26 Μαρ 2010

Άγιος Αθανάσιος Πέλλας. Πώς ένας δραστήριος σύλλογος "απογειώνει" ένα πανέμορφο θέρετρο


Ο Άγιος Αθανάσιος, στους πρόποδες του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων πλέον, ως ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Πανέμορφο, γραφικό χωριό, που αξιοποιείται συνεχώς, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από κανέναν χειμερινό προορισμό της Ευρώπης.

Στον Άγιο Αθανάσιο, ανακαλύψαμε....

έναν εξαιρετικά δραστήριο σύλλογο, μιλήσαμε με τους ανθρώπους του, στηρίξαμε την υπέροχη έκθεση "ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ", που ξεκινά αύριο Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 στην οποία πρέπει να πάτε και ζητήσαμε από τον ευγενάστατο πρόεδρό του Ανδρέα Πολίτη, να μας πει περισσότερα.

Η κουβέντα που ακολούθησε -πείτε την και συνέντευξη- είναι χαρακτηριστική, για το τι μπορεί να κάνει ένας σύλλογος, σε τοπικό επίπεδο, αν υπάρχει μεράκι και διάθεση για δουλειά.

Συζητούν, ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (φωτο), Πρόεδρος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ& ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ο Σάκης/sportnews, μέλος του taxalia blog:

taxalia: κ.Πολίτη, πώς βρεθήκατε πρόεδρος ενός συλλόγου στον Αγιο Αθανάσιο;
Α.Π.: Ξεκίνησα ως οικιστής το 2008 με την καλοκαιρινή μου παρέα που κάνουμε μαζί σκι και φίλοι και επιχειρηματίες από την Θεσσαλονίκη που έχουν σπίτια εκεί, γνωρίζοντας την ενασχόληση μου με τα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση (εργάζομαι στον Δ. Θεσσαλονίκης ως επιβλέπων μηχανικός στα έργα του Δ.Θ., με παρότρυναν ν΄ ασχοληθώ και ν΄ αναλάβω Πρόεδρος.
Ετσι όντως έθεσα υποψηφιότητα αφού συνεργάστηκα με γνωστούς και φίλους για να βρούμε τα κάτάλληλα άτομα να στελεχώσουν το Δ.Σ.

taxalia: Και....
Εκλεγήκαμε παμψηφεί από 200 και πλέον άτομα ως ΔΣ τον Νοέμβριο του 2009. Το απερχόμενο Δ.Σ. τα τελευταία χρόνια είχε αδρανοποιηθεί με αποτέλεσμα το χωριό και οι οικιστές τους οποίους εκπροσωπούμε να έχουν συσωρευμένα προβλήματα. Ο κόσμος διψούσε για κάτι νέο που πιστεύω ότι καταφέραμε να το προσφέρουμε.
Η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης παρά τις καλές προθέσεις του Δημάρχου θεωρώ ότι παραμένουν αδύναμες αφού ο παραδοσιακός οικισμός ανήκει σε καποδιστριακό Δήμο που συμπεριλαμβάνει 13 χωριά. Ο Νομάρχης είναι σε όλα τα θέματα δίπλα μας αλλά λόγω των αλλαγών που επίκειται με τον ''Καλλικράτη'' θ΄ αργήσουμε μα δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Η πίεση του χρόνου για να προλάβουμε τις εορτές των χριστουγέννων ήταν ασφυκτική. Η συνεχής εγρήγορση 'ολου του ΔΣ και κάποιων ιδιωτών-μεγαλοεπιχειρηματιών που μας στηρίζουν για το καλό του χωριού μας, μας καθιέρωσε άμεσα στη συνείδηση του κόσμου, αφού καταφέραμε για πρώτη φορά να συσπειρώσουμε τόσο τους οικιστές κυρίως της Θεσσαλονίκης και της Εδεσσας, όσο και τους ντόπιους επαγγελματίες του χωριού.
Οι καθ'ολα επιτυχημένες ανοικτές εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε τις παραμονές των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με προσφορές του Συλλόγου και των επαγγελματιών, με χάπενιγκς, δώρα, πολύ κρασί και φαγητό δωρεάν τόσο για τα παιδιά όσο και τους μεγάλους, καθώς και οι εκδηλώσεις για την κοπή της πίττας, τον ετήσιο χορό μας που θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε ως θεσμό, το αποκριάτικο πάρτυ, είναι ο προάγγελος για το τι πρόκειται ν΄ ακολουθήσει την επόμενη σαιζόν.

taxalia: Είστε ευχαριστημένος λοιπόν, αν όχι ευτυχής, για αυτά που καταφέρατε το 2009. Για το 2010 τι έχει το "μενού";
Α.Π.: Οι εκδηλώσεις για φέτος ολοκληρώνονται με την έκθεση ζωγραφικής του Ε. Βαρλάμη που ξεκίνησε στις 24.03.10 στο ξενοδοχείο Λίθος του Αγ. Αθανασίου και θα ολοκληρωθεί στις 07.04.10 με τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 27.03.10 και ώρα 20.00.
Το θέμα της έκθεσης είναι ''ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ'' και επιλέχθηκε για να τονίσει την ιστορική και γεωγραφική σημασία της περιοχής και του Νομού Πέλλας που είναι είναι και η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξανδρου.
Φυσικά εκτός των εκδηλώσεων ασχολούμαστε γι΄ αυτο που μας εξέλεξε ο κόσμος.
Την καλυτέρευση την καθημερινότητας μας κυρίως ως οικιστές και την προβολή του χωριού.

taxalia: και πώς θα το καταφέρετε αυτό;
Α.Π.Προσπαθήσαμε να δώσουμε στο χωριό φως & χρώμα, αφού τοποθετήσαμε με χορηγίες των φίλων και των μελών του Συλλόγου τον εορταστικό διάκοσμο στα φωτιστικά του χωριού καθώς και τις γιρλάντες στην είσοδο του χωριού και την κεντρική πλατεία. Ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα τον εμπλουτίσουμε.
Με την βοήθεια της Νομαρχίας ασφαλτοστρώθηκε το κεντρικό πάρκιγκ της εισόδου του χωριού στο οποίο σταθμεύουν τα περισσότερα οχήματα και τουριστικά λεωφορεία των επισκεπτών.

taxalia: Να σταθούμε λίγο εδώ, καθώς το πάρκιγκ, η στάθμευση των αυτοκινήτων είναι βραχνάς, όπως είχα την ...ατυχία να διαπιστώσω και ο ίδιος.
Α.Π.: Για αυτό ακριβώς, επειδή έτσι, όπως τα λέτε είναι, δημιουργήσαμε άλλο ένα πάρκιγκ στην άλλη πλευρά του χωριού που να εξυπηρετεί εκτός των επισκεπτών και τους κατοίκους-οικιστές.
Μονοδρομήσαμε το χωριό και απαγορεύσαμε την στάθμευση στους κεντρικούς δρόμους κατά την διάρκεια των εορτών ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στους πεζούς που επισκεφθηκαν κατά χιλιάδες το χωριό.
Ευελπιστούμε ότι θα μονιμοποιήσουμε αυτήν την κατάσταση, αφού καταθέσαμε στο Δήμαρχο κυκλοφοριακή μελέτη του χωριού, που ελπίζω ότι θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βεγορίτιδας όπου και ανήκουμε.
Ο Δήμος μας προμήθευσε με κάδους απορριμάτων αλλά και απορριματοφόρα, ενώ επι τέλους κλείσαμε την χωματερή στην είσοδο του χωριού.

taxalia: Ναι, αλλά ο κόσμος έρχεται εδώ, κυρίως για το σκι. Με το χιονοδρομικό πώς συνεργάζεστε;
Α.Π.: Δημιουργήσαμε ομάδες σκι τριών επιπέδων, για τα παιδιά των οικιστών με αναγνωρισμένες εκπαιδεύτριες.
Συνεργαζόμαστε άριστα με την διοίκηση του χιονοδρομικού, αφού στόχος μας εκτός από την εξυπηρέτηση των οικιστών είναι η προώθηση του χιονοδρομικού κέντρου και η διαφήμιση του.
Τα σχέδια μας για την επόμενη σαιζόν θα ήθελα να μη τ΄ αποκαλύψω ακόμα, αφού στις προθέσεις μας βρίσκονται πολλές καινοτομίες.


taxalia: Τελικά μέχρι που θα φτάσετε κ.Πολίτη;
Α.Π.: Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις βάσεις ώστε ο Αγιος Αθανάσιος να γίνει το καλύτερο χειμερινό θέρετρο της χώρας μας. Και το αξίζει και το μπορούμε.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δ.Σ. που πέτυχαν στο έργο τους αυτή την σαιζόν απόλυτα, αναλόγως των αρμοδιότήτων που είχαν (κανένα μέλος του Δ.Σ. δεν τοποθετήθηκε τυχαία στη θέση που βρίσκεται). Τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και καθηγητή Γιάννη Δαμιανό, την Γραμματέα και δικηγόρο Ελσα Ψωμά, την ταμία μας Αγγελική Φουτζιτσόγλου, τα μέλη μας και τον Δημοσιογράφο μας Μάκη Κωνσταντινίδη της Pellanews, τον εκπαιδευτικό Λάζαρο Γιαννούση και τον εργολάβο Ντίνο Πούρο.
Ευχαριστώ τον Νομάρχη Μιχάλη Καραμάνη, τον Δήμαρχο μας Θανάση Κάρτα και τον Πρόεδρο της ΕΥΡΩΑΠ (χιονοδρονικό κέντρο ) Ιορδάνη Τσομπασίδη για την έμπρακτη βοήθεια τους.
Είμαστε εδώ για να μας βοηθούνε αλλά και να τους βοηθάμε με προτάσεις μας για το καλύτερο του χωριού και του χιονοδρομικού.
Ευχαριστούμε τους ντόπιους επαγγελματίες που στην πλοιοψηφία τους βρίσκονται στο πλευρό μας και συνεργαζόμαστε άριστα, τους ντόπιους και μη εργολάβους για τις χορηγίες τους.
Ευχαριστούμε τους οικιστές που έχουν και τον πρώτο λόγο. Μας στηρίζουν, μας κριτικάρουν, μας προτείνουν και είναι πάντα δίπλα μας, απαιτώντας σα να είμαστε η τοπική αυτοδιοίκηση.
Τέλος ευχαριστώ σε προσωπικό επίπεδο τον άνθρωπο επιχειρηματία - εργολάβο που πριν 2 εβδομάδες βράβευσε για την συνεισφορά του στην περιοχή ο Νομάρχης και ο Σύλλογος μας και που ακούει στο όνομα Γιώργος Βιλδιρίδης. Εχω ηθική υποχρέωση ν΄ αναφέρω το όνομα του αφού βρίσκεται πανταχού παρών για το χωριό και δεν άκουσα ποτέ να λέει 'όχι' σε κάτι που του ζητήσαμε.
Γιώργο σ΄ ευχαριστώ από καρδιάς.
Η επόμενη σαιζόν θα είναι σαφώς καλύτερη και αποκαλυπτικότερη.

taxalia: Βλέποντας το μεράκι σας γι' αυτόν τον τόπο, σας το εύχομαι ολόψυχα. Και ξέρετε ότι ολόκληρη η ομάδα, του δημοφιλέστερου blog της Β.Ελλάδας, του taxalia, είναι κοντά στην Πέλλα και στους ανθρώπους που δημιουργούν, με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την πανέμορφη γη.
Α.Π. Το γνωρίζουμε και σας είμαστε ευγνώμονες. Για αυτό και η ημέρα όλων των Μακεδόνων ξεκινά με ανάγνωση του taxalia blog !

taxalia: Να' σται καλά.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη