί εδώ και καιρό.
Οι τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιοχής αναδείχθηκαν για μια ακόμα φορά με το τραγικό περιστατικό του βρέφους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ “το παιδί μεταφέρθηκε διαδοχικά στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Και στα δύο νοσοκομεία, ωστόσο, δε λειτουργεί παιδιατρική κλινική με αποτέλεσμα την εκ νέου μεταφορά του στο νοσοκομείο Βέροιας, όπου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, δεν του χορηγήθηκε ούτε ορός, όπως καταγγέλλουν οι γονείς του. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι γονείς αποφάσισαν τη μεταφορά του στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή για μια εβδομάδα, ωστόσο την Τετάρτη κατέληξε... Τέλος στην ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε για νεκροψία - νεκροτομή η σορός του έγραφε άλλο όνομα, με αποτέλεσμα ο πατέρας του να κληθεί για την αναγνώριση».
Οι αντιδράσεις
Ο νέος διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει η Δυτική Μακεδονίας Χρήστος Ζηλίδης, τόνισε πως έχουν ήδη προκηρυχθεί θέσεις για τις κλινικές δυστυχώς, όμως, οι γιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Μάλιστα ο κ. Ζηλίδης δήλωσε πως στόχος του είναι να δώσει κίνητρα σε γιατρούς που επιθυμούν να αποδεχθούν την πρόσληψή τους στα νοσοκομεία της περιοχής (υποτροφίες κλπ) ζητώντας παράλληλα και τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία όπως είπε μπορεί να συμβάλλει στην παροχή κινήτρων (μειωμένο ενοίκιο κλπ.).
«Φοβάμαι πάρα πολύ δυστυχώς πως θα θρηνήσουμε και άλλες ζωές να δεν λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης των νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό», δήλωσε στο «Χ» ο αντιπρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κατσίνας, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα. Στο μεταξύ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Συριανός Καχλάν είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας ευθέως το ζήτημα της χαμηλής ποιότητας υπηρεσιών εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης των νοσοκομείων.
Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής ανέφερε πως το πρόβλημα λειτουργίας του υγειονομικού συστήματος στη Δυτική Μακεδονία είναι πού μεγάλο και οι ελλείψεις καθοριστικές. «¸να νέο νοσοκομείο στα όρια του Δήμου Κοζάνης έπρεπε να είχε κατασκευασθεί χθες γιατί το σημερινό έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του. Κομβική είναι και η λειτουργία κλινικών που να έχουν σχέση με τις δραστηριότητες στην περιοχή μας και τα προβλήματα της».
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε πως «το τραγικό γεγονός δείχνει περίτρανα τα χάλια στα οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στο Νομό μας. ¸να ζήτημα, που είχα την ευκαιρία να αναδείξω πριν από μερικούς μήνες αποδεικνύεται πως τόσους μήνες μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Λυπάμαι πάρα πολύ και καλώ τους υπεύθυνους αν έχουν την στοιχειώδη ευθιξία να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα η ανάγκη του νομού για περιφερειακό νοσοκομείο».
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο και γιατρός Ιορδάνης Ανδρεάδης αναφερόμενος στο γεγονός υποστήριξε πώς «αν το περιστατικό ήταν αυξημένης βαρύτηταςκαι δεν έτυχε της πρέπουσας βοήθειας είναι ένα πρόβλημα. Δε θέλω να μπω όμως σε ιατρικά θέματα χωρίς να έχω εικόνα. Αυτό που έχει σημασία είναι πως το ΕΣΥ χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση. ¸χουμε 5 νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία που διαχειρίζονται τη μιζέρια στο χώρο της υγείας. Πρέπει σε εθνικό επίπεδο να αποφασίσουμε για περιφερειακό σύστημα υγείας».
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Δημ. Λαμπρόπουλος είπε χαρακτηριστικά «λυπάμαι πολύ που στην Παιδιατρική στην Κοζάνη υπάρχει μόνο ένας διευθυντής, που δεν μπορεί να κάνει πάνω από 10 εφημερίες. Υπάρχουν 2 γιατροί που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να γίνουν επίκουροι και το κράτος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον».
Χθες το πρωί, η υπουργός υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έδωσε εντολή για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης στην 3η και 4η υγειονομική περιφέρεια και κατεπείγουσα γραπτή αναφορά.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σ.Μ. & Ι.Κ.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΟΝΟΣ»
http://www.xronos-kozanis.gr/