13 Μαρ 2010

Το Ελληνικό δημόσιο, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ακίνητά του. Γιατί; Και τι να κάνουμε;

Άποψη - Λύση του TaXalia/c
Δεν θέλω να σας κουράσω με ένα ακόμη μεγάλο επιστημονικό άρθρο. Από την άλλη το θέμα για το οποίο σας γράφω δεν μπορεί να περιγραφτεί σε λίγες γραμμές.
Θέλω όμως να καταλάβετε κάποια βασικά πράγματα που όλοι γνωρίζουν ότι συμβαίνουν αλλά λίγοι τολμούν να πουν. Στο τέλος θα ακούσετε και μία πρόταση. Την απλούστερη ΟΛΩΝ όσων έχετε ακούσει. Που θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα των ημιυπαιθρίων – αυθαιρέτων και παρανόμων κτισμάτων.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια κτίσματα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (κανένας δεν ξέρει ποιο είναι αυτό) είναι κτίσματα τα οποία δεν έχουν οικοδομική άδεια. Είτε αυτά είναι αυθαίρετα, είτε είναι παλαιά κτίσματα ή επεκτάσεις νομίμων περιγραμμάτων ή χρήσεις βοηθητικών χώρων ενώ τέλος υπάρχει και η πιο ασήμαντη παρανομία, αυτή της χρήσης των ημιυπαιθρίων χώρων ως κατοικία.
Ναι καλά διαβάσατε.
Οι κλειστοί ημιυπαιθρίοι χώροι σε κατοικίες που έχουν οικοδομική άδεια είναι από τις πολύ light παρανομίες. Υπάρχουν πολλές ακόμη (σπίτια ολόκληρα χωρίς οικοδομικές άδειες κλπ) οι οποίες δεν τιμωρούνται από το Ελληνικό Κράτος (ή τιμωρούνται τόσο αυστηρά που αν η αρμόδια πολεοδομία επιβάλει τελικά το πρόστιμο, εξοντώνει τον πολίτη ο οποίος για να λύσει το πρόβλημα του καταφεύγει στο φακελάκι). Για την ακρίβεια το να κλείσεις έναν ημιυπαίθριο χώρο σχεδόν δεν είναι παρανομία. Πρόκειται για χώρους με νόμιμη οικοδομική άδεια που είναι εντός του νομίμου περιγράμματος της οικοδομής, που μετράει στον νόμιμο συντελεστή όγκου του κτιρίου, που δεν έχει να κάνει με υπέρβαση του συντελεστή κάλυψης. Στην χειρότερη περίπτωση κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει την παρανομία ως… υπέρβαση του συντελεστή δόμησης (αν και στην πραγματικότητα ούτε έτσι είναι). Ούτε όμως ψηλότερο κτίριο κάνουν οι ΗΥ ούτε μειώνουν τον ακάλυπτο «ελεύθερο» χώρο του οικοπέδου και σε καμιά περίπτωση δεν αυξάνει τον όγκο μιας οικοδομής. Τότε γιατί όλη η φασαρία;

Πολύ απλό.
Διότι το Ελληνικό κράτος δεν θέλει να λύσει κανένα πρόβλημα. Θέλει πολύ απλά, να εισπράξει χρήματα.
Τώρα όμως θα μου πείτε γιατί δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με άλλον τρόπο;
Πρώτον διότι ο Έλληνας ζηλεύει τον γείτονα του (να ψοφήσει η γίδα του γείτονα που έλεγε και ο συχωρεμένος Χριστόδουλος) οπότε για πλάκα ο ένας κάνει καταγγελία στον άλλον μόλις ψυχραθεί ο ένας από τον δεύτερο.
Δεύτερον δεν του αρέσει να τηρεί τους νόμους (έτσι είναι και αυτό αφορά όλους μας). Αυτό είναι θέμα παιδείας και πρέπει να αλλάξει.
Τρίτον, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους χώρους που του προσφέρει ένα κτίριο πράγμα το οποίο δεν είναι ούτε κακό ούτε παράνομο. Για ποιον λόγο να έχεις ένα υπόγειο γιαπί, ένα χώρο κάτω από την στέγη άχρηστο ή έναν ημιυπαίθριο μπαλκόνι;

Υπάρχει λύση;
Υπάρχει αλλά απαιτεί μία Εθνική Συμφωνία. Το κράτος απέτυχε αλλά από σήμερα όποιος παρανομήσει του κόβουμε τον κώλο και δεν θα πει κανένας τίποτε ακόμη και αν αφορά εμάς τους ίδιους ή τα αδέρφια μας κλπ
.

Ναι υπάρχει λύση λοιπόν. Την προτείνουμε σήμερα εδώ στο TaXalia.
Αν θέλουν να μας ακούσουν οι αρμόδιοι ας το κάνουν, διαβάζοντας το άρθρο αυτό και τελικά λαμβάνονατάς το υπόψην (όσο μπορούν!).

Το κράτος πρέπει να παραδεχτεί ότι απέτυχε να διαχειριστεί τα ακίνητά του.
Γήπεδα αλλά και κτίσματα. Το θέμα των γηπέδων πρέπει να συνεχίσει να το αντιμετωπίζει το κτηματολόγιο, δεν μπορείς σήμερα να αλλάξεις κάτι σε αυτό πλέον, είναι δρομολογημένο (και εκεί θα έπρεπε να αλλάξουν πράγματα αλλά είναι πλέον αργά).
Τα κτίσματα όμως θέλουν άλλη αντιμετώπιση. Ποιο μπακαλίστικη για να το πω απλά.
Θέλει έναν νέο ενιαίο τρόπο καταγραφής των παράνομων χρήσεων και κτισμάτων.
Αφού οριοθετηθούν κάποιες ζώνες στις οποίες δεν θα μπορεί να γίνει καμία νομιμοποίηση (περιοχές ιδιαίτερης σημαντικότητας, φυσικού καλούς, παραλίες, ρέματα και άλλα σχετικά) να θεωρηθούν όλα τα κτίρια που έχουν κτιστεί ως το 2010 ΝΟΜΙΜΑ!)

Πως λένε οι μηχανικοί, προ του 1955 κτίριο (τότε δεν ήταν υποχρεωτική η έκδοση οικοδομική άδειας). Έτσι λοιπόν να οριστεί προ του 2010. Αλλά αυτό να γίνει με καταγραφή με γρήγορη διαδικασία (από ορθοφωτοχάρτες και με διαδικασία «τύπου Ε9» της εφορίας). Ότι έχει κτιστεί μέχρι το 2010 πολύ απλά να θεωρηθεί νόμιμο (είπαμε εκτός κάποιων σημείων που θα εξαιρεθούν και εκεί θα πρέπει να πάνε ΑΜΕΣΑ μπουλντόζες…). Με ένα πολύ λογικό τέλος νομιμοποίησης να γίνεται πλέον νόμιμος ο χώρος.

Αυτοί που χάνουν είναι οι νόμιμοι! Το ξέρω. Αλλά τι να κάνεις; Έτσι είναι. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε σήμερα. Να πάψει ο νόμιμος πολίτης αυτής της χώρας να είναι ο μακακας της υπόθεσης.

Αλλά από την άλλη πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα. Μια για πάντα.

Συνοψίζω.
Καταγράφουμε φέτος το 2010 την υφιστάμενη κατάσταση (νόμιμα και παράνομα κτίσματα και χρήσεις) τα νομιμοποιούμε (πάλι τονίζω εκτός κάποιων περιοχών που μπαίνει μπουλντόζα!) και τέλος ορίζουμε τον όρο «προ του 2010».

Έτσι θα μπορείς από σήμερα σαν κράτος να κάνεις την δουλειά σου κανονικά.
Τόσο απλά! Όλα τα άλλα που σχεδιάζετε κύριοι είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.

Παραδεχτείτε το δεν είναι κακό. Και σε αυτόν τον τομέα ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ. Φωνάξτε το εκατό φορές στο μπαλκόνι να το χωνέψετε και τέλος διαβάστε αυτό το κείμενο 200 φορές για να καταλάβετε καλά τι λέει. Εγώ τόση ώρα για να γράψω μια ιδέα… ΔΕΝ ξανασπαταλάω.
Όποιος κατάλαβε-κατάλαβε Τίνα!
Μια ακόμη κοινωνική προσφορά του TaXalia (να κάνουμε και λίγο πλάκα δηλαδή…)
TaXalia/c

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη